http://www.golfjournalisterna.nu/HÄR KAN GOLFARE UTAN MEDLEMSKAP I EN KLUBB SPELA PÅ MÄSTERSKAPS-
BANANS 27 HÅL
Varför måste någon som vill utöva den härliga motionssporten golf vara medlem i en golfklubb - ofta för stora pengar? Eller utestängd från medlemskap och spel på grund av långa köer, framför allt i storstadsområdena? Eller utestängd från spel därför att hcp ligger över 36.
Tennisspelare får spela praktiskt taget var som helst utan medlemskap i någon klubb, samma sak med pingislirare, badmintonspelare, bowlare…
Det finns ett bra svar på frågan och det kommer från "det nya" golflandet Danmark.
Där finns i dag norra Europas största Pay & Play-bana - Smörum Golfcenter - Copenhagen Pay & Play - uppbyggd kring en 27 håls mästerskapsbana och en storstilad golfanläggning med totalt 51 golfhål. Där kan vem som helst som fått golfens gröna körkort och kommit ned till 42 i hcp spela - utan medlemskap i någon klubb! Och det är det som är poängen - och ett skäl till att fler och fler färska golfspelare från Sverige som väntar i långa köer åker fyrboll över bron för spel i Danmark.

 

En av
de tre putting-
greenerna
framför
klubb-
huset.

 

 

Vi tar det här från början. Tennisspelaren t ex som inte har någon klubbtillhörighet kan beställa tid, betala och spela. Det finns alltså ett samlat begrepp för detta: Pay and play (betala och spela).
Det är i dag också ett begrepp inom golfen - men "Pay and Play"-banorna är korthålsbanor ofta av relativt dålig kvalitet. Kraven på de som vill pröva på golfen där är noll. Men för all del - det kan bli en inkörsport till golflektionerna.

På vissa korthålsbanor av den här karaktären finns professionella lärare vars undervisning leder fram till gult kort - men sedan blir det svårt. Med enbart gult kort - som man alltså kan skaffa sig hos alla svenska PGA-proffs i Sverige utan att för den skull vara medlem i någon klubb - kommer du inget vart. Du måste skaffa dig medlemsskap för att få ett grönt kort. Men i de flesta fall hjälper inte det - du måste ner till 36 för att få spela på andra banor.
Den nya svenska regeln med gult kort - som du kan ta hos vilken pro som helst - ger dig ingen möjlighet till spel förrän du skaffat dig ett medlemskap. Oftast blir det någon av de billigare klubbarna som ligger långt från hemorten och inte precis är målet för ett trivsamt social golfliv.


ta dig ned till 36 i hcp för att över huvud taget bli accepterad på en svensk golfbana. Och för att göra det måste du - med några få undantagna övningsbanor - spela på en riktig golfbana. Men det får du inte göra om du inte har 36 i hcp och är medlem i en klubb. Känns "Moment 22" igen?

Det finns klubbar av brevlådekaraktär utan kö som fortfarande tar emot medlemmar som sedan förhoppningvis kan spela på greenfee på andra banor. Men varför detta medlemskap om du är en färdigutbildad nybörjare? Bara för att en liten klubb som ligger i en annan del av Sverige ska tjäna pengar? En klubb som du inte är intresserad av och inte kommer att besöka under ditt golfliv. En klubb som inte kan ge den sköna sociala biten av golfen som hemmaklubben kan göra; din drömklubb i närheten av bostaden som har två års väntetid, som ska ha fem - tio tusen kronor i inträdesavgift etc.

Kollegan Anders Nordlund skrev i Svensk Golf (2 febr. 2001) att "fortsätter förra årets tillväxt av nya golfare står det höjt över allt tvivel att det är utvecklingen av nya golfbanor som måste sättas främst."
Det kan jag hålla med om. Men låt dessa köande som skaffat sig golfens körkort få spela på svenska golfbanor som gärna vill ha greenfeegäster för att förbättra ekonomin så skulle nybörjaren få chans att förbättra sitt golfspel i väntan på att bli medlem i den klubb han helst vill till. Grejen är att utbildningen ska vara så sanktionerad att golfklubbarna släpper in spelarna - och det är precis vad som nu händer i Danmark. Ett 50-tal klubbar säger ja till greenfeespel sedan nybörjaren gått igenom Smörums Golfakademi och fått sitt körkort. Fler kommer med för man förstår att här finns pengar att dra in på greenfee.

-Vi har åtta heltidsanställda PGA-proffs som på Smörums Golfakademi ger en kvalificerad utbildning som leder till ett golfcertifikat, säger golfmanagern och direktören för anläggningen, Jens Peter Rasmussen.
-Utbildningen är alltså sanktionerad av danska PGA och därför har cirka 50 danska banor öppnats för dessa spelare, trots att de saknar medlemskap.
Detta är alltså det danska konceptet: kvalificerad utbildning, grönt kort och greenfeespel - utan medlemskap. Det skulle skapa en våg av nya golfare och, som Anders Nordlund önskar, kanske tvinga fram nya golfbanor.

Smörum Golfcenter ligger 20 minuter från Öresundsbron vid Ballerup. Jag har spelar 18 av de 27 hålen på mästerskapsbanan. De håller hög kvalitet, hög svårighetsgrad för både proffs och nybörjare.
Det är en lätt kuperad terräng med parkkaraktär. Jag spelade bl a de nio nya hålen som öppnades för ett par månader sedan. Greenerna höll oväntat hög klass.
Danska PGA har valt Smörum som en av sina två kursanläggningar i landet. Det är en garantistämpel.

Förutom mästerskapsbanan med sina 27 hål (par 35,35 och 36) finns där en 9-håls intermediatebana öppen för alla som ännu inte fått grönt kort, en 3-hålsbana för den som inte har några som helst golfkunskaper men vill pröva på spelet, 6 korta pitch- och putthål, bunkeranläggning och 3 välskötta puttingsgreener. Till detta en imponerande Driving Range i två etage med kvällsbelysning.
-Det här gör att företag som vill hålla både konferens, möten eller fester och spela golf har unika möjligheter, säger Jens Peter Rasmussen. Medan de som är golfare spelar på mästerskapsbanan kan andra under kunnig ledning få lära sig grunderna. Ingen behöver alltså stå utanför golfen.
-I vårt café, i restaurangen eller i det restaurerade godset "Kammarherrens" har vi inhyst åtskilliga grupper för Company Days med golf. Svenska företag, framförallt i södra Sverige, är vår stora målgrupp.

Men för svenska golfare, eller blivande sådana, öppnar Smörum Golfcenter en möjlighet att förkovra sig i det ädla golfspelet: 16 timmars utbildning och ett golfcertifikat, motsvarande det svenska gröna kortet, öppnar för greenfee-spel på ett 50-tal danska banor - utan klubbtillhörighet.
Vi hoppas på att få igång en debatt kring detta som leder till att även svenska golfspelare med kvalificerad utbildning får möjlighet till greenfee-spel på en del svenska banor även om de inte har något medlemskap.
En bra väg in i detta måste vara att ge de som står i kö för medlemskap till en klubb möjlighet att spela på banan - vid speciella tider t ex - när de fått grönt kort. Väl nere på 36 i hcp borde också andra klubbar kunna öppna sina banor för dessa "medlemslösa" greenfeespelare.
Här kan du komma direkt till Smörum Golfcenter

Åter till golfsajten

Till sidans början

 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003