Nya Barsebäck
Det blir två superbanor för
världsproffsen och oss amatörer

Aldrig hade väl dåvarande europakungen Colin Montgomerie visat ett så glatt fejs inför publiken - efter en andraplacering!
Det var 1995 och på prispallen i Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck stod för första gången en svensk, Jesper Parnevik.
Han blev historisk. Den första svensk på 23 år som vunnit en Europatourtävling på hemmaplan.
Och fram till mikrofonen gick Montgomerie, känd för sin tjurskallighet, och inte bara leende hyllade Jesper utan tillade med eftertryck:
-Varför permanentar man inte den här banan som Sveriges Mastersbana?

När jag på presskonferensen frågade honom vad han egentligen menade så var svaret rakt:
-Det här är en av tourens bästa banor och det är ganska märkligt att den egentligen inte finns.

Vi golfjournalister som följt utvecklingen från Sven Tumbas Scandinavian Enterprise Open bl a på Bokskogen och Vasatorp via PLM Open på Flommen till Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck har ofta sagt samma sak.
På senare år har Masters på Forsgården i Göteborg och Kungsängen i Stockholm - i jämförelse med Barsebäck - bara känts som en eftergift åt sponsorerna ( vilket i och för sig är en nödvändighet för att Masters ska kunna spelas i Sverige: "Närheten till Volvo och Göteborg", "Närheten till kungliga huvudstaden"). Jag tror inte att skiftet mellan banorna kommer att fortsätta…
DÄRFÖR ATT NU ÄR DET KLART!
Barsebäck Golf & Country Club i Kävlinge kommun på den skånska västkusten får en permanent Mastersbana och en ny super-18-hålsbana:
MASTERS COURSE och DONALD STEEL COURSE.
Ulf Öhrvik, delägare i Barsebäcks-anläggningen (inkluderande Järavallen Conference & Country Club) tillsammans med "Mr Barsebäck" Gösta Carlsson, säger till mig:
-Det här är framtiden och de två gamla banorna kan vi glömma

Jag tillhör de golfspelare som haft privilegiet att spela Masters-banan dagen efter tävlingen avslutats. Det är då Sveriges golfjournalister gör upp om sitt eget mästerskap.
Samma flaggplacering, men givetvis från gul tee. Vi har gått i samma fotspår som Nick Faldo, Sergio Garcia, Jesper Parnevik, Craig Stadler, Colin Montgomerie med flera.
Det vi sett under tävlingsdagarna, hört proffsen säga och det vi själva upplevt av denna bana har varit som ett kort besök i golfparadiset.
Sedan har banan - en komposition av elva hål på The Old Course och sju på Donald Steel Course, gamla The New Course namngiven efter den brittiske banarkitekten Donald Steel (i högsta grad levande och nu mannen bakom revolutionen på Barseäck) - suddats ut. Vi som minns tavlan i klassrummet, den vackra teckningen som fröken gjort med krita och den våta svampen som suddade ut allt, vi vet hur det känns.

Jag har alltså tillhört den skara opinionsbildare som hävdat att Sverige bara har en Mastersbana - kompositionen på Barsebäck. Det är där Volvo Scandinavian Masters borde spelas varje år.
Något annat menade jag inte. Inte att man skulle välta hela denna fina anläggning över ända för att skapa något nytt. Det känns lite chockartat - och jag har pratat med gamla medlemmar som betalar drygt 6 000 varje år för att gå sina invanda rundor; de är skakade över det nya. Och det har de i och för sig anledning till. Det som väntar dem blir svårt, tufft och prestigemässigt. Men…

Jag var medlem i Barsebäck i åtta år.
För mig - och jag var ju inte precis ensam om den uppfattningen - var The Old Course detsamma som The Fantastic Course.
De flesta av oss golfare reser väl omkring och spelar på olika banor i den stora golfvärlden. För mig var varje gång återkomsten till Old Course inte bara att komma hem - det var det klassiska "borta bra men hemma bäst".

I min golfdeckare Döden peggar upp ger jag en kärleksförklaring till Old Course och
den kan du läsa här .
Innan jag lämnade Barsebäck - med stor sorg och saknad men på grund av flyttning - tillkom New Course. Den hade hos medlemmarna inte något större anseende de första åren men växte till sig både mentalt och naturellt.

Det har skrivits ett och annat om de nya planerna för Barsebäck men ingen har riktigt förklarat hur det här kommer att se ut när allt är klart - 2003. Ett viktigt årtal - för då ska allt vara klart inför det kommande årets jättearrangemang Solheim Cup 2004 - damernas världsmästerskap och för första gången i Sverige.
Det här kan bli lite krångligt, inte minst för er som aldrig spelat på Barsebäck, men försök hänga med.
Så, Ulf Öhrvik, beskriv några av de största förändringarna som resulterar i "Nya Barsebäck"!
-Det blir som tidigare två banor. Vi får en Masters Course och en Donald Steel Course och de gamla rundorna ska vi nog glömma. Det stora är att vi permanentar Mastersbanan. Tidigare bestod den av 11 hål från gamla banan och 7 från nya. Nu blir det 12 från gamla och 6 från nya men med en del ny- och ombyggnader.
-Ettan på Masterbanan förlängs till ett dogleg höger med green ungefär där gamla banans hål 2 (par 3) hade green. Den utgår nu helt.


 

 
Hål nummer 1 på Old Course och Mastersbanan förlängs och blir ett dog-leg höger.
Gamla hål 2 tas bort och blir en del av den nya ettan - med samma green som dock byggs ut. Träden till vänster om fairway skogas ut.

En del träd till vänster om ettans fairway tas bort för att kunna skapa ett dogleg. Ettan på Donald Steel blir densamma.
-Nästa stora förändring är att vi går tillbaka till gamla banans hål 4 och ersätter detta med gamla Mastersbanans hål 3. Det har länge varit ett önskemål inte minst för att det gamla hålet har en helt annan miljö kring greenen. Och vattnet finns där ju ändå som ett orosmoment.
 

 

En efterlängtad förändring på Mastersbanan genomförs genom att hål 3 flyttas över på andra sidan vattnet till Old Course hål 4.

-Hål nummer 6 på Donald Steel var tidigare ett korthål över vatten. Nu flyttas det, med miljönämndens goda tycke, åt höger efter vallen längs med motorvägen. I stället omvandlas det gamla hålet - med samma green - till ett par 4 hål på Mastersbanan.
-Hål nummer tolv på gamla banan ( vid storm mycket fruktat vid havet, 9:e på Mastersbanan) flyttas närmare vattnet och där byggs också en del nya bunkrar.
Ja, detta är en del av förändringarna. Vi som älskade Old Course sörjer inte att korthål nr 15 försvinner för tid och evighet. Det var nog det enda "ickegolfhålet" på Barsebäck. Det byggs nu ut så att det går in på proffsens drivingrange. Det kan ju kanske vara inspirerande.
Ulf Öhrvik:
-Ombyggnaden kommer att ske på så sätt att banan kan spelas som vanligt tills den dag då vi byter.
Det låter ungefär lika diciplinerat som när vi gick över till högertrafik 1967.
Ulf berättar också att Mastersbanan blir längst i Europa med sina 6 800 meter.
För oss amatörer blir det häftigt nog från gul tee med 6 000 meter.
En av orsakerna till att banorna byggs om är just det offentliga kravet på att skapa en permanent Mastersbana i Sverige värdig världsstjärnorna - men som även vanliga dödliga golfare ska kunna utmana. Ett annat skäl är, som Gösta Carlsson sagt, att golfen utvecklats med bättre klubbor som ger mer kraft, bollar som flyger längre och därför måste svårighetsgraden höjas.
Det stormade ordentligt i södra Skåne1999 och tusentals träd fälldes kring golfbanan. Därför har det gjorts en del nyplanteringar av ek och tall kring hål 14, 17 och 18 (Mastersbanan). Men det är väl något som varken Jesper Parnevik eller Colin Montgomerie behöver uppleva.
Till Golfsajtens förstasida

Tidigare golfartiklar i vårt arkiv

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003