Världens bästa golfdamer? GOLF LEOPOLD REPORT

SIDAN INGÅR I VÅRT GOLFARKIV
TILL GOLFSAJTENS FÖRSTASIDA

VILKEN OTROLIG TRIPPEL!
av de svenska golftjejerna på USA-touren

Av Anders Leopold
Scenen måste på något sätt frammanas med ord eftersom vi inte har något foto:
Vår superstjärna, världens bästa kvinnliga golfare, Annika Sörenstam ska sänka en birdieputt på en meter för att vinna.
Vid sidan av greenen står en av hennes svenska bästisar, Catrin Nilsmark, och drömmer om att bästa väninnan, idolen och allt vad ni vill äntligen ska missa.
Bara den här gången! Snälla!
För hon tycker att Annika som vunnit 16 gånger på LPGA-touren ändå kan ge henne den här första segern.
Det är svårt, ja, omöjligt, att föreställa sig känslosvallet hos de här två tjejerna från Sverige när de ska spela isär på 18:e hålet på Oakmont Country Club, Glendale, Kalifornien.
Och vi ska inte riktigt lita på vad de sa efteråt.
Annika missar. Catrin vinner sina första LPGA-tävling.
Annika:
-
Jag är mycket besviken. Det här var verkligen inte min dag.
Hon log.
Catrin:
-
I dag lärde jag mig att aldrig ge upp. Ibland kan sådant här hända, men inte mot Annika!
Om hon också log?
Catrin Nilsmark, som varit inblandad i så mycken svensk golfdramatik, vann alltså sin första seger på LPGA-touren - och nära 800.000 kronor.
RUSKIGT
-Det ruskiga var att när vi skulle avgöra det här på greenen så försökte jag preparera mig för att gratulera Annika.
Så här var det:
Slutronden ledde Catrin med fem slag. Men så kom hon där, bakifrån, som en grävmaskin... nåja. När hon sänkte för lika, tolv under par, var Catrin beredd att åka hem.
-Nästan ingen idé att fortsätta...
Särspel. 18:e hålet. Par 5.
Båda slår ut och lägger sig i högra kanten av fairway. Annika får stopp på sitt andraslag ganska nära greenen men i ruff. Ni vet hur hon är. Inte en min, går lugnt rakt mot bollen.
Catrin satsar mot greenen men når inte fram utan hamnar i den högra greenbunkern.
SHIT!
Tänk er hennes situation:
Hon hade tidigare varit i ett liknande läge men i bunkern på andra sidan artonde greenen. Den gången satte hon bollen direkt i koppen och gjorde en eagel.
Sån´t gör inte ens en världsstjärna två gånger i samma tävling. Därför gav hon upp... eller? Hon fick för mycket sand mellan bollfa... och klubbfa... och rullade förbi hålfa... utan backspinn, ungefär två och en halv meter.
Annika låg så bra till att hon med sin kapacitet egentligen kunde ha satt bollen i hålet och så hade den här utdragna historien slutat.
Men hon tryckte till för mycket och gick förbi hålet, ungefär en meter. Ovanför hålet, alltså. Det vill säga otäck nerförsbacke för parputtern.
Catrin tvåputtade för par och Annika hade läge att sänka sin birdie och vinna. Eller tvåputta för att fortsätta ännu ett hål.
Catrin har nu vänt ryggen till och lutar sig mot sin caddie, lätt snörvlande. Annika puttar och Catrin HÖR att hon missar. I det fallet är ju alltid publiken till stor hjälp. Catrin vill inte ens se HUR MYCKET. Annika puttar för par och Catrin har ställt om sin gratulationskram till "nu ska du få på..." Dags för ett andra särspelshål. Men bollfa... eller är det bollfén...rullar förbi!
Catrin Nilsmark vinner sin första seger på LPGA-touren och vi som gör det här till historia genom att berätta om det ber att få återkomma om ett antal år med frågan till Annika Sörenstam:
"Den här gången ville du innerst inne att Catrin skulle vinna, eller hur?"
*
De kom lite i skuggan i den här tävlingen ... men vänta bara!
Lotta Neumann gick på 67 slag sista rundan, samma som Annika, vilket lyfte henne upp till tredje plats. Vilket också säger en del om vad vi kan vänta framöver.
SÄSONGSTART
En världstävling med tre svenskor på prispallen är ingen dålig säsongstart!!
Och lite vid sidan om stod Helen Alfredsson och smålog åt sin sjätteplats. Vi hade ingen reporter i närheten men frågan var given:
-Du är ganska stolt nu, va?
Svaret var väl lika givet:
-Jaha, vad tror du?
Typiskt Alfie.
Anders Leopold
VÄRLDSBÄST!
Det finns många sätt att bedöma prestationer på...
men spelar man golf och får veta att tre svenska tjejer "vinner" - etta, tvåa trea - i en tävling i världseliten, så inser man att vi har rätt att skryta lite.
Foto: Leopold Report


EN NY SVENSK GOLFVÅG
VÄNTAS EFTER STOR UNGDOMSSATSNING

AV ANDERS LEOPOLD
LEOPOLD REPORT.
Världen har slagits av häpnad. Överallt talar man om "det svenska golfundret".
Under de stora amerikanska tourtävlingarna intervjuas våra svenska stjärnor på löpande band och de får nästan alltid samma fråga:
Vad beror de svenska golfframgångarna på?
Alla har de egen erfarenhet och därför är svaret givet:
-Satsningen på ungdomarna och coaching som gjort att en svensk världsstjärna i dag inte är ensam utan tillhör ett landslag.

Ungefär så i sammandrag. Här kan Pia Nilsson, numera Sveriges förbundskapten alla kategorier, säga med sin pedagogiska röst och med sitt sneda, intagagande leende:
-Vi coachar våra unga klubbspelare, våra landslagsamatörer och våra proffs. Vi är med överallt med specialutbildade coacher och ledare. Sverige är i dag internationellt sett den ledande coachingnationen.

Och ett resultat av det var naturligtvis att sex svenska damer fanns med bland tolv i Europas lag mot USA i Solheim Cup 1998 - som USA trots detta vann.
Och på värlspenningslistan låg Annika Sörenstam på första plats, Liselotte Neumann på fjärde och Helen Alfredson på tionde detta framgångsrika.
Oj, oj, oj! som vissa reportrar på radiosporten så fyndigt uttrycker sig när de svenska prestationerna öveträffar allt.
Pia Nilsson till
LEOPOLD REPORT, när hon fortfarande var förbundskapten:
-Vi utbildar coacher och ledare, vi är aktiva i coachrollen och det har gjort att till och med de professionella tjejerna och killarna på Europa- och USA-tourerna trots sina personliga tränare säger ja till oss coacher.

De behöver faktiskt inte betala ett öre. Det är vi golfare som medlemmar i Golfförbundet som står för fiolerna - och en del sponsorer, givetvis.
-Men de ger oss massor tillbaka, säger Pia.
De finns med på läger och de ställer upp i sponsorssammanhang.
Så är det alltså. Sverige är fortfarande ett land med lagsporter.
Vi ska inte glömma att det började med en stenhård satsning på elitgolfare på 80-talet. Vi fick ut unga golfare som proffs på Europatouren. De hade stått sig slätt om de inte tillhört en grupp, ett lag, kanske kan man säga ett svenskt proffslandslag. Och när detta sägs ska också återkallas minnet av Janne Blomqvist, på sätt och vis lika viktig för den svenska tävlingsgolfens utveckling som Sven Tumba för golfen som folksport.
Regionlandslagschefen Peter Svallin avslöjar något som naturligtvis blir en chock för den övriga golfvärlden:
-Förut hade vi ett tiotal landslagsspelare som vi satsade hårt på. Vi har lyckats bra, kan man lugnt säga.
-Nu har vi delat upp Sverige i fyra landslagsregioner och satsar på ett 50-tal ungdomar. Plus att vi har golfgymnasiet i Klippan/Perstorp.
Gissa vad? Om ett tiotal år är det flera av dom som finns i världseliten.
Och landslagscoachen Maria Bertilskjöld tillägger:
-Vi har elva flickor över i USA och sex här hemma. I stort sett utvecklas de på samma sätt även om tjejerna i USA har en längre säsong. Jag vill gärna säga att USA-flickorna trots detta är duktiga i skolan.
Men vi kanske hjälper den övriga golfvärlden att hinna ifatt oss. I juni annordnades ett internationellt coachingseminarium i Stockholm där alla hemligheterna läckte ut.
Biter vi oss inte i svansen, Pia Nilsson?
-Nej, det tror jag verkligen inte. Svensk golf har trots allt har en del att betala tilbaka. Inte minst till det stora landet "over there". Där har våra svenska tjejer och grabbar fått utbilda sig på college samtidigt som de utvecklats till världsstjärnor.
-Jag tycker vi är skyldiga dom det, säger hon.
Läs här recensionen av Pia Nilssons bok "Bli din egen bästa coach".

 

"Vi har mycket att lära av Sverige"
- Det är mycket inspirerande att få komma till Sverige och ta del av era
kunskaper inom coachning. Alla runt om i världen frågar sig samma sak: Hur kan Sverige vara en världsledande nation i golf när ni har snö halva året?

Jag tror svaret står att finna på det här seminariet: Ni utgår ifrån att
varje människa är unik när ni coachar.

Det säger Lynn Marriott, coach vid Arizona State University, samma
universitet som bland andra Annika Sörenstam studerat vid, innan hon blev
professionell golfspelare. Lynn Marriott var en av cirka 20 coacher från USA,
Japan, England och Sydafrika, som var i Sverige sommaren 1998 för att lära sig mer om hur man coacher golfspelare till framgång. Seminariet arrangerades av Svenska Golfförbundet med dåvarande förbundskaptenen Pia Nilsson i spetsen. Hon säger:
- Vi i Sverige har inte bara en del att lära ut, vi har också mycket att lära oss. Ska vi lyckas få fram fler spelare av världsklass gäller det inte att följa utvecklingen - det gäller att leda den.

Att varje människa inte bara är unik, utan även är som en blomma och måste
behandlas därefter - en del behöver mycket vatten, andra lite, en del
behöver mycket sol, andra lite - är självklarheter enligt den svenska
modellen. Det är numera också självklarheter för de utländska coacher som fanns på plats i Stockholm under fem dagar.

- Varje land måste hitta sin speciella coachstil. Jag tror generellt sett
att många spelare skulle prestera bättre om de hade mindre auktoritära
coacher, och fick ta mer eget ansvar över sin golf - i såväl medgång som
motgång, säger Pia Nilsson.
ÅTER TILL GOLFARKIVET