US PGA Championship 16-19 aug 2001
Följ tävlingen i TV direkt - här serverar vi eftersnacket till morronfikat

Gör man hole-in-one
i en major då ska man
också vara i ledningen
Av Anders Leopold
Det finns stunder när man måste inse att hoppet flytt sin väg.
Niclas Fasth inledde tredje rundan med bogey på hål 2 och 4. Avslutade med bogey på hål 15 och 18 (66,69,72 -3). Elva efter ledande David Toms (66,65,65 -14) och endast två birdies.
Jesper Parnevik gjorde bogey på hålen 5 och 6 och 11 och 15. Vad hjälpte det med en eagle på tolvan och två birdies(70,68,70 -2)?

Jag vet att det här verkar dystert. Men det är inte mycket att göra åt. Inte heller Thomas Björn klarade av den monstruösa banan Atlanta Athletic Club. Efter en dubbelbogey på hål 4 och bogey på 5 och 8 verkade det som om han gett upp (67,71,73 +1) efter endast en birdie. Tre över par var lite av ridån ner.

Men ser vi på titelförsvararen Tiger Woods (73,67,69 -1) tredje runda med fem bogeys så inser vi hur jobbigt de har det ute på den långa, heta och krävande banan. För tigerns del noterar vi i alla fall också fyra birdies och en eagle. Tala om att spela ojämnt.

Ledande David Toms (66,65,65 -14) har aldrig vunnit en major. Det kanske han gör nu med det flyt han har. Därtill vill han spela in sig i det amerikanska Ryder Cup-laget. Bra spelare ska ha tur, heter det ju. Ta bara Davids hole in one på 15:e.
-Jag tänkte ta en järn-3:a för att landa bollen på green. Men jag insåg att jag inte skulle nå fram till flaggan och det måste man ju göra för att gå direkt i koppen. Så jag tog trä-5:an.
Och så gick bollen i koppen. Sådan är golfen.
Det lära vara första gången en spelare tar ledningen i en major genom att göra hole-in-one. Man skulle kunna säga att det gör han inte om därför lär han inte klara av trycket bakifrån - med Phil Mickelson två slag efter (66,66,66 -12) som förmodligen gör en 66:a till och vinner. Jo men vadå? På det fruktade 18:e hålet sänkte David Toms en ca 15 meter lång uppförsputt. Sådant ger självförtroende inför slutrundan.
Åter till golfsajten


En Japan i cowboyhatt tog ledningen - men Parnevik är på G

Av Anders Leopold
Det är inte mycket som är sig likt i årets upplaga av PGA Championship på Athletic Club i Atlanta.
Efter två ronder leder en Japan, 28-årige Shingo Katayama (76,64 -9) iklädd cowboyhatt och med fem träklubbor i bagen.

Europas stora hopp Sergio Garcia (68,75 +3) klarade inte av cutten.
Tiger Woods höll på att gå samma öde till mötes men visade sin storhet när det verkligen gäller (73,67 E) och satte två "omöjliga" birdieputtar efter varandra.
-Jag hatar att spela dåligt, sa han efteråt. Och de där birdieputtarna på 15 och 16 var inga bra puttar.

Faktum är att han var så arg på sig själv att han vid båda tillfällena drämde till bollen - den första från tio meter och den andra från dryga fem meter - så den slog hårt i hålkanten innan den gick i.
Det var två puttar som räddade kvar världsettan i tävlingen då han nu är på par och cutten hamnade på ett över.

Det innebär att vi nu tar farväl av svenskarna Robert Karlsson (74,73 +6), Pierre Fulke (71,78 +9) och Mathias Grönberg (75,74 +9).
Men Niclas Fasth biter sig fast i toppen (66,69 -5) bara fyra slag efter en japan som ingen tror på. Men ändå roligare är att se hur Jesper Parnevik börjar röra på sig (70,68 -2) efter en fin 68-runda. Det innebär att han placerat sig på 26:e plats tillsammans med bl a danske Thomas Björn (67,71 -2).

Det kan gå så att det europeiska succéparet från förra Ryder Cup Sergio Garcia och Jesper Parnevik inte tar sig in i laget men utan tvivel får wild cards.
Vi gratulerar för övrigt Mark O´Meara, han som är mest känd för att vara Tiger Woods bäste vän - de har ett hus ihop - till nya banrekordet -63. De har nog en del att snacka om inför rond 3.
-Det visar att det går att göra låga scorer där ute, sa Tiger. Det siktar jag på under lördagen.
Vi håller tummarna.
Åter till golfsajten

Åter till sidans början


 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003