Åter till golfsajten
 Compaq Open Vasatorp 15-18 augusti

Nu kommer våra kvinnliga
världssjärnor hem till Sverige
(Leopold Report uppdaterad 020806) Så är det då dags igen för den största svenska damgolftävlingen Compaq Open. I år spelas den på Vasatorps GK utanför Helsingborg.
Och nu kommer världsettan Annika Sörenstam hem tillsammans med alla våra svenska världsstjärnor utom syrran Charlotta som gör samma misstag som Annika förra året.
Ni minns kanske att Annika uteblev 2001. Då föredrog hon att spela i USA för att behålla sin position i världstoppen. Där ser man inte på placeringar utan på intjänade pengar.

-Jag är mycket besviken på henne, sa Sven Tumba då, en legend inom svensk golf och mannen bakom SEO, Scandinavian Enterprise Open, som senast spelades just på Vasatorp 1980 och var Masters föregångare.
För honom och oss andra är det självklart att våra internationella stjärnor, som utbildats för stora kostnader med skickliga lärare i Sverige, ska komma hem när det drar ihop sig till tävlingar på den europeiska touren. Det har de råd med mångmiljonärer som de är.

Trist nog inträffar samma sak igen - och nu är det Annikas syster Charlotta som tappat perspektivet på sin golf. Hon har fattat samma mindre synpatiska beslut som Annika gjorde förra året att spela i USA i stället för hemma i den största svenska damtävlingen - för att förbättra sin ranking och tjänar mer pengar. Jag säger som Tumba: Jag är besviken.

Här är i alla fall de som kommer förutom Annika:
Helen Alfredsson, Sophie Gustafson, Carin Koch, Lotta Neumann och Catrin Nilsmark. Det känns lite som ett förspel till det som komma skall nästa år: Solheim Cup på Barsebäck.

De ställs mot de övriga i Europaeliten och ett antal kommande stjärnor som kommer att satsa hårt på Vasatorp för att få en plats i årets Solheim Cup-lag. Det här är ju den sista kvaltävlingen. Några som nämns är Karine Icher och Marine Monnet, Frankrike, Paula Marti, Marina Aruti och Ana Larraneta, Spanien, Iben Tinning, Danmark, Suzann Pettersen, Norge och Elisabeth Esteri, Tyskland.

Compaq Open är den största tävlingen i Europa efter Evian Masters och British Open. De flesta av svenskorna som lyckas på den europeiska touren - efter mycket stark uppbackning av våra landslagsledare och coacher i Svenska Golfförbundet - sticker snabbt över till USA för att göra karriär på LPGA-touren och tjäna de stora pengarna. Men de vill gärna komma hem och visa upp sig för svensk publik. De flesta som ett tack för den golffostran de fått och som inspiration för ungdomsgolfarna. Men det är tråkigt att behöva påpeka att det finns undantag.

Vasatorp, ja. Det var en av Tumbas favoritbanor i slutet av 70-talet. Han hade inga problem att få hit de europeiska stjärnorna. Jag hade själv förmånen att få spela pro-am med den spanske matadoren Seve Ballesteros. Jag lovar att det var en lärorik upplevelse. Han var en av SEO-vinnarna liksom legender som Greg Norman och Sandy Lyle.

Det var 22 år sedan. Vasatorp har vuxit till sig och är i dag en topptrimmad 36-hålsanläggning.
Klubbens ordförande Lars Nyman säger:
-Compaq Open spelas på den gamla banan. Den är i toppskick och kommer att bli en rejäl utmaning för damerna. Det är kul för oss att åter har fått en stor internationell tävling och det kommer att satsas rejält från Helsingborgs stads sida.
Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003