GOLF LEOPOLD REPORT
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003
Masters 2001 5 - 8 april

Världens bästa golfare gjorde
en ofattbar Tiger Slam

010409
-Jag är förvånad över att jag kan spela så bra när jag verkligen behöver det, sa världens bäste golfare, 25-årige Tiger Woods, när han denna historiska dag säkrat segern i US Masters på Augusta National.
Och det historiska är det många som grubblar över : Man ska vinna alla fyra majors-titlarna under ett kalenderår för att det i historieböckerna ska skrivas in som Grand Slam.
Så då skapar vi ett nytt begrepp: Tiger Slam.
Och så mästerligt han gjorde det. Lugnt och metodiskt, mentalt balanserad. Just detta är det nya med Tiger, han kan inte göra så mycket mer åt sitt golfspel så i stället ägnar han sig åt mental träning. Det bygger på att hela tiden sätta upp nya mål.

Ett strålande exempel var hans uppträdande och tänkande på 15:e hålet. Han var ett slag före David Duval, som befann sig på hålet framför. Tiger hade chans att ta ledningen med tre slag genom att göra en eagel. I stället missade han en halvmetersputt och gick på par. Man tror inte en mästare kan göra sådant, men jo då. Och när nu så mycket stod på spel kunde man väl tänka sig ett sammanbrott. Men, nej då.
Tigers kommentar:
-När jag missade den där putten tänkte jag på att jag fortfarande hade ett slags ledning. (Det var den positiva tanken i stället för att gräma sig över de två slag han "tappat"). Jag sa till mig själv att jag skulle göra en birdie till. Jag lyssnade på publiken på 17:e green och eftersom jag inte hörde något vrål förstod jag att David inte gjort birdie.

Tiger gjorde sin birdie - inför 25 000 åskådare på sista hålet. Det hade räckt med par. En formidabel avslutning.
Vad han inte visste då och något som naturligtvis grämde Duval var att denne missade tre birdiechanser på hålen 16 - 17 -18. Där kan man tala om trassliga nerver. Woods vann med 16 under par, David Duval fick 14 och Phil Mickelson 13.

Ingen golfare har tidigare vunnit fyra majors i rad. Legendarerna Ben Hogan och Jack Nicklaus vann tre efter varandra.
-Jag har fortfarande svårt att tro att det är sant, sa Woods. Fyra majors i rad, det känns just nu som att jag inte har mycket kvar att spela om.
Men visst har han det - varför inte fortsätta under 2001 och ta de andra tre majorstävlingarna. Kraven på den mannen kommer att bli orimliga.

Nu är det inte bara ära och berömmelse det handlar om. Det rör sig om ofattbara prissummor. Denna dag inhystade Tiger Woods 1.008.000 dollar! Någonstans kring 10 miljoner kronor. På de två senaste tävlingarna har han tagit in drygt 20 miljoner kronor och totalt i år 32 miljoner.
Vi gratulerar och konstaterar samtidigt lite blygsamt att Jesper Parnevik gjorde en 69:a, kom på 5 under par, 20:e plats och avslutade därmed sin bästa Masters-tävling på fem starter. Ett litet grattis, då.
Här kan du studera slutresultaten mer i detalj:
www.masters.org/scores/index.html


 

 

010408
Av Anders Leopold
-Jag vet att det finns flera toppspelare där ute som har chans att vinna, sa Tiger Woods när han, som väntat, intog ledarpositionen inför sista rundan i US Masters på Augusta.
Bredvid honom stod mannen som utgör det största hotet, Phil Mickelson, och han sa:
-Jag är en av dem.

Världens just nu två bästa golfspelare går ut i ledarbollen för det avgörande slaget man mot man. Det blir en kamp!
Tiger gjorde en 68-runda och har 204 slag. Mickelson landade på 69 och har 205 slag.

-Jag får hela tiden frågan om det känns extra nervigt inför möjligheten att bli historisk med fyra majors i följd, sa Tiger Woods. Jag tänker överhuvud taget inte i sådana banor. Det skulle inte fungera.
-I början av min karriär ville jag utföra stordåd. Nu har jag en lugnare inställning. I dag gick jag ut utan att försöka göra något märkvärdigt. Bara slå till bollen, komma upp på green och så sänka putten. Blir det två puttar så OK, sedan bara spela vidare. Jag kommer att göra på samma sätt de återstående 18 hålen.

Tiger har alltså en sorts par-inställning. Han började också tredje omgången med sex par innan den första birdien infann sig. Inget han strävade efter, det var en sorts bonus bara.
Så då vet vi att Tiger Woods inte på något sätt tyngs av det faktum att han kan vinna den fjärde majorn i rad och bli historisk.

Phil Mickelson strålade av lycka när han insåg att han med ett slag efter Woods ska spela med honom i ledarbollen.
-Det var min ambition. Det lyfte mig. Jag har aldrig slagit Tiger när vi spelat i samma boll. Det ska jag göra nu även om han kommer att hata mig resten av livet då det var jag som stoppade hans möjlighet att skriva golfhistoria.
Det blir en kamp som vi ska följa med stor spänning under söndagen.

Men, och det är helt solklart. Där bakom finns ett koppel "Tiger-hunters" som inte har gett upp chansen att vinna:
Calcavecchia 206, DiMarco 206 (han ska inte räknas bort även om han är debutant. -Jag har upplevt den värsta pressen genom att spela ihop med Tiger och fått stryk. Nu tar jag nya tag med sikte på seger, sa han), Els 207, Duval 207, Cabrera 207, Triplet 208 och Mediate 208.

Men ingen Vijay Singh. Hans puttande var bedrövligt och han gick ett över par och kan inte med sina 213 slag räknas in bland tänkbara vinnare.
Givetvis inte heller Jesper Parnevik som gick på par och har 214 slag. Men han ska ha ett grattis till sin fantastiska uppvisning på 15:e hålet, par 5 ,där han var när att göra en albatross då andraslaget skickade bollen fram till hålet med stopp bara några decimeter från flaggan. En enkel eagle.
Till radiosporten sa han:
-Puttningen fungerade inte. Jag sänkte inte en enda putt över två meter.
Samma sjuka som drabbade Emmabodas Vijay Singh. Och då kan man inte vinna Masters.
Åter till Masters-sidan
Till sidans början
Tidigare golfartiklar i vårt arkiv
Till Golf-sajtens förstasida
 

 

 

 

 

 

010407
Av Anders Leopold
Så sållades agnarna från vetet i US Masters på Augusta. Pierre Fulke, en av de två svenskarna, fick lämna tävlingen efter +7 andra dagen (73+79=152), den ende finländaren Mikko Ilonen likaså efter +7 (72+79=151) och den ende dansken Thomas Björn efter +4 (70+76=146).

Så har vi Jesper Parnevik som rullar på i jämn takt med ännu en 71-runda. Med två under par ligger han på en delad tjugondeplats, åtta slag efter ledande sensationen och Mastersdebutanten Chris DiMarco.
-Jag kände att det skulle hålla och kände inspiration av vad som eventuellt skulle komma, sa denne efter väl förrättat värv -3 för dagen och totalt 134 slag. En runda med världens bästa golfare i ledarbollen. Fantastiskt!

Ska han verkligen kunna stå emot Tiger Woods anstormning?
-Jag är på gång, sa mästaren.
Hans planering av spelet avslöjar något av hans storhet. Han treputtade på nian och gjorde en bogey.
-Jag satte genast upp målet att ta igen ett slag med en birdie, och det gjorde jag.
Han krympte sina ambitioner till ett jaga ett enda slag.
Samma sak inträffade på 16:e hålet, treputt och bogey.
-Jag jagade ett slag och fick två. Det andra var ren bonus.
Alltså två birdies direkt efter treputten. Så tänker en mästare. För hans del slutade det med att han placerade sig 8 under par (136) två efter ledaren. Med ronderna 70-66 tangerar han sitt utgångsläge då han vann 1997. Det blir något att bita i för DiMarco.

I jakten på Di Marco deltar också storspelare som Phil Mickelson, som delar andraplatsen med Woods, och David Duval.
Och vad är då spelaren från Emmaboda GK, Vijay Singh? Jo, lite besviken.
-Det är puttern som inte känns bra, sa han. Jag spelade bra, träffade mycket bra på tee men på green blev det jobbigt. Jag hoppas på lite hårdare greener. Men OK, jag är nöjd med mina 71 slag.
Det lägger honom på en delad 14:e plats, sex slag efter DiMarco. Tyvärr, det finns nog inget hopp förr honom den här gången. Woods, DiMarco och Mickelson kommer att piska varandra till stordåd.
Har du inte koll på läget så kan du gå in på PGA:s officiella sajt och studera den aktuella ställningen:
www.masters.org/scores/index.html
 

 

 

010406


-Det var min bästa start på Masters, så jag är nöjd, konstaterade Jesper Parnevik efter sin 71-runda i US Masters på Augusta.
Och så måste vi se det - positivt. Även om det började bedrövligt med en bogey på ettan och en dubbelbogey på sjuan.
Det hela redde upp sig och Jesper landade på ett under par - sex slag efter dagens stora överraskning, ledande 32-åringen Chris DiMarco.
Vindstilla, ännu så länge inte hårda men snabba greener, bidrog till fina resultat i startomgången. 32 spelare under par och 14 tre under par säger en del.
-Härliga förhållanden, sa dagens vinnare efter sin 65-runda.
-Nej, jag är inte särskilt överraskad men jag vet att andra är det, konstasterade han. Det är bara jag som tror att jag ska vinna. Och det räcker ju.

En kul grej hände där på Augusta, som jag gärna nämner före allt annat:
Finland har sina första golfare med i Masters, 22-årige amatören Mikko Ilonen och han gick sin första runda på 72 slag, faktiskt ett bättre än Pierre Fulke.
-En fantastisk upplevelse att få vara med här, sa han och hade inte riktigt klart för att sig att han i ett enda huj är förstasidesstoff hemma i Finland. Där behöver man positivt sportmaterial i högsta grad. Och den lilla sporten golf duger bra.
Hur han kommit dit? Jo, han vann Brittiska amatörmästerskapen och det gav honom en plats i denna exklusiva skara. Vi följer honom med spänning, och med vetskap om att det kan börja bra men sluta riktigt illa när nerverna börjar krypa utanpå kroppen.

Han är förresten i gott amatörsällskap. Amerikanen James Driscoll gjorde en 69:a och är alltså bara tre slag efter ledaren.
-Vi amatörer pratade ihop oss lite före start och alla hävdade att det var kul att få vara med åtminstone i två dagar. Några snackade om darr i benen men det kände jag inget av.
Bra placeringar av spelare utan någon som helst erfarenhet av Masters på Augusta. Det strider mot alla regler där man just talar om erfarenhet som en nödvändighet om man ska ha en chans att hänga med.
Ta ledaren DiMarco, förresten. Han är faktiskt Mastersdebutant! Vad ska bli av detta?
Jo, några rader om stjärnorna är väl på sin plats. De avvaktar lugnt där bak. Vår "svenske" Vijay Singh, som är titelförsvarare, gjorde tre under par på en 69-runda.
-Jag kände mig fullkomligt lugn och avslappnad när jag gick ut, sa han. Mitt mål var att ligga väl till i fältet men givetvis spela så bra jag kunde. Jag hade verkligen inte ambitionen att ta ledningen.
-Greenerna var lite mjukare än vanligt efter regndagarna. men jag ser fram emot att de hårdnar, vilket de ska göra eftersom allt pekar på sol och blåst.

Vijay skuggas av sin värste konkurrent om segern, Tiger Woods, som antagligen också längtar efter lite hårdare greener. Mästerputtaren hade stora svårigheter. Men det kommer han att fixa.

Australiern Greg Chalmers vill gärna glömma sin mastersdebut. I sitt första utslag pushade han bollen ut mot publiken på vänster sida om fairway. Bollen träffade klockrent i huvudet på en man som föll ihop.Han låg utslagen i ett par minuter innan han fördes till sjukhus. Hur det hela slutade är ännu inte känt.

Åter till Masters-sidan
Till sidans början
Tidigare golfartiklar i vårt arkiv 

 

 


"Ryder Cup-star" Parnevik
en av favoriterna

010329

I USA är Jesper Parnevik en av favoriterna till segern i US Masters på Augusta National Golf Club i Georgia 5 - 8 april.
Det är nog lite mer än vad vi här hemma vill hålla med om.
Men amerikanerna kommer aldrig att glömma hans insats i Ryder Cup 1999 - när han och lagkamraten från Spanien, Sergio "El Ninio" Garcia, chockade motståndarna. Jespers kampanda blev också inspirerande för övriga spelare i Europalaget.


Ja, vi minns hur det gick, hur segern låg där i asken och det var bara att stänga locket. Så sänkte Justin Leonard en 15-metersputt på 17:e green och USA:s seger med 14,5 - 13,5 var ett faktum.
Men Jespers roll glömmer inte de amerikanska journalisterna. Han kallas i en del artiklar helt enkelt för "The Ryder Cup star".

För några veckor sedan vann Jesper the Honda Classic i Florida och det undergrävde på intet sätt respekten för honom.
Att han i förra veckan blev utslagen efter två ronder i The Players Championship (TPC) hängde ihop med en lätt handskada som han ådrog sig i rond nummet ett. Varje golfare vet att minsta lilla sticka i fingret kan bli ödesdigert i den här sporten, så Jesper är ursäktad.
Men nu rapporteras det att han är frisk och han vill bättra på självförtroendet i BellSouth Classic på Sugarloaf Club i Georgia detta veckoslut.
Och den här tävlingen kallas faktiskt också "The Tiger-less Tour". Alltså ingen Tiger Woods i startfältet.

Det beror på att han gör precis som Jack Nicklaus gjorde under sin storhets dagar - avstår från spel veckan före Masters. En sorts mental uppladdning helt enkelt. Och inte bara Masters-segern står på spel. Han har möjlighet att vinna sin fjärde Major inom ett år - och det är det finaste reokord man kan slå i golf.
Nyligen vann Tiger The Players Championship med ett slag före "svenskspelaren" från Emmaboda GK, Vijay Singh - egentligen Fidjiöarna. Och minnesgoda läsare noterar att det var Singh som vann Masters förra året - så nog behöver Tiger lite mental uppladdning.
Jag nämnde att Jesper Parnevik är en av favoriterna, enligt USA-källor. Han ingår i en liten exklusiv grupp som kallas "Tiger hunters" - tigerjägarna. De andra tre som nämns finns bland de sju bästa i världen: Phil Mickelson 2 på listan Ernie Els från Australien, 3, och Davis Love, 7.

Faktum är att den andre svensken i årets Masters, smålänningen Pierre Fulke, har väckt berättigat uppseende.
Den här veckan debuterar han på USA-touren i Georgia och hans andra tävling blir alltså självaste Masters.
Och det där med snåla smålänningar stämmer inte på Pierre. Han avstod från att debutera i 6-miljonerdollartävlingen TPC förra veckan. I stället valde han 3,3-miljonerdollartävlingen i Georgia denna vecka. Han säger till en amerikansk journalist:
-Visst var TPC en viktig tävling med mycket pengar. Men jag tyckte jag ville vila upp mig hemma i Sverige ytterligare än vecka före BellSouth Classic och sedan Masters.

Fulke, som alltså därmed tagit igen sig i tre veckor, har aldrig pelat en tävling i USA, så man kan ju undra hur han hamnat i världens exklusivaste sällskap. Jo, han har spelat supergolf. Han vann Volvo Masters i Spanien i november och gick till final i the Accenture World Match Play Championship i Melbourne i januari. Och det gav honom så stora prispengar att han tillsammans med en del andra hedrande resultat plötsligt toppade Volvo Order of Merit och Ryder Cup-rankingen. Han är alltså klar för Europa-laget som möter USA i september.
Alltså, spännande svensk start i årets US Masters på the Augusta National Golf Club i Georgia5-8 april. De svenska TV-sändningarna drar igång sent på kvällen den 5 april.

Åter till Masters-sidan
Till sidans början
Tidigare golfartiklar i vårt arkiv
Till Golf-sajtens förstasida


 

010331

Tredje "svensken" i Masters slår ur underläge för att försvara titeln

När detta skrivs pågår Bell South Classic i Atlanta - där inledningen kunde varit bättre för Parnevik och Fulke. De är ju där för att bygga upp självförtroendet inför nästa veckas US Masters - inte sänka det.
Två som inte är där utan laddar på annat sätt är Tiger Woods och fjolårsvinnaren Vijay Singh.

Woods är givetvis ute efter revansch (femteplats -4). Men ska Singh (etta - 10) kunna försvara sin titel?
Vi känner ju lite extra för Vijay från Fidjiöarna som av oss svenska journalister alltid placeras i Emmaboda GK. Där var han faktiskt medlem när han spelade på Sverigetouren 1988. Och det glömmer vi inte när han gör sina framträdanden på världsarenorna. Alltså är han tredje svensk i årets Masters.

Världsettan Tiger Woods har trumf på hand - med två segrar efter varann i uppladdningen inför Masters. Världsfemman Vijay Singh ha inte en enda seger på de åtta tävlingar han spelat i år. Han har "bara" spelat in 6,7 miljoner kronor. Det ska jämföras med att han förra året håvade in i kassan 7,1 miljoner kronor för segern i en enda tävling - Masters.

Det ser kanske inte så lysande ut men siffror kan vara förrädiska. Han har två andraplaceringar och tre tredjeplatser. Och för fjorton dagar sedan i The Players Championship kom han bara ett slag efter Tiger.
Så hoppet är inte ute för den tredje svensken. Vi håller tummarna.
Anders Leopold

Åter till Masters-sidan

Tidigare golfartiklar i vårt arkivGenrepet inför Masters
regnade och stormade bort
Det är bara att konstatera att varken Jesper Parnevik eller Pierre Fulke hade någon glädje av genrepet inför veckans Masters.
BellSouth Classic i Atlanta regnade och stormade bort. Parnevik slutade 21:a och Fulke på 46:e plats.
Ändå var Jesper inte allt för långt efter segraren ScottMcCarron, nio slag. Det blev dubbla rundor på söndagen och under sådana förhållande försvinner det mesta av inspirationen.
McCarron vann trots att han gick ett över par på de båda sista rundorna. Det säger en del om resultatet.
Jesper hade 72-71-75-71 och Pierre 72-70-78-77, vilket vi snabbt som tanken glömmer bort. Nu blickar vi framåt mot torsdagens start på Augusta National.
AL

Åter till Masters-sidan

Tidigare golfartiklar i vårt arkiv