GOLF LEOPOLD REPORT

Tidigare artiklar hittar du i GOLFARKIVET

 Annika Sörenstam slog världsrekord
för damer
59 slag!
 
Mars 2001
-Om jag fortsätter att tänka på det här rekordet kommer det att sabotera mitt spel i fortsättningen, sa Annika Sörenstam dagen efter den fantastiska 59-rundan med inte mindre än 13 birdies.
Annika, som nu hunnit bli 30 år, spelade som i trans den andra omgången av Standard Register Ping på Moon Valley CC i Phoenix.
Och hon ville definitivt inte bli den första kvinnan som gick under 60 slag och inte vinna tävlingen. Så det blev en avslutande 68-runda och seger med två slag över sydkoreanskan Se Ri Pak - och ännu ett världsrekord: 27 under par!
 Par  4  3 4 5  3  4  4  5  4  36
  3   2 3 4  3  4  4  4  4  31
 Par  5  3  4  5  4  3  4  4  4  36
   4 2   3  4  3  2  3  3  4  28
Annika Sörenstams rekord-score

Annika blev alltså den första kvinnan i världen som gick under 60 slag i en tävling. Hennes 59 slag innebar att hon slog det gamla rekordet med två slag vilket hon faktiskt var delägare i tillsammans med Karrie Webb och Se Ri Pak.
59-an är också en tangering av herrarns rekord som innehas av tre spelare, Al Geiberger, David Duval och Chip Beck.
-Det var en fullständigt otrolig dag, sa Annika efter rekordet. Det ruskiga är att det far en massa tankar i huvudet som man försöker bli av med. Jag förstod att jag var på rekordjakt men var tvungen att hålla mig lugn. Det viktiga var ju att komma in på ett bra resultat.. Men 59 slag...! Oh!
Man skulle väntat sig att Annika som en reaktion tappade koncentrationen inför den tredje ronden.
-Jag hade sovit dåligt, låg bara och tänkte på den fantastiska ronden.
Hon var rejält trött men gjorde ändå en 69-rond och tog därmed ledningen med tre slag före Se Ri Pak.
Inför fjärde ronden hade Annika Sörenstam ytterligare ett rekord att jaga. Att göra åtminstone en 68-runda och därmed ta rekordet 27 under par. Men skulle hon verkligen orka?
-Ja, jag kände mig inspirerad av den här rekordjakten, skrattade en lycklig Annika när det hela var över. Jag spelade verkligen bra golf men Se Ri spelade bättre och vann den här rundan. Det unnar jag henne.
Det blev rena matchspelet mellan henne och Pak i ledarbollen. Annika hade ledningen med tre slag och det räckte. Pak kom runt på 67 och Annikas seger blev alltså två slag.
Detta var Annikas andra seger i år och den 25:e i hennes karriär i USA.

Anders Leopold


 

 

Sophie Gustafson
blev Årets golfare
(2000)

Som medlem i Sveriges Golfjournalisters förening röstade jag utan att tveka på Sophie Gustafson som Årets Golfare. Och så fick det bli.
Jag pratade med Sophie senast på Barsebäck när hon i ledarbollen tillsammans med Annika Sörenstam utkämpade årets svenska prestigekamp.
Sophies nerver höll - men hon och Annika hjälptes åt att slarva bort segern till amerikanskan Juli Inkster. Sophie 1 slag efter och Annika 2.
Och det var nog detta med Sophies nerver - eller brist på, om man så vill - som imponerade mest. För samma sak var det i British Open där hon efter stundtals iskallt spel i till synes trängda situationer avgick med segern.
I Barsebäck sa Sophie:
-Jag är inte alls nöjd med mitt spel. Jag visste att det skulle bli svårt att ladda om.
Och så blev hon tvåa - ett slag efter segraren och ett slag före Annika Sörenstam. Jo, jo!
I omröstningen Årets Golfare, som arrangeras av tidningen Svensk Golf och Golfjournalisterna, blev det också en andraplats efter Sophie för Annika.
Sophie fick 323 röster mot Annikas 245.
En herre belade tredjeplatsen, Pierre Fulke, som trots skador blev något av årets lyft på herrsidan - en sjundeplats på British Open är en stor merit.
Beträffande Sophie står det klart att året 2000 blev hennes definitiva genombrott. Förutom BO och tre andra Europatour-segrar var hon över i USA och vann sin första seger på USA-touren i Stockbridge, Georgia. Hon blev också ankaret i det europeiska Solheim Cup-laget som äntligen slog USA. Två segrar för Sophie.
Här har ni andra som vunnit prestigetävlingen nummer ett här hemma i Sverige Årets Golfare:
1990 Helen Alfredsson
1991 Per-Ulrik Johansson
1992 Anders Forsbrand
1993 Joakim Haeggman
1994 Liselotte Neumann
1995 Annika Sörenstam
1996 Annika Sörenstam
1997 Annika Sörenstam
1998 Annika Sörenstam
1999 Jesper Parnevik

Anders Leopold

Till sidans början


 
Foto: Leopold Report

En djupt koncentrerad
Annika Sörenstam.


Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.719.730 besök på våra sidor under 2004