Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson

Golfbanearkitekten som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström

US OPEN
för damer 2001


En svensk golfdeckare
Här kan du ladda ner varje kapitel av
Döden peggar upp


Volvo Scandinavian Masters
Barsebäck 2 - 5 augusti 2001
010804
Visst kan man
tycka synd om professionella golfspelare

Engelsmannen Lee Westwood leder med ett slag inför lördagens drabbning i Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck (67, 67 -10).
Men ändå är vi några som tycker synd om honom.
Han har ju haft ett så bedrövligt år. Så nu äntligen då!

Lee Westwood, 28, ligger bara på en 84:e plats på årets Volvo Order Of Merit-lista och har bara skrapat ihop 94.350 pund ( drygt 1,5 miljoner svenska kronor). Men året innan var han så duktig att han är given i Ryder Cup-laget mot USA.
Jag träffade honom när han kom till Barsebäck inför årets Volvo Scandinavian Masters. Han sa det han trodde jag förväntade mig av honom: Nu känns det bra. Jag har klar chans att vinna.
Foto: Leopold Report


Det där var ju en sådan där klichékommentar som vi journalister i brist på annat för vidare till våra läsare. Men det gjorde jag inte den här gången. Nu förstår jag att det inte hade varit fel - efter hans två inledande 67-ronder. Ibland klickar omdömet.

På presskonferensen berättade nordirländaren Darren Clarke (66, 70 -8), som tjänat in 793.997 pund ( nära 11 miljoner kronor - och honom tycker vi inte synd om) att Lee köpt en begagnad bil av honom.
Vi tyckte ändå mer synd om Lee - att inte kunna köpa något nytt. Bilen var en sådan där formel 1-kärra med civil kaross, BMW M5, som gör så där 350 knyck på tio sekunder eller nåt liknande. Den var hela ett år gammal. Men ingen rost.
Lee ville inte tala om vad han gett för den gamla skorven men när Clarke sa att han senare insett att han sålt den för billigt svarade Lee:
-Inte alls. Tanken var ju nästa tom.

Lee Westwood är en trivsam, lite jovialisk person som man tycker skulle passa bättre hemma framför brasan i sitt cottage med en god bok än ute i hetluften i halv storm på Barsebäck med två tuffingar som Jesper Parnevik (71, 72 -1) och Colin Montgomerie (66, 69 -9) i samma boll två dagar i rad.

Foto: Leopold Report
Publikanstormningen kring den här snillrikt komponerade succébollen (Jesper slår ut med Lee kollande på sin högra sida och Monty på sin vänstra) med tre stycken dubbla Mastersvinnare har varit våldsam - nästan lite pinsamt för alla andra spelare som lite övergivna kämpade där ute i den stormiga sydostvinden.

Bortsett från danskbollen förstås!
Jisses! Rena invasionen. Thomas Björn
(68,72 - 4) har lagt beslag på hälften av Barsebäckspubliken. Men det är inte så konstigt. De är ju danskar. Det är bron, naturligtvis! Här kör fem- eller sexbollar i samma bil över för en struntsumma. Vadå dyra brotaxor?
Eller kanske är det dansk golf, peppad av en världsstjärna som Thomas Björn? En av de som kommer bakifrån är Sören Hansen efter en 66-runda första dagen. Men håller nerverna? (66, 73??? -5).Vi lär få återkomma till detta.

Apropå vinden. När golfarkitekten Ture Bruce från Landskrona ritade Barsebäck i slutet på 60-talet utgick han ifrån en nästan konstant västvind. Det är när den tar i som Barsebäck kan bli nästan monstruös där nere vid havet - Mastersbanans korthål 8, vårt korthål 11 - och så tre jobbiga hål till.
Men när vinden kommer bakifrån som igår kan den liknas vid ett bakhåll av ett rövarband i en gammal vildavästernfilm. Vill man överleva där måste man kunna skjuta från höften.

Ingen ska räknas bort av de som klarade sig igenom detta vindprov. I dag denna lördag har det lovats normal sydvästvind och den känner Jesper och Monty igen. Watch out!

Och vi ska kanske känna glädje över svenskanstormningen. Kvalgränsen landade på par (med viss korrigeringen sedan detta skrevs).
Här har vi då svenskar inom rimlig möjlighet att vara med i slutstriden:
Niclas Fasth -8, Peter Hedblom -8, Dennis Edlund -8, Joakim Häggman -6, Pierre Fulke
- 5, Johan Ryström -5, Fredrik Henge -4 och Fredrik Andersson -4.
Vadå? Jesper Parnevik (-1)? Lugn, bara lugn. Det såg ut som om puttern äntligen började fungera.
Åter till golfsajten

Här får du resultaten av Golf.se

Till sidans början

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1 752 648 besök på våra sidor 2007