010916
Terrorattacken mot USA gör att Ryder Cup skjuts upp ett år
Av Anders Leopold
Ryder Cup skjuts upp ett år.
Det var ett väntat beslut. US PGA meddelade detta till Europas Ryder Cup-kommitté i går.
-Vi har hamnat i en fasansfull situation som vi inte kan påverka, sade kommittens talesman Mitchell Platts när beskedet kom.
De amerikanska spelarna och funktionärerna kan omöjligt tänka sig att resa till Europa och spela den närmaste tiden.

Den ofattbara terroristattacken i New York och i Washington har fått alla att reflektera och försatt golfen och Ryder Cup i ett helt nytt perspektiv.
Tiger Woods, som redan inställt tävlingen Trophée Lancóme i Paris, skriver på sin web-sida:
-Jag känner starkt att detta är skäl till att ta en paus, reflektera över livet och minnas offren för tisdagens fruktansvärda attack.
Ryder Cup kommer att spelas på The Belfry i England troligen i september nästa år.
-Det är ett bra beslut som har fattats, säger Pierre Fulke en av svenskarna som direktkvalificerat sig till europalaget.
Man har bestämt att lagen ska ha samma kaptener och spelare när de möts nästa höst.

EUROPA (EU)
Darren Clarke, Nordirland, Thomas Björn, Danmark, Padraig Harrington, Irland, Lee Westwood, England, Pierre Fulke, Sverige, Colin Montgomerie, Skottland, Niclas Fasth, Sverige, Paul McGinley, Irland, Bernhard Langer, Tyskland, Philip Price, Wales, Jesper Parnevik, Sverige och Sergio Garcia, Spanien.
USA (US)
Tiger Woods, Phil Mickelson, David Duval, Mark Calcavecchia, David Toms, David Love III, Scott Hoch, Jim Furyk, Hal Sutton, Stewart Clink, Paul Azinger och Scott Verplank.
Åter till golfsajten

Till sidans början


Spelarna vill ha flera wild cards till Ryder Cup-laget

Av Anders Leopold
Det finns ett antal europeiska toppspelare som är missbelåtna för att de inte kommer med i Ryder Cup-laget. Givetvis. Ett av skälen är att de spelat mer på USA-touren än i Europa - och det ger inga RC-poäng.
Den dubble US Masters-vinnaren Jose Maria Olazabal från Spanien säger:
-Det är för lite med två wild cards. Det har vi påpekat i flera år men ingen tycks lyssna på oss.
I år är det i det närmaste solklart att de två "USA-tourspelarna" spanjoren Sergio Garcia och vår egen Jesper Parnevik blir kapten Sam Torrance vildar. Ett skäl är att de var det stora succéparet 1999 då Europa höll USA i ett strupgrepp fram til sista matchdagen då en långput gav segern till amerikanerna.

Vad Olazabal tycks mena är att det finns fler européer på USA-touren som är bättre kvalificerade än flera av de spelare som med bra placeringar på Europatouren tagit sig in på 10-i-topplistan av egen kraft.
Jag är böjd att hålla med honom utan att nämna några namn.
Olazabal måste helt enkelt vinna i den sista "uttagningstävlingen" BMW International Open i München den 2 september om han ska ta sig in på listan av egen kraft.
-Det tror jag inte ens själv på, tyvärr, säger han. Mitt mål är alltid att spela bra golf. Det skänker mig den rätta tillfredsställelsen. Kommer jag inte in i laget är det inte hela världen.

Men det är nog det ändå.
Åtminstone om man är amerikan. USA-kaptenen Curtis Strange valde två ärrade proffs som sina vilda kort, Paul Azinger, 41 år, och Scott Verplank, 38.
Azinger - som spelat för USA 1989, 1991 och 1993 - var helt säker på att han missat sin chans när han hamnade på 22:a plats i amerikanernas sista "uttagningstävling", majorn US PGA Championship.
Han berättar för PGA:s Mark Soltau att han efter sin avslutande 74-runda såg kapten Strange i klubbhuset och inte minsta blick visade att Paul var aktuell. Tvärtom, det verkade som Curtis Starnge redan tagit ut laget.
-Jag lät honom plågas lite, sa kapten Strange.

Senare på söndagen knackade han på Azingers hotelldörr och när den öppnades berättade han att det var klart med honom i laget.
-Han blev alldeles vild!
-Det är klart. Curtis höll stenmask hela tiden. Det finns så många bra spelare där ute så för mig kändes det helt kört. Detta är fantastiskt. Jag är verkligen stolt över att få vara med.

Och så är det. Att spela i ett Ryder Cup-lag ger golfen helt andra dimensioner. Spelarna har kamrater att tänka på och det gäller att inte göra bort sig. De utsätts för hård psykisk press och det kan vara skälet till att kapterna ofta väljer ärrade proffs före unga stjärnskott som sina wild cards.
Hur Europalaget kommer att se ut vet vi först efter BMW Open. Men det är nog helt klart att svenskarna Pierre Fulke (5) och Niclas Fasth (7) håller sig kvar på 10-listan. Och att Jesper blir den tredje svensken.
Aktuella Ryder Cup-ställningen inför BMW Open 2 september:

Åter till golfsajten

Till sidans början

 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003