Åter till golfsajten

British Open Muirfield 18-21 aug 

Den planerade Nationalbanan utanför Malmö blir en exklusivitet som slår hårt mot påståendet
att golf är en folksport
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020704) Det är frestande att säga att PGA:s satsning på en supergolfanläggning nära Malmö och Öresundsbron blir ett steg bakåt när det gäller golf som folksport.
Vad sägs om en insats på cirka 100 000 kronor och en årsavgift på 10 000?
Men låt mig mildra det hela genom att fastslå att Nationalbanan kommer att dra enorma kostnader för att få en topplacering i den internationella konkurrensen. Det är ju målet. Och någon måste betala. Kalkylen pekar mot 100 miljoner kronor.
En bana som definitivt kommer att utgöra stenhård konkurrens om de framtida storevenemangen ligger bara en halvtimme från bron och den tänkta Nationalanläggningen: Barsebäcks Mastersbana som tas i permanent bruk nästa år med både Volvo Scandinavian Masters och världens största damtävling Solheim Cup detta premiärår.
Barsebäcks ägare Gösta Carlsson sa nyligen i en intervju:
-Det här blir ingen konkurrens som vi fruktar, snarare höjer det temperaturen i den här regionen när det gäller stora golfarrangemang.
Hans stora seger är att få hit Solheim Cup 2003. Men det är ingen hemlighet att han också siktar på herrarnas Ryder Cup om några år. Hinner Barsebäck få detta jättearrangemang innan Nationalbanan är klar?

Herrarna i svenska PGA siktar in sig på en färdig championbana som kan konkurrerna om Ryder Cup år 2018.
Från början var det tänkt att anläggningen Sturup Park skulle byggas ut och blir den efterlängtade Nationalanläggningen. Men förhandlingarna om arrendet sprack. Då var det Sturups flygplats som hade stort värde.

Nu blir det i stället Öresundsbron som lockar. En halvtimme till Köpenhamn öppnar enorma möjligheter.
PGA Claes Kinell, en av de projektansvariga på PGA säger till golf.se:
-Vi har tre olika alternativ som det nu förhandlas om. Det är viktigt att banan tillhör Malmö och att den ligger nära bron och Köpenhamn.

British Open-banan The Belfrey utanför Birmingham i England har fått stå modell för anläggningen. Den har stora utrymmen för spelare, publik sponsorer, bilar och tältbyar.
Eftersom banan ännu inte fått något namn kallar vi den i fortsättningen Nationalbanan. Det är en än så länge icke namngiven utländsk arkitektfirma som ska rita de två 18-hålsbanorna och en niohålsbana. Gamle storspelaren och banarkitekten Peter Chamberlain ska hålla ett vakande öga på byggnationen.

I projektpresentationen står det bl a:
"Det är vår vision, vårt mål, att bygga en i Sverige unik Resort- anläggning som skall locka alla kategorier golfspelare och ge dem full utmaning och tillfredsställelse.
Antalet spelrätter ska begränsas så att hög tillgänglighet ska råda för medlemmarna. Gäster skall vara välkomna i proportion till antalet spelrätter och med hänsyn taget till skötsel och underhåll av anläggningen."
Det sistnämnda är svårtydbart men man kan ana att greenfeen kommer att slå svenskt rekord.

PGA:s Mikael Sorling säger till golf.se:
-För att klara investeringarna som behövs måste priset på spelrätterna vara något högre än vad vi är vana vid här i Sverige.
Han hävdar också att de ändå ligger lågt i en internationell jämförelse.

Nationalbanan får alltså en träningsanläggning med korthålsbana. Där kommer att bedrivas en omfattande utbildningsverksamhet. Meningen är också att SGF ska kunna använda sig av anläggningen som bl a träningsplats för landslagen.
Intill Nationalbanan skall uppföras en hotellanläggning där också PGA flyttar in med sitt huvudkontor.
Blir nu allt detta verklighet kan man nog slå fast att svensk golf får sitt absoluta centrum i Skåne.

Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003