Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson

Golfbanearkitekten som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström

US OPEN
för damer 2001


En svensk golfdeckare
Här kan du ladda ner varje kapitel av
Döden peggar upp


Volvo Scandinavian Masters
Barsebäck 2 - 5 augusti 2001

010803
Tre Masters-vinnare i samma boll bidrog till publikrekord
Lite så där lagom infernaliskt och med en sneglande blick mot publiken satte tävlingsledningen tre Volvo Scandinavian Masters-vinnare i samma boll premiärdagen:
Jesper Parnevik (71 -1), Colin Montgomerie (66 -6) och titelförsvararen Lee Westwood (67 - 5).

Bortsett från ledande Anthony Walls fantastiska 63-runda (63 -9) var det i den bollen de spektakulära grejerna inträffade.
Efter tre hål var kung Monty 2 över par! En katastrofrunda låg på lut.
På sjunde hålet skulle Jesper bara chippa in bollen på green - och fick till en socket! Bollen ner i bunkern och det blev en dubbelbogey.

Vad Jesper tyckte om det fick vi inte veta för han gick efter avslutad rond nästan omgående till puttinggreenen för att försöka komma underfund med sin nya, tunga putter.
När jag frågade Colin Montgomerie om han blev nervös efter den dåliga starten sa han:
-Jag blir aldrig nervös på golfbanan. Överallt annars, men inte på golfbanan.
Vi måste tro honom - mannen har ju varit kung i europeisk golf sju år i rad. Han visade det också. På femte hålet gick proppen ur ketchupflaskan om man kan säga så när det gäller golf: birdie och sedan eagle, birdie, par, birdie, birdie och birde.
-På sex hål låg jag sju under par, förklarade han med sitt eget speciella sätt att räkna.

Eftersom Jesper inte ville säga något om sin socket och sitt spel fick Monty på presskonferensen frågan: Vad anser du om Jespers spel?
De flesta golfare i världstoppen skulle inte svara på något sådant om en kollega. Men Monty är lite pappa för Ryder Cup-spelarna så han säger vad han tycker:
-Jesper var inte bra ute på banan i dag. Hans puttning fungerade inte. Ja... på vårt artonde hål sänkte han sin birdieputt. Det lovar gott och han är med i slutstriden på söndag.

Montgomerie gladde sig åt att Lee Westwood som haft det kämpigt det senaste året äntligen kommit igång.
-Jag önskar honom lycka till här på Barsebäck. Han behövs i laget.
Karl´n sitter där och menar helt enkelt att han gärna ser att Westwood äntligen får en vinst. Ja, i alla fall nästan.

Alla som följt den här typen av tävlingar vet att det finns dagsländor. De poppar upp och chockar etablissemanget - inte minst sponsorer som kanske har satsat på fel häst. Men rasar nästan direkt. Är ledande Anthony Wall en sådan? Den 26-årige engelsmannen har tidigare vunnit en europatourtävling. Jag tror inte detta blir hans andra.

Däremot väntar vi oss en hel del av tvåan i årets British Open, Niclas Fasth (67 -5). En synnerligen trivsamt utåtriktad person och mycket vältalig.
-Jag ställer lika höga krav på mig själv som alla andra gör efter mitt spel i British Open, sa han. Det har varit lite stökigt efter den framgången men jag har vilat en vecka och tränat ett par dagar så jag är redo att komma igen. Och dagens spel satt lika bra som på British Open.
Jag frågar honom hur det känns att ha blivit mångmiljonär (ca 6 miljoner efter andraplatsen i BO).
-Ha, pressen överdriver! Det går bort rätt mycket... men visst känns det bra för en som inte tjänat så stora pengar på golfen tidigare. Jag har min framtid tryggad.
Han kan i lugn och ro satsa på sitt närmaste mål: att bli så bra i Europa att han kan etablera sig på USA-touren om något år.

Har vi fler dagsländor i toppen? Ska dansken Sören Hansen (66 -6) stoppa för trycket? Och bäste svensken, Peter Hedblom från Gävle (66 -6)? Det kan vara rätt nervigt att trängas i ledningen med herrar som Monty och Westwood samt Darren Clarke (66 -6), och Ryder Cup-kaptenen Sam Torrance (67 -5).

Vi ska notera två saker. Den tråkigaste först. Återigen har den s k Barsebäcks - sabotören slagit till och med någon form av starkt gödningsmedel skadat några greener. Det var tre år sedan sist. Då utlovades 100 000 kronor till den som kunde bidra till att sabotören greps. Det har inte hjälpt.
Läs här om jakten på Barsebäckssabotören.
Mycket mer glädjande är att publiken slog nytt torsdagsrekord för Volvo Scandinavian Masters: 25 350 besökare (23 700 år 1997). Det lovar gott inför helgen.
Åter till golfsajten

Här får du resultaten av Golf.se

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003