Åter till golfsajten

 Volvo Scandinavian Masters 2002

Han spelade sin första
proffstävling och vann
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020804)
I den heta slutspurten i Volvo Scandinavian Masters på Kungsängen fanns fyra herrar med segervittring. Två slog i vattnet och var borta ur segerstriden - trodde vi.
Nordirländaren Graeme McDowell var den ene - han hade en hög kant att forscera i högra greenbunkern på 15:e hålet. Han öppnade klubban väl mycket och slog en socket (!) Rätt ner i vattnet.

Han spelade sin första proffstävling, hade varit i ledning fram till dess. Nu såg han ut att förlora två slag och därmed vara ute ur kampen om segern. Han borde ha brutit ihop.

Men denne 23-åring, som blev proffs för sex månader sedan, hade redan visat prov på ett starkt psyke. Han räddade suveränt en bogey och gick från -14 till -13.

Nu var det läge för den andre kommande vattenbesökaren, Niclas Fasth, Sveriges hopp, som samtidigt gjorde en birdie på 14:e och gick från -13 till -14.
Här hade nu Fasth chansen att vinna sin första Europatour-tävling. Vilket jubel!

Så händer följande: Iskallt sätter McDowell upp bollen på 16:e green, ett korthål också det med vatten bakom greenen. Han sänker för en birdie och är tillbaka på -14. I detta läge delar han återigen ledningen med Fasth och sydafrikanen Trevor Immelman.

Det här börjar lukta gastkramande särspel.
Så sätter Niclas Fasth sitt utslag på korthålet i vattnet! Hans enda men katastrofala misstag på denna runda.
Man kan säga att dramat var över. Niclas tappade två slag och kunde inte ta tillbaka dem.
McDowell höll undan för Immel och amerikanen Jeff Sluman och stod där som segrare.

-Helt otroligt! Jag kan inte fatta att det är sant, sa den nybakade proffsspelaren som plötsligt blivit 3 miljoner kronor rikare.
Vi håller med honom. Helt otroligt med denna upplösning.
Vi kunde se att Niclas sving på korthålet inte funkade. Nerverna spelade honom ett spratt. Tyvärr.

Men Niclas Fasth är på gång och det är glädjande med tanke på att han om en månad finns med i det europeiska Ryder Cup-laget.
Det är något vi ser fram emot liksom kommande US PGA Championship, den sista majorn för säsongen. Men där blir motståndet tuffare.

Vi konstaterar
att den här tävlingen trots allt var en framgång för svensk herrgolf även om många tappade greppet i slutskedet.
Nu ser vi i första hand fram emot framgångar i svensk damgolf då Compaq Open drar igång på Vasatorp den 15 augusti. Där finns världsettan Annika Sörenstam med i år tillsammans med de andra svenska världsstjärnorna.
Här är slutresultaten

Åter till golfsajten


En riktigt rolig dag
på Kungsängen

(Leopold Report 020803)
Frågan är vad som var roligast i går på Volvo Scandinavian Masters på Kungsängen.
Jag själv håller en slant på Niclas Fasths eagle på 17:e som fick upp honom i ledande position:
(-10, 67,71,65).
-Jag puttade lika bra som på British Open förra året så det här lovar gott inför morgondagen, sa han glädjestrålande och öste beröm över banan och "hemma- publiken" och vädret och allt som gick att berömma.


Mera som känns roligt ur svensk synvinkel. Carl Pettersson började bedrövligt trots att han låg ett slag efter ledande nordirländaren Graeme McDowell. Nå, inte så lustigt precis. Men så visade det sig att han är den terrier som vi uppfattar honom som och han gjorde sällskap med Niclas genom att göra eagle på 17:e och avsluta på en fyrdelad femteplats (-8, 68,69,68).
- Jag kan erkänna att jag var rätt nervis när jag gick ut, sa Calle P.
Och visst förstår vi de´.

Mera kul. Fredrik Andersson fanns ju också på en andraplats då han gick ut på lördagen. När han satte i sin birdie på 18:e efter ett svårt inspel (motlut flera meter höger om fairway och en ruff som en punkfrisyr) jublade publiken inklusive spelaren. Fredrik är en av de fyra åttorna, två slag efter Niclas. Liksom dennes blivande parkamrat, den säkre puttaren från USA, Jeff Sluman (-10, 69, 69,65) - ingen dålig svit som kanske gör honom till favorit - och "nybörjaren" med bara sex månaders proffsliv bakom sig, Graeme McDowell (-10, 64,73,68).

Andersson och Pettersson - inte Lundström och jag - utan givetvis Johansson. Per-Ulrik (-6, 70,74,63). Han satte i går nytt banrekord på Kungsängen med 63 slag. Ett suveränt ryck som gör honom mycket het finaldagen - en av elva spelare på -6, alltså fyra efter ledarna och inte helt avåkta. Vad sägs om fyra birdies och en eagle på de första nio hålen?

Vi känner också stor glädje över att Joakim Haeggman är tillbaka i hetluften (-6, 71,70,65) - en av de elva sexorna.
-Jag kommer att ge järnet i morron!

Ännu en av de sexiga elv... elva sexorna är Peter Hedblom, som var så nära att vinna den här tävlingen i Barsebäck förra året och efter en fotskada som sänkt spelet rejält nu glädjande nog är med i toppstriden.
-Jag är mycket nöjd med mitt spel och kommer att vara heltänd på söndagen. Känner inget av någon skada.

Jesper Parnevik (-5, 67,73,68) har fortfarande problem med sin puttning.
-Ja, det fungerar bara inte. Det kostar för mycket att inte få i bollarna(?). Men jag tycker att spelet börjar bli bättre.
I TV-intervjun i SVT2 under direktsändningen lät han tyvärr mycket pressad. Det bådar inte gott.

Upplösning på Volvo Scandinavian Masters på Kungsängen kan bli ett riktigt drama med flera svenskar inblandade.
Nu höll jag på att glömma... förlåt Norge! Givetvis ett stort grattis efter Henrik Björnstads fina insats, han låg flera gånger i ledningen och stannade bland åttorna med klar segervittring (-8, 70,69,66). Vad skulle inte en norsk seger betyda för golfens utveckling i ett land där fairways måste anläggas rakt upp utefter Glittertind.

Och apropå det skandinaviska: vart tog danskarna vägen? De skulle ju dyka upp här i Sverige och verkligen visa färg? Thomas Björn på en 38:e plats (-1, 69,72,71) och Sören Hansen på en 61:a (+2, 71,71,73). Men OK, där finns varken berg eller dolda hål.
Hur det gått för de andra kan du se här

Åter till golfsajten

 

 

 

Andersson och Pettersson
är riktigt svenskt ett
slag efter ledaren
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020803) Svenskare än så här kan det väl ändå inte bli andra dagen i Volvo Scandinavian Masters på Kungsägen.
Fredrik Andersson från Laholm rusade rakt igenom resultatlistan genom att göra sex birdies i rad och landade på andraplatsen (-5, 71,66).
Carl Pettersson som vi i alla fall de första dagarna såg som en tänkbar vinnare i British Open för ett par veckor sedan delar samma position ( -5, 68,69).

Fredrik har inte varit med i hetluften på samma sätt som Carl. Han har missat kvalet fem av tio europatourtävlingar.
-Jag blev lite skakis när jag fick se mitt namn på leaderboard. Men det ordnade upp sig.
Vi ska inte glömma att han faktiskt satte banrekord på Gullane1 med 62 slag i kvalet till British Open. Det säger en del om hans kapacitet.

Framför dessa två svenskar finns engelsmannen Warren Bennett som vi förmodligen sett mycket mer av den här säsongen om han inte dragits med skador.
-Det känns härligt att vara med igen och jag har genom det här fått ett ökat självförtroende.
Och det vet vi att det betyder rätt mycket i golf.

Vi hittar Niclas Fasth två slag efter Bennet efter att ha gått på par - 67-runda i går. Han är med och det här ser ut att bli riktigt häftigt sett med svenska ögon.
Hur det gått för de andra kan du se här.


 

Bra start för svenskarna
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020801) -Mitt mål är att få kortet för spel på Europatouren nästa år. Och det börjar ju bra.
Jo, det kan vi hålla med om. Graeme McDowell från Nordirland inledde Volvo Scandinavian Masters på Kungsängen med ett banrekord: 64 slag.
Och den killen har bara varit proffs i sex veckor.

-Jag har spelat bra på senare tid men ändå inte gjort några scorer att tala om. Så det här blir en kick.

Vi får se om denne orutinerade excollegespelare som fostrats på University of Alabama kan hålla ihop spelet tre dagar till.
Han jagas inte minst av tre svenskar. Jesper Parnevik (-3, 67) och Niclas Fasth med samma resultat har ett fint utgångsläge.
-Jag är nöjd med den här starten, sa Jesper. Men han var inte nöjd med greenerna. Han tyckte de var för tröga.
Titelförsvararen skotten Colin Montgomerie klagade också på greenerna.
-Det var svårt att få stopp på bollen, konstaterade han efter en svag inledning som så småningom ordnade till sig. De flesta missarna berodde faktiskt på för långa inspel. Han kom ändå runt på 70 slag och ska inte räknas bort.
Här kan du se hur det har gått för de andra svenskarna

Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003