Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson

Golfbanearkitekten som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström

US OPEN
för damer 2001Åter till golfsajten

Volvo Scandinavian Masters
Barsebäck 2 - 5 augusti 2001

010722
Ingen svensk Open-vinnare
men vilken tvåa!

Vi fick ingen svensk British Open-vinnare den här gången heller. Men bra nära var det.
Niclas Fasth från Lysegården utanför Göteborg tog ensam hand om andraplatsen (69,69,72,67 -7) tre slag efter amerikanen David Duval (69,73,65,67 -10).
Det var en stark avslutningsrond på 67 slag som bäddade för mångmiljonvinsten - närmare bestämt 5,4 miljoner kronor.
Det var hans första British Open och nu är han direktkvalificerad till nästa år och har samtidigt vikt sig en plats i Europas Ryder Cup-lag.
-Det har varit en fantastisk vecka och jag har ju legat bra till hela tävlingen, sa han till TV-sporten. Men jag hade faktiskt inte väntat mig den här upplösningen.
Vi hade hoppats på Jesper Parnevik men han lyckades inte få till puttningen denna sista runda och gick på par (69,68,71,71 -5). Det blev nedflyttning från en andraplats till en niondeplats.
Och om segraren Duval kan sägas att han nu tog sin första major - men har varit nära i många år.
Anders Leopold


Vilket kanonläge för de svenska British Open-lirarna
British Open 2001
010721
Aldrig någonsin har svenska golfare inför finaldagen i herrarnas British Open legat så fint i position för att vinna. Tre stycken! Två av dem (Jesper Parnevik och Pierre Fulke) är ett enda slag efter ledaren Bernhard Langer och Niclas Fasth tre efter.
Jesper Parnevik är lika glad som vanligt men alla ser och hör att han är lite besviken över att inte vara i ledningen.
Jo visst, inte undra på det efter den runda på Royal Lytham & St Annes i går som Jesper presterade.

Jesper är ett geni men också en bohem. Han har själv berättat om sina tankar mitt under en golfrunda. Det handlar om livet och även livet därefter. Det slår honom ibland. Just när han ska till att dra tillbaka drivern.
Golf är väl inte hela livet. Så där resonerar vi vanliga dödliga när vi spelat den där rundan som vi egentligen borde ha avstått ifrån.

Nu när Jesper har världens chans att äntligen vinna en major - och då kanske den mest prestigeladdade i världen, British Open - skrattar han åt sin lördagsrunda. Ungefär som du och jag struntar i vem som vann och åker hem till det gemensamma partajet.

Ska man vinna British Open kan man inte, som Jesper, fyrputta - som på åttan. Det är inget att skratta åt. Han borde skämmas!
Men fyra birdies efter detta visar att han är en mästare - eller blivande. Dock en ojämn sådan.
Så går han upp på 17:e hålets tee och på leaderboard kan han se att han är i ensam ledning - i British Open!
Nu är hans pojkboksdröm på väg att uppfyllas.

Rakt fram på fairway och han hade varit i ledning och sannolikt vunnit. Men bollen går ut i den synnerligen obehagliga ruffen på Lytham St Annes. Och nästa slag placerar Jesper i samma ruff. Det blir riktigt stökigt och när bolluslingen slutligen rullar i hålet är det en dubbelbogey.
Nu vet alla vi vanliga dödliga golfare att detta är golf - och inget annat.
Men de är ju proffs och har enorma veckolöner. Ska det inte klara sånt här?
Man undrar. Detta är i sanning ett märkligt spel.
De tre som delar förstaplatsen är gamla rävar som vi följt i många år: Bernhard Langer (71,69,67 -6), David Duval (69, 73, 65 -6) och Ian Woosnam (72,68,67 -6).
Hur ska våra svenska lirare från golfklubbarna Täby (Jesper), Eksjö (Pierre) och Lysegården (Niclas) kunna samla ihop sig och skåpa ut de här herrarna?
Och i bakvattnet lurar Garcia, Goosen, Singh och Woods.
Vi väntar en söndagsrysare
Resultaten hittar du här

Åter till golfsajten

Till sidans börjanMed tre svenskar i
topp-10 efter första
dagen kan detta bli
British Open-historia
British Open kan gå till den svenska golfhistorien.
Men vi har ju lärt oss att inte ta ut någon seger i förskott. Så vi tar det försiktigt.
Vi konstaterar bara utan utsvävningar att efter andra dagen på Lytham & St. Annes har vi en svensk på andra plats - Pierre Fulke (69, 67 -6) - ett slag efter ledaren Colin Montgomerie - en svensk på tredje plats - Jesper Parnevik (69,68 -5) och en svensk på sjätteplats - Niclas Fasth (69,69 -4).
Vi säger bara det här som information om du har missat den i andra media.
I topp har vi alltså skotten Colin Montgomerie (65,70 -7). Han jagar sin första major-seger efter att ha varit Europas ledande golfare i sju år. Vi önskar honom lycka till men tror att han känner sig hotad. Han sa själv i går att den spelare han fruktade mest var svensk och heter Parnevik

Någonstans längre ner på listan ryker det kring den anstormande favoriten och titelförsvararen, världsettan Tiger Woods (71, 68 -3) som denna andra dag gick två bättre än Monty, lika bra som Jesper, ett bättre än Niclas men ett sämre än Pierre. Uj, uj! Enkel golfanalys visar att han är på G.

För att lugna ner alla chauvinistiska känslor konstaterar vi att Pierre Fulke efter sin 67-runda visserligen ensam belägger en andraplats men de andra två tvingas faktiskt dela med sig av sina positioner inför fredagens rond.

Det är ganska intressant att se hur engelska, amerikanska och australiensiska golfsiter ägnar mycket text åt amerikanska rookies i British Open - Joe Ogilvie som delar med Jesper (69,68 -5) och Rory Sabbatini som ligger ett slag efter Niclas Fast (70,69 -3) men sällan nämner svenskarna. Men de har väl inte riktigt klart för sig vad som är på gång.
Pierre Fulke kan kämpa vidare utan att känna något favoritskap. Han bor nära St Andrews och vet allt om den här typen av linksbanor.
Jesper Parnevik har två andraplaceringar i British Open så tredje gången gillt då.
Niclas Fast är en riktig rookie - därtill kommer han från den svenska golfskolan.
Här är en svenskrysare på gång.

Resultaten hittar du här

Åter till golfsajten

Till sidans början
010720
Nu då
Colin!

Det är British Open. Det är den glansfullaste av golftävlingarna i Europa.
Han står där på ettans green och har cirka 20 meter till hålet. Det är ju normalt två slag men han sänker!
Colin Montgomerie har sju år i rad varit Europas bästa golfare - men aldrig vunnit British Open.
På det artonde hålet denna första rond på Royal Lytham & St. Annes är han i samma läge. En birdieputt på omkring 20 meter.
Och han sänker den!
Nu då, Colin!

Vi är rätt många som följt denne fantastiske golfare genom åren och unnar honom verkligen en major-seger. Bättre utgångsläge har han aldrig haft. Ledning med tre slag efter en 65-runda.

Här hemma minns vi senast Montys kamp mot Jesper Parnevik i Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck 1999. Den idag 38-årige skotten vann med nio slag före tvåan Parnevik.
-Tiger Woods i alla ära, sa Jesper. Men frågan är om inte detta är världens bästa golfare.
Monty själv sa efter segern:
-Det var första gången jag gått fyra 60-rundor (67-67-65-69=268). Jag blev inspirerad av publikens fantastiska uppträdande.
En svensk golfpublik hejade fram vår svenska golfidols främste motståndare så till den milda grad att han vann. Sådant händer bara i Sverige.

Men kanske var det här den i vanliga fall ganska trumpne och tidigare publikfientlige Monty upptäckte att med publikstöd går det att uträtta stordåd. Och aldrig någonsin har han haft en så stark uppbackning av publiken som denna första runda i årets British Open.
Från det ögonblick han sänkte den första birdieputten fram till den sista birdieputten gick i koppen hade han publiken med sig.
-Det var fantastiskt. Publiken var ett otroligt stöd, sa han till GolfWeb.

Som vanligt hopade sig åskådarna kring Tiger Woods men titelförsvararen hade uppenbara svårigheter i den kraftiga vinden. Han gick på par 71 och lurar långt ner i resultatlistan.
Det gör däremot inte svenskarna. Jesper Parnevik, Niclas Fast och Pierre Fulke gick runt på 69 slag och ligger i en hel flock på delad sjätteplats.
-Det är ett bra läge, sa Jesper. Hoppas det blir sämre väder.
Anders Leopold

Resultaten hittar du här

Åter till golfsajten

Till sidans början


Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003