Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson

Golfbanearkitekten som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström

US OPEN
för damer 2001Volvo Scandinavian Masters
Barsebäck 2 - 5 augusti 2001

Seger för Annika och Tiger - men knappast för golfen
010731

Det blev seger för Annika Sörenstam och Tiger Woods i den spektakulära matchen mot Karrie Webb/David Duval i natt - efter omspel.
Alltså en rysare för de som
kunde se någon sportslig spänning i detta golfjippo på Bighorn i Palm Desert, Californien som gick ut över USA på bästa TV-tid.
-Kul att spela med Tiger, sa Annika glatt efter segern till AP. Men frågan är om hon inte var gladast över att ha tjänat nära 6 miljoner kronor på en golfrunda inte helt olik våra sällskapsrundor.
Man frestas att säga att dessa fyra golfmiljardärer borde ha donerat sina vinstpengar till välgörande ändamål. DET hade varit en seger för golfen!

Jag tror att den här typen av golf med så mycket pengar i potten skadar sporten mer än den ger den PR. Det sägs att den här tävlingen arrangerades för att damgolfen skulle få sig en kick i USA. Jag tror inte den lyftes av det här. De flesta ville se Tiger Woods.Utan honom hade det inte blivit något "mästarmöte". Tiger är en av USA:s största TV-guldklimpar. Detta var hans tredje framträdande i den här typen av sällskapsronder. TV-bolagen och i det här fallet ABC Sports drar in jättesummor i reklam och har därför råd att betala spelarna dessa fantasisummor.

Nå, vad ska sägas om matchen, då?
Paren låg lika till och med fjärde hålet, 2-2 (man spelade alltså en mixed foursome). På 5:e slarvade Duval iväg sitt utslag i ett buskage och bollen förklarades ospelbar med ett slags plikt. Sedan satte Webb sin boll i bunkern. Då Annika snyggt lagt andraslaget intill koppen gav Duval/Webb upp hålet.

Nu drog Annika/Tiger ifrån till 5-3 men en femmetersputt från Webb gav segern på hål 9.
Sedan fick man klara bevis på hur okoncentrerade spelarna var. De spred slagen till höger och vänster.
Inför hål 18 ledde Duval/Webb med 9-8. Annika slog ut bland publiken och Karrie la sig i bunkern. En stunds skärpning och Tiger la bollen fem meter från hål och Annika sänkte. 9-9 och omspel.

På 18:e hålet slog Karrie Webb i bunker och bollen pluggade sig ordentligt och Webb/Duval de kom genast i underläge. Annika puttade på säkerhet och la bollen så nära koppen att Tiger kunde sänka. Seger för Annika Sörenstam och Tiger Woods. Så var det med det.
Nu är det dags för riktig golf på Barsebäck; Volvo Scandinavian Masters. Välkomna hit och ta del av eftersnacket torsdag - söndag.
Åter till golfsajten


I kväll möts Tiger och Annika - men spelar i samma lag
010730
Det har länge känts som ett ouppnåeligt önskejippo: Världens bästa golfdam Annika Sörenstam, Sverige, möter världens bäste golfherre Tiger Woods, USA.

I kväll blir det verklighet - nästan.
Tyvärr - för det är tyvärr - blir det ingen kamp mellan dem. De bildar lag mot Karrie Webb, som vunnit två majors i rad och länge varit Annikas rival om LPGA-titlarna, och British Open-vinnaren David Duval.
Nog så spektakulärt och intressant - men visst hade det varit fantastiskt att få veta vem som egentligen är bäst av Tiger och Annika.
"Slaget vid Bighorn" kallar ABC Sports sitt jippo som visas på TV över hela världen 8 p m ET. Matchen där det gäller att vinna flest hål, spelas på Bighorn, Palm Springs i Californien.
Man vet sedan tidigare att sådana här tävlingar inte bjuder på den allra bästa golfen. Det handlar om underhållning och då kan koncentrationen brista. Men det anses vara ett bra slag för damgolfen som framförallt i USA inte på långa vägar är så populär som herrgolfen.
-Det här visas på bästa TV-tid och den chansen får vi inte ofta, säger Annika Sörenstam till AP.

Som vanligt är det otroliga penningsummor i potten. Vinnarna får dela på cirka 13 miljoner kronor! Förlorarna får trösta sig med dyrgt 2,5 miljoner kornor var. För en uppvisningsmatch, foursome. Det är i det närmaste sanslöst.
Både pengarna och möjligheten att visa upp sig fick Annika och Kari att ställa upp i stället för att träna inför damernas Biritsh Open på Sunningdale, England, som börjar på torsdag.

Och apropå detta att det inte blev ett möte mellan Annika och Tiger så säger deras IMG-agent Mark Steinberg att det inte skulle fungera. Det går inte sätta upp en golfbana som skulle bli ärlig då det inte på ett rättvist sätt går att räkna ut skillnaden mellan längd och kraft.
Så vi får nöja oss med den här matchen där vi sätter en slant på Tiger/Annika.
Åter till texten
Anders Leopold
Till sidans början
Åter till golfsajtenDetta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003