US PGA Championship 16-19 aug 2001
Följ tävlingen i TV direkt - här serverar vi eftersnacket till morronfikat

010820
På grund av åskväder och elavbrott gjordes ingen uppdatering av sista dagens spel. Men här kan du läsa resultaten i PGA Championship som ur skandinavisk synvinkel inte blev så lyckosamma.
Här får du resultaten

010817Niclas Fasth slåss inte för segern utan för en plats
i Ryder Cup-laget

Man kan inte vara säker på vad som lockar mest för Niclas Fasth: att vinna PGA Championship eller ta sig in i Europas Ryder Cup-lag. Det ena utesluter verkligen inte det andra.
Efter första ronden på Athletic Club i Atlanta ligger Niclas på delad andraplats två slag efter ledande Grant Waite (64 - 6).

Jo, jag tror jag vet vad Niclas tänker på.
På Barsebäck under Volvo Scandinavian Masters sa han:
-Jag ska göra allt för att komma med i Ryder Cup-laget.
Så vi kan räkna med att årets British Open-tvåa tänker hålla sig kvar i topposition.

Niclas Fasth ska slå sig in i Ryder Cup-laget.
Foto: Leopold Report

 

Niclas berättade att efter British Open-succén hade han ett par dygn då allt ställdes på huvudet.
-Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag fick inte en lugn stund. Men samtidigt var det ju fantastiskt roligt.
Efter detta vilade han upp sig en hel vecka för att komma laddad till Barsebäck, näst sista chansen att kvala in i RC-laget.
Han spelade stabilt tre av ronderna men föll tillbaka den fjärde dagen och hamnade på en 13:e plats.
-Nej, det räcker inte, sa han. Så nu får jag satsa allt på PGA- mästerskapet.
Och det tycks han göra.

Kanske inspireras han av att amerikanen David Duval, som vann BO, också gjorde en 66-runda och delar andraplatsen med Niclas och 7 andra spelare.
Duval är tippad segrare och det är inte fel. Hans spelar oerhört säkert och inspirerat och det verkar som BO-segern gett honom råg i ryggen.
Han vandrade runt ständigt leende och fylld av självförtroende. Medan titelförsvararen Tiger Woods treputtade på flera greener och var allmänt nerstämd. Han slutade också på 73 slag. Hela 7 efter Duval.
Precis som Niclas Fasth hade Duval en het tid efter segern på Royal Lytham, "over there".
-Men en sådan seger ger en en väldig portion självförtroende, sa han i går till Melanie Hauser efter sin 66-runda.

Vad gick snett för Tiger, då?
-Det kanske ser illa ut på scorkortet men plockar jag bort ett par misstag som jag normalt inte gör är jag med i ledningen.
Så resonerar alltså världens bäste golfare när det går dåligt.
David Duval:
-Det ser illa ut för Tiger. Det här är ett tufft spel att ligga i toppen på år ut och år in. Till slut måste det komma en down-period. Jag tror Tiger är inne i den. Men han är ung. Han kommer igen.
Det hoppas vi också Jesper gör som gick på par fortfarande med osäker puttning. Men danske Thomas Björn lurpassar bakom ledande nya zeeländaren Waite efter en 67-runda.
Med Fasth och Björn i toppen ser det här riktigt roligt ut.
Här får du resultaten


010816
Går det bra för Jesper och Thomas kan Europa få ett riktigt vasst Ryder Cup-par
Av Anders Leopold
Två skandinaver som gärna vill bli ett par i Ryder Cup-laget i september tilldrar sig vårt största intresse i årets PGA Championship, Atlanta Athletic Club i Georgia, det här veckoslutet.
Rätt gissat: Jesper Parnevik, SE, Thomas Björn, DK.
När jag pratade med de båda på Barsebäck i samband med Volvo Scandinavian Masters var de överens om att de tillsammans kunde bli ett starkt kort för kapten Sam Torrance i Ryder Cup på The Belfry i september.
Men då måste de bekänna färg i årets sista major.

Jesper Parnevik behöver en topplacering för att direktkvalificera sig. Annars är det wild card som gäller - och han är rätt självskriven om han inte gör bort sig helt i Georgia.

Där finns också fyra svenskar till - nytt svenskdeltagarrekord i ett PGA-mästerskap. Två av dem, Niclas Fasth och Pierre Fulke, har redan vikt en plats i RC-laget. Björn också - men inte Jesper.
Så nu hoppas vi att vår svenske världsstjärna i golf inte plottrar bort sin insats med putterexperiment som han gjorde här hemma under Masters. Fyra puttar prövades under fyra dagar och puttningen var konstant i det närmaste urusel.
Jesper förklarade inför Masters att han hade en ny putter som var tyngre vilket medförde att han kunde hålla ett lättare grepp. Och det gick inte alls och sedan var det både det ena och det andra som inte stämde. Ja, alla golfare känner väl till de här problemen. Ena dagen funkar puttarna, nästa dag är de som bortblåsta. Och frågan är om det är puttern det är fel på när det går dåligt.

Jesper placerade sig på delad 51:a plats i förra årets PGA Championship (72-74-71-75=289). Vann gjorde "givetvis" Tiger Woods (66-67-70-67=270). Jesper gick alltså inte en enda 60-runda.
Men det gjorde Thomas Björn (72-68-67-68=275) som utgjorde ett direkt hot mot Woods och till slut ensam tog hand om tredjeplatsen. Thomas hoppas vi mycket på den här gången.

En annan skandinav som inte ska räknas bort är Niclas Fasth från Lysegården i Göteborg. Här kan vi få vara med om en kul överraskning. Han knep en andraplats i British Open (69-69-72-67= 277). Det var bara fyra slag efter BO-mästaren David Duval (69-73-65-67=273).
Duval, förresten, många håller honom som favorit i årets PGA Championship. Men Tiger Woods då? Han låg långt tillbaka i fälten både i British Open och US Open så det verkar som om han blivit riktigt mänsklig.
Men räkna inte bort honom. Han har en morot även i denna tävling: Vinner han så tar han sitt tredje PGA-mästerskap i följd.
Övriga svenskar i PGA-mästerskapet är Pierre Fulke, Mathias Grönberg och Robert Carlsson. Kanske inga segeraspiranter - men kanske just därför... kapaciteten finns även hos dem.


TV-TIDER:
Viasat Sport:
Torsd 22.30 - Fred 22.30
TV 3:
Lörd 22.55 - Sönd 22.55
 
Åter till golfsajten

Åter till sidans början

 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT1.519.942 besök på våra sidor under 2003