Världens bästa golfdamer? GOLF LEOPOLD REPORT

SIDAN INGÅR I VÅRT GOLFARKIV
TILL GOLFSAJTENS FÖRSTASIDA

Var du på Barsebäck när sabotören slog till?
100 000 kronor för tips som leder till att Barsebäcks-sabotören grips


Var du på Barsebäcks golfbana och kanske bodde över på Järavallens Conference & Country Club dygnen 25-29 juli 1998?
Eller dygnen 1-4 samt 6-10 augusti detta år.
Då är det du sett och hört av största vikt i jakten på den s k Barsebäcks-sabotören.
Detsamma gäller dig som var där 1999, dygnen 1-4 juni, 1-4 juli och 15-10 augusti.
100 000 kronor ligger i potten för den som kan lämna information som leder till att sabotören grips och döms inför domstol.
Det var inför Compaq Open 1998, 20 - 23 augusti, som han/hon/de dök upp första gången. På ett antal greener med en sprayflaska innehållande ett snabbverkade ogräsbekämpningsmedel gick sabotören till attack i slutet av juli och början av augusti.
Ett par dagar efter denna behandling dog gräset.
När han återigen dök upp inför Volvo Scandinavian Masters 1999 och sprayade sex greener (i början av juni, i början av juli och kort före tävlingen måndaskiftet juli-augusti) insåg man att detta var allvar.
Misstankarna riktades också först mot någon som genom sabotaget ville komma åt företaget Compaq. Men nu när sabotören återigen agerade inför Masters är det fritt fram för spekulationer.
Ingen vill tro att det är en medlem i klubben som ligger bakom men inte heller den möjligheten kan uteslutas av polisen.
-Det handlar om stora pengar och det är skälet till att vi på olika sätt försöker få kontakt med personer som vid de här tidpunkterna sett något ovanligt.
Det säger utredningsinspektör Ronney Janström på Trygg Hansa till Leopold Report.
- Vi har fått en del tips men inget som ännu så länge har gett något resultat av värde.
(När detta skrivs är det månadsskifte setp-okt).
RINGLANDE GULA STRECK

Barsebäcks skapare och ägare Gösta Carlsson har engagerat de bästa greenkeepers som finns att få tag på i Europa och USA. De gjorde en kanonjobb inför Compaq Open 1998 och även inför Masters 1999.
Skadorna var inte värre än att det gick att spela på greenerna. Men tänk dig flera meter långa ringlade gula streck på en supergreen. Golfare känner normalt obehag av några spikmärken i greenens gräs - detta var ju givetvis något oerhört för proffsen.
EN KUSLIG KÄNSLA
För mig som skriver de här raderna är det lite kusligt. Som författare till golfdeckaren Döden peggar upp, vars handling huvudsakligen är förlagd till Barsebäcks Golf & Country Club, skapade jag ett scenario där en "olycka" med dödlig utgång - liket hittades i buskaget till vänster om gamla 3:ans fairway - pekade på att någon smitit från olycksplatsen. Inom klubben skapades en obehaglig stämning då medlemmarna började misstänka varandra.
Nu var ju detta en fingerad olyckshändelse som sedan visade sig vara ett mord, men ändå, nu är det fullt allvar.
Kan man dra några slutsatser?
Ja. I båda fallen utfördes sabotagen inför en stor internationell tävling. Veckan före en sådan tävling är inte golfbanan tillgänglig för klubbmedlemmarna - bortsett från några hål på nya banan. Som kompensation får de spela för reducerad greenfee på några andra skånebanor. Officiellt är klubbmedlemmarna helt med på att tävlingarna arrangeras på deras bana, många deltar också aktivt i arbetet kring arrangemangen. Men det är ingen hemlighet att det finns de som har motsatt uppfattning.
EN SABOTÖR I KULISSERNA...
Sabotaget mot banan inför Compaq Open - då alla våra världsstjärnor inom damgolfen kom hem och spelade - riktades mot greenerna på hålen 17 och 18 på nya banan. Och Compaq-banan är just en kombination som består av sexton hål på gamla banan och de två sista på nya.
Mastersbanan består av hålen 1-12 på gamla banan och 13 - 18 på nya. Sabotagen utfördes vid två tillfällen på samtliga hål på nya banan - alltså 13 - 18.
Nu har Barsebäck utsett till spelplats för världens största damtävling Solheim Cup år 2004 (läs Svensk Golf nr 10 okt) - info på
www.golf.se
Det är första gången Sverige får en tävling av den här digniteten. Ett av skälen är att Barsebäck kan ställa upp med kanske Europas bästa golfbana.
Men med en sabotör i kulisserna...
Försäkringsbolaget Trygg Hansa och en spaningsgrupp hos Lundapolisen vill gärna vill ha tips.
-Vi har svårt att tro att det är golfare som ligger bakom det här, säger Ronney Janström. Men samtidigt är de båda sabotagen kopplade till stora tävlingar. Vi hoppas att allmänheten erinrar sig något som inträffat vid de här tidpunkterna och hör av sig.
Trygg Hansa utfäster en belöning på 100 000 kronor till den som kan lämna upplysningar som leder till att förövaren/förövarna identifieras och lagföres.
Tips kan lämnas till spaningsroteln i Lund 046-165000 eller Ronney Janström på Trygg Hansa 040-250146.
Och givetvis tar vi emot tips för vidarebefordran och då under tystnadsplikt, om så önskas.
red@leopoldreport.com

Läs i vårt golfarkiv
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1752 648 besök på våra sidor 2007