Compaq Open Vasatorp 15 - 18 aug 2002

För fyra år sedan vann Annika Compaq med tio slag - nu är hon på väg att slå sitt eget rekord
(Leopold Report 020816) För att se det hela lite historiskt.
Världens bästa golfdam Annika Sörenstam vann Compaq Open på Barsebäck 1998 - med tio slag före tvåan. Hon var så överlägsen att hon spelade i en egen klass.

Det har gått fyra år och nu efter två dagar i samma tävling på Vasatorp leder hon, snart 32 år gammal, med fyra slag efter två bättre rundor än på Barsebäck (-11, 67,66).
Det ser ut som om hon ska slå sitt eget Compaq Open-rekord - och lägga in det i raden av alla andra rekord.

Och så hör vi hennes på Vasatorp mycket aktivt närvarande tränare Henry Reis säga:
-Annika spelade bättre på fredagen men hon ligger bara på 70 - 75 procent av sin kapacitet.

Så vad finns det egentligen att göra för de andra spelarna som kanske än en gång blir andraplansfigurer.
-Jag puttade bättre och det kompenserade en del andra missar, konstaterade Annika.
Hon funderar inte så mycket på vad andra spelare ska ställa till med.
-Det är de korta slagen som ska justeras, sa Henry Reis. De vrider åt vänster.

I dag får vi se om Annika fortsätter att vara vänstervriden. Det ska hon kanske undvika för hon spelar ihop med Sveriges andra golfdam sedan några år, en riktig fighter: Sophie Gustafson: 29 år.
Ni som varit med förr minns kanske deras kamp om segern på Barsebäck 2000. Det var ett drama som pressade båda tjejerna till det yttersta så de på de sista hålen slarvade bort segern till amerikanskan Juli Inkster.

Men den gång var det faktiskt så att Sophie var ett slag efter Juli och Annika två. Jag var som medlem i Föreningen Golfjournalisterna med och utsåg Sophie till "Årets golfare" 2000, bl a för hennes seger i British Open där hon iskallt bekämpade storm och regn och motståndare. Hon har också 3 LPGA-segrar och har faktiskt 2:a, 3:a och 9:a i tidigare Compaq Open på sin meritlista. Här blir det fight!

Så det kan inte hjälpas. Rekordpubliken på Vasatorp betalar för att se det bästa. Gissa om 90 procent av denna kommer att skockas kring de här två tjejerna när de går ut i sista bollen klockan 12.24 på lördagen.
Ska Annika klara publiktrycket?
Foto: Leopold ReportNja, vi ska inte vara helt orättvisa. Det finns en boll till som kommer att tilldra sig resten av intresset, mötet mellan ännu två av våra världsdamer, Catrin Nilsmark (nybliven Solheim Cup-kapten 2003) (-3, 70,71) och Liselotte Neumann (-4, 69,71).

Lotta vill så gärna få ett "wild card" till årets Solheim Cup-lag och står på gränsen. I går föll hon på en trippelbogey på tredje hålet.
-Otroligt dumt. Jag som slår med vänsterskruv peggade upp till höger på tee och därför träffade jag ett träd på högra sidan.
Bollen studsade tillbaka och hamnade bland buskar och tjock ruff. Kanske var det där hon förlorade sin chans att komma med i Europalaget.
Catrin är självskriven om hon vinner tävlingen och har som meriten "hjältinna" chans till det vilda kortet.

Det visar sig i dag för hon liksom Catrin är i fin form och för båda räcker det kanske med en tredjeplacering för att komma med i laget.
Här har du resultaten
Åter till golfsajten


 

 

Annika och Sophie i ledningen Av Anders Leopold
(Leopold Report 020815) I söndags slog jag ut med en träfemma på hål nummer sju par 3, 170 meter, på Vasatorp där Compaq Open nu har inletts. Jag hamnade i vänstra greenbunkern, slog två bunkerslag och fick fem i.
I går slog världens bästa golfdam Annika Sörenstam ut på samma hål med en järnåtta. Och hamnade i samma bunker.

-Det var ett riktigt dåligt slag, konstaterade hon efter första ronden på Vasatorp där hon lagt sig i ledning (-5, 67) tillsammans med en av våra favoriter, Sophie Gustafson (-5, 67).

Annika snitsade upp bollen och la den i koppen och gjorde par.
Vad vill jag nu ha sagt med detta? Ja, kanske att det är lite konstigt att jag som är klart starkare i armarna än Annika måste ta till en träfemma för att hamna i samma bunker som hon nådde med en järnåtta.
Att hon sedan fixade bunkern är ju en annan sak. Hon är ju proffs och får betalt för det hon gör.

Jo, det handlar om bollträffen. Inte att rappa till med full kraft - det är då man träffar fel. Annika pratade i söndags om tempot i golfsvingen. Som hon vill förbättra. Det handlar inte om att öka detta tempo för att komma längre, snarare att minska det och få rätt träff i bollen. Tydligare än så här kan det inte besrkivas: svinga lugnt, träffa rätt och slå längre.

Nog om detta. Annika har tränat sig sårig på fingrarna för att åtefinna den sving hon tappade i British Open.
Vi tyckte att nu såg det ut som hon var sig själv igen. Men hon var inte nöjd.
-Jag borde ha gått fyra eller fem slag bättre. 67 slag blir mitt sämsta resultat den här veckan, sa hon tvärsäkert.

Annika tror att den som vinner tävlingen kommer att ligga cirka 20 slag under par. Alltså höjer hon ribban något inför dagens runda eftersom hon räknar med att gå minst fem under par även de tre återtstående dagarna.

Vi tycker det ska bli kul att se om Sophie Gustafson hänger med. Hon har haft en del trassel med sina långa slag som varit en av hennes specialiteter. Vi minns att hon för ett par år sedan slog längst på touren. Antagligen, som ovan angivits, har hon inte rätt träff i bollen.
Nå, nu har hon hittat längden igen - och träffen - och då blir hon farlig för Annika.
Spännade fortsättning följer.
Här har du resultaten
Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003