Annikas otroliga
världsrekord!


Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Volvo Scandi-
navian Masters
2001


US Masters 2001

British Open 2001


US Open damer
2001

US Open herrar
2001


Mr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson

Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström

US OPEN
för damer 2001


En svensk golfdeckare
Här kan du ladda ner varje kapitel av
Döden peggar upp

Åter till golfsajten

Sveriges första miljögolfbana i fint sällskap med Valderrama och Loch Lomond

(Leopold Report uppdaterad 020627). Supergolfklubbarna Valderrama i Spanien och Loch Lomond i Skottland har varit de enda europeiska golbanorna med amerikanskt miljö- certifikat.
Nu har de fått sällskap av en svensk golfklubb: nystartade Värpinge GK utanför Lund. En 9-hålsbana!
Vad kan vi göra annat än att lyfta på kepsen och gratulera.

Det är den första golfbanan i Sverige som följt ett stenhårt miljöprogram ända från anläggningsstarten. Och gissa om det varit stränga regler!
Kravet har helt enkelt varit att anlägga ett reservat för djur och natur - och så golfare, då.
Reglerna har satts upp av något som heter "the Audubon Cooperative Sanctuary System" (ACSS), en miljöorganisation i samarbete med United States Golf Association (USGA), alltså det amerikanska golfförbundet.

Mannen bakom verket är banans ägare Håkan Rasmusson som givetvis jublar över att ha anlagt den första banan i Sverige med miljöcertifikat.
-Vi är oerhört hedrade över utnämningen, säger han. Jag lät anlägga banan med start 1999. Vi gjorde först en noggrann miljökonsekvens- beskrivning. Inför varje beslut har vi valt det miljövänligaste alternativet.

Det är vår meste golfbanearkitekt Tommy Nordström om lyckats med mästerstycket att ta hänsyn till alla miljökraven - och Håkan Rasmussons vision:
att skapa en 9 håls stadsnära högkvalitativ bana med långa hål (drygt 5 000 m efter två varv) för folk som vill ha en härlig golfupplevelse men inte har tid att spendera en hel dag ute på banor långt från sta´n.

Som exempel på miljössatsningen kan nämnas att man köpt sand från Baskarp utanför Hjo då kvalitetssand inte gick att uppbringa på närmre håll (!) Man har valt gräsarter som kräver lite eller inga bekämpningsmedel men samtidigt tål mycket slitage. Greenerna har såtts med de bästa amerikanska krypvenssorterna. Anläggningen drivs med vindkraftsel. Och djuren har fått sitt. Tornfalkarna har egen holk i skyddat läge, på kullarna har anlagts "ängar" med en örtblandning som är specialkonstruerad för att attrahera fjärillar. (Du gar väl hört den där om golfaren som missade drivern å det grövsta och ilsket gormade: "Förbaskade fjärillar!") Dammarna, som är rekonstruerade märgelhål, har stenar på säkerhetsbrinken där grodor och ödlor kan värma sig.

-För oss är greenerna det centrala och vi ska se till att det blir de bästa i Skåne, säger Håkan Rasmusson.
De är på god väg. Efter provspel i början av juni kunde vi konstatera att detta redan är supergreener - trots att de såddes så sent som i augusti förra året. De bästa greener jag har spelat på i år och då har jag spelat på flera av Skånes bästa banor, bl a Barsebäck.

För att klara de stränga kraven på bevattning. gödsling, dränering m m krävs speciell uppbyggnad och utvald dränerings- och mullsand.
-Vi tog prover och skickade till ett labb i Skottland, säger Håkan Rasmusson. Sanden kom från Baskarp och godkändes enligt de uppsatta miljökraven.

Den här niohålsbanan med överraskande långa och krävande hål ligger tätt inpå Lund men det känns ändå som att man är "ute på landet". Den håller låg profil vilket gjort att greenerna är mycket sparsamt ondulerade - Tommy Nordström har fått slå knut på sig själv men bemästrat problemen väl.

Banan är öppen för alla som har grönt kort och klubbhandicap 54. Alltså passar den väl för den som vill förkovra sig och arbeta sig ned till officiellt handicap - men också för låghandicapparen som vill gå nio hål på lunchen.
Här får du mer information om VärGK:
www.varpingegolfbana.se

ARTIKEL FÖR UTSKRIFT

Åter till golfsajten


Till sidans början

  Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003