Compaq Open Vasatorp 15 - 18 aug 2002

En lurig Compaq Open-
bana väntar på
revanschsugna flickor

Av Anders Leopold
(Leopold Report 020811) Denna dag spelade vi golfjournalister Compaq Open-banan på Vasatorp utanför Helsingborg.
Vi kan garantera flickorna en bana i absolut topptrim - och nog så lurig.

Tyvärr för alla inblandade blev inte British Open den väntade svensksuccén som skulle fungera som extra draghjälp inför Compaq-starten på torsdag.
Annika Sörenstam klarade inte cutten, Carin Koch som ett tag såg ut som en blivande BO-champion tappade svingen någonstans på sista rundan, kom hem på 74 slag och föll till en åttondeplats.

Det mest positiva var att Catrin Nilsmark tycks ha hitta formen igen. Hon gjorde 69 slag på sista ronden vilket förde upp henne till en fjärdeplats.
-För mig betydde det här mycket eftersom jag säkrade kortet inför nästa säsong, konstaterade hon mycket lättad. Det säger ju också en del om hur tungt det varit för henne de senaste åren.

En vässad Catrin Nilsmark, en revanschsugen Carin Koch en Annika Sörenstam som inför hemmapubliken gärna vill visa att hon är världens bästa golfdam det bådar ändå gott inför Compaq Open. Sophie Gustafson gick runt på 68 slag och avancerade till plats nr 11. Hon gillar att spela hemma. Och hur tänd blev Åsa Gottmo efter sin albatross - två slag på par 5-hål nr 17?

Som sagt, banan är lurig. Inte mindre än tio hål har dogleg vilket innebär att det kan bli knepigt med klubbvalet vid utslagen. Allt beroende på väder och vind.

Greenerna är superbra men flera av dem har oväntad nästan maskerad lutning som plötsligt får bollen att rulla flera meter från hålet när den snurrat runt på hålkanten.

Vi konstaterar att Annikas arga konkurrent om titeln "världsetta", Karrie Webb, tog ett rejält kliv framåt och körde förmodligen om Annika efter sin seger i British Open. Hon låg tre slag efter ledande paret Carin Koch och Jennifer Rosales inför sista speldagen. Hon inte bara hämtade hem försprånget utan gick förbi med två slag med sin 66:a.
Det kan bli en intressant kamp mellan henne och Annika på Vasatorp.
Här har du slutresultaten
Åter till golfsajten

Svårt att fatta:
Annika Sörenstam klarade inte kvalet i British Open
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020809) Nu håller vi nerverna i styr.
Alla som läser detta sysslar med golf på ett eller annat sätt.
Alltså kan vi acceptera att spelet rasar ihop som ett korthus.
Men inte Annika Sörenstams väl? Världsettan!
Jo, det känns svårt att försöka förklara vad som hänt - hon själv vill ju inte göra det - men hon har faktiskt åkt rakt ut ur British Open på Turnberry.
Plötsligt har hon blivit lika mänsklig golfare som Tiger Woods som i samma tävling för herrar en dag gick runt på 81 slag och försvann ur segersnacket.

Annika har en rad rekord - med det här vill hon glömma. Hon är den första på damtouren som klarat "the cut" 74 tävlingar i rad.
Vilket innebär att hon missade den 75:e kvalgränsen.
-Två bollar out med pliktslag och en trippelbogey är ju inte vad jag normalt sysslar med, sa hon mycket tungt efter sin 77:a andra dagen i British Open (73, 77 =150).

Sånt händer, skulle vi gärna vilja säga.
Men inte när det gäller Annika. Det goda det onda har fört med sig är att hon nu kan ladda ordentligt inför Compaq Open hemma i Sverige på Vasatorp den 15 augusti.

Senast Annika missade
kvalgränsen var 4 juni 1999 så räknar man hennes framgångar sedan dess har hon i all fall ännu ett LPGA-rekord.

Det känns lite fel att behöva tala om Annika Sörenstams misslyckande före Carin Kochs lyckade. Men så kan det bli rent journalistiskt ibland.

Nu ägnar vi oss åt den delade ledaren i årets British Open, svenska Carin Koch (-8, 68,68) som upprepade sin suveräna start på torsdagen. Trots häftigt väder.
-Jag är bäst när förhållandena är besvärliga. Och banan svår. Men visst var det avgörande att jag bytte putter från förra tävlingen i Norge... eller?
Hon säger det som att om det går dåligt så måste man ju hitta på något. Så varför inte byta putter. I Norge nu senast missade hon kvalgränsen. Med en sämre putter, då.

Kommer att tänka på Jesper Parnevik som bytte putter varje dag i fyra dagar och bara blev sämre på greenen (Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck 2001). Det är inte lätt att förstå det här med golf och det viktigaste slaget - det som sänker bollen i hålet.

Vi har många svenska tjejer med i British Opens fortsättning - men ingen Annika Sörenstam. Catrin Nilsmark har plötsligt återfunnit sitt spel och gick runt på tre under par (-5, 70, 69), Liselotte Neumann (-3, 70,71) och Sophie Gustafson (-2, 69,73). Visste finns de med i våra segerspekulationer.

Här har du resultaten

Åter till golfsajten

 
 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003