Åter till golfsajten

British Open Muirfield 18-21 aug 

I dag grattar vi Danmark
som nu tar en plats i
golfens Europa-topp
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020721) Jag tycker vi ska skicka ett riktigt grattis över till Danmark efter årets British Open på Muirfield.
Dansk golf stormar fram och har genom de båda åttondeplatserna befäst sin position i Europa-toppen.
Hyllas bör alltså Thomas Björn (-4, 68,70,73,69) och Sören Hansen (-4 68,6973,70).

Först 20 placeringar längre ner i resultatlistan
kom tre svenskar - fyra slag efter. Ja, och så Tiger Woods, förstås (par, 70,68,81,65).

Jo, hyllas ska givetvis sydafrikanen Ernie Els som nu vann sitt andra British Open. Det var fyra år sedan sist. Men det satt långt inne. Han fick besegra tre motståndare i särspel innan saken var klar.

Så lägger vi detta BO till handlingarna. Mest minns vi i alla fall debutanten Carl Petterssons lysande spel med segervittring de två första dagarna. Nu brakade det ihop ordentligt mot slutet och han åkte ner till 43:e plats (+2, 67,70,76,73). Och så det faktum att Tiger Woods nu visade sig riktigt mänsklig.

Sammantaget skötte sig ändå svenskarna hyfsat och riktigt kul var det att Pierre Fulke - en av Sverige representanter i kommande och uppskjutna Ryder Cup - kom loss med en 65-runda
(par, 72,69,78,65).

-Om en boll sitter pluggad i en del av bunkerkanten ska man väl för katten få droppa utan plikt, rasade Jesper Parnevik efter besök i bunker på sista hålet. Där föll han från en hyfsad placering och blev så arg att han slängde iväg klubban långt ut på fairway.
Bra att han visar humör nu inför svenska Volvo Scandinavian Masters på Kungsängen om fjorton dagar. Jesper har fortfarande en del att ge.

Här kan du se hur det gick för de andra
svenskarna och de övriga spelarna.

Åter till golfsajten


 

 


En mardrömslik dag men
ändå smått historisk
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020720) En mardrömslik dag på Muirfield, med storm och regn som t o m överträffade det värsta skottska oväder man kan tänka sig, blev på flera sätt historisk.
Aldrig tidigare har två danskar lagt sig i topp i British Open - Sören Hansen ensam tvåa (-3, 68,69,73) och Thomas Björn delad trea (-2, 68,70,73). Två respektive tre slag efter ledande sydafrikanen Ernie Els
(-5, 70,66,72).

Världens bäste golfare, Tiger Woods, gick runt på 81 slag! Den sämsta score han haft sedan han blev proffs (+6, 70,68,81).
Ni kanske såg det på TV. Hans förfärliga bunkerslag som hade nybörjarstatus. Och folk skrattade, tyvärr. Men kanske gläder man sig åt att se att Tiger Woods inte är övermänsklig. Han själv hade inte mycket att säga utan drog sig snabbt undan både publik och journalister.

Mer historiskt: skotten Colin Montgomerie som på fredagen gjorde ett jätteryck och gick runt på 64 slag var tjugo (!) slag sämre på lördagen. Den värsta sammanklappning han råkat ut för i sitt professionella golfliv (+9, 74,64,84).

Slut med det historiska.
Eller ändå, vår Calle P bemästrade ovädret och såg ut som om han skulle spela i ledarbollen finaldagen. En svensk debutant i ledarboll, visst hade det hamnat i historieböckerna. Men vädret blev bättre när han hade ett par hål kvar. Då blev i stället spelet katastrofalt mycket sämre. På 17:e en bogey och på 18:e en dubbelbogey. Det petade ner honom på en 14:e plats och nu troligen utan segerchanser (par, 67,70,76). Men det var kul så länge det varade.

Jesper Parnevik spelade under bättre väderförhållanden på morgonen och gick två under par (+1, 72,72,70). Och fjolårets tvåa Niclas Fasth gick ett under (+1, 70,73,71). De delar en 23:e plats och har inte med segern att göra. Men att slå Tiger Woods i en major kanske ändå är upplyftande.
Här får du resultaten löpande

Åter till golfsajten


 

Skandinavisk topplacering efter andra omgången
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020719) En svensk och en dansk ett slag efter ledarna i British Open på Muirfield efter andra dagen känns inte så tokigt.
Men dansken är inte Thomas Björn (-4, 68,79) utan Sören Hansen (-5, 68,69). Och han gick i samma boll som gårdagens ledare Carl Pettersson (-5, 67,79).

Petterson gick ett under par.
-Det är jag verkligen nöjd med även om jag är missnöjd med puttarna. Hade de fungerat så...

Ingen tvekan om att vi här något spännande på gång. Carl P uppträder med stort självförtroende. Vad sägs om elva par i följd som avslutning.

Det här var dagen då agnarna sållades från vetet. Jesper Parnevik var på väg ut ur tävlingen när han på 17:e par 5 chippade i på tre slag och på 18:e satte en tremetersputt för birdie.Det tog honom precis över kvalgränsen som blev +2.

Fem svenskar av de tolv startande finns med de två sista dagarna. Bland dem tvåan från i fjol, Niclas Fasth, som med sin 50:e-placering (+1, 70,73) knappast har med segern att göra.

D v s om han inte blixtrar till som Europas bästa golfare under många år, skotten Colin Montgomerie (-4, 74,64). Jo, siffrorna talar sitt tydliga språk. Vår gamle favorit inte minst från storspel och segrar här hemma i Volvo Scandinavian Masters fick en kick och gick runt på suveräna 64 slag, bäst av alla. Så nu är han kanske på gång.
Han delar 9:e-platsen med den tänkte vinnaren Tiger Woods (-4, 70, 68). Det kan bli en tuff uppgörelse.
Här får du resultaten löpande

Åter till golfsajten


 

Svensk debutant tog ledningen
(Leopold Report 020718) Pettersson var namnet. Carl Pettersson, 25 år och ny på Europatouren förra året.
Och så är han i ledning i British Open efter första ronden (-4)! Delad med två icke helt kända amerikaner visserligen, men ändå.

Här hade vi tänkt skriva om att Parnevik äntligen är på gång (59:a, +1), att succén från kvalet, Fredrik Jacobson (149:a, +7) och att fjolårstvåan Niclas Fasth (23:e, -1) fått grepp på de andra världsstjärnorna.
Nej, i stället handlar det om en lite rundnätt kille som hittills tagit golfen så där lagom på allvar och bott utomlands sedan barnsben.
-Jag tar det här som en vanlig tävling, sa han nöjd. Men visst är det kul att leda. Jag tänker inte på att det är en major med världens bästa golfare i startfältet. Jag kör vidare så får vi se hur det går.

Carl fick blodad tand när han vann sin första ET-seger Algarve Open de Portugal efter play-off i början på året. Det gav honom en plats i British Open utan att ens behöva kvala.

OK, vi tror inte det håller hela vägen. men kul är det - inte minst för oss svenskar som inte har så mycket att hoppas på.
Fast Fasth är ju inte ur lekan. Alla som har -1 eller bättre är segeraspiranter på tuffa skottska banan Muirfield.
-Jag spelade mycket bra ända tills jag kom till greenerna. Där sprack det, tyvärr, konstaterade han utan att låta allt för besviken.
Fortsätter han med sitt glänsade spel och får till puttarna då är han med i leken.

Jesper på +1 är väl inte direkt avhängd. Men nästan. Och vilken besvikelse med Jacobsson, den ständiga tvåan som tappade segern förra veckan eftere särspel.

Vi glädjer oss i stället extra åt att danske Thomas Björn (4:a, -3) ligger endast slaget efter ledarna. Ett tag var han ensam etta och det fanns de som trodde att det skulle förbli så.
Foto:Leopold Report
Alla som inbillade sig att Tiger Woods skulle lägga in högsta växeln i jakten på sin tredje raka major trodde fel. Han öppnade förvånansvärt obalanserat och gnällde både på fotografer och publik. Men han samlar sig nog.
-Mitt spel fungerade bra, sa han efteråt. Det var några puttar som inte ville gå i trots att de var på hålkanten. Men sådant händer. Det kan ändra sig.
Här får du resultaten löpande
Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003