Solheim Cup 20 -23 sept. 2002
Läs eftersnacket till morronkaffet

Storseger för USA
Av Anders Leopold(
(Leopold Report 020923)Matchspel är riktig golf. Just detta att kämpa hål för hål utan att tänka på scoren - bara vinna.
Ska man hitta något riktigt positivt efter de förödande singelmatcherna som avslutade årets Solheim Cup på Interlachen i Minnesota med storvinst för USA (151/2 - 121/2) så var det norskan Suzann Pettersens otroliga ryck.
Ligger man fem under i en match så har man bara att ge upp -eller?
-Nej, sa Suzann.Att lämna tävlingen på det trettonde hålet hade varit en mardröm.

Så hon kämpade sig tillbaka från detta hål till det sista och delade matchen med hemmaflickan Michele Redman.
Tre raka birdies knäckte Michele och hennes hemmapublik. När Suzann sänkte tremetersputten på 18:e green för delning var det som en seger för Europa.
Men inte. 81/2-41/2 för USA talar sitt tydliga språk.
Det är bara att lyfta på kepsen och säga välkomna till Sverige nästa år - till Barsebäck. Solheim Cup på svensk mark med halva laget från Sverige och en svensk kapten det kan väl ändå inte amerikanskorna klara av?
Det var inte bara norskt denna dag. Även danskt. Iben Tinning vann sin singelmatch ordentligt peppad av den amerikanska publiken. Den andra europeiska singelsegern stod Sophie Gustafson för. En skandinavisk framgång, då.

Här har du resultaten
Åter till golfsajten


 

 


Betrakta den här bilden!

Den visar vad det egentligen handlar om i Solheim Cup där borta på Interlachen i Minneapolis.
Bilden är tagen på lördagsförmiddagen då amerikanskorna sopade banan med europeiskorna i det foursome-spel som "våra" flickor bara skulle vinna för att ha en chans inför de avslutande singelmatcherna. 7-5 till USA.

(Leopold Report 020922) Vi har inte hittat någon lämplig bild från eftermiddagens spel. Tacka f... för det!
Då vann "vi" nämligen samtliga fyra matcher och gick från 5-7 till 9-7.

-När vi gick ut kom vi överens om att stänga ute publiken, sa Annika Sörenstam som tillsammans med i Solheim Cup- sammanhang obesegrade Carin Koch vände ett tungt underläge (två under) till seger med 4/3.

Den svenska världsettan
drar storpublik och när hon på det tionde hålet missade en kort birdieputt jublade den. Sådant händer ju egentligen inte i en golftävling och borde knäcka vem som helst.
-Vadå? Det hörde jag inte, sa Annika efteråt med ett snett leende.

Hon hörde inte heller något från publikhopen på hål 11 när Carin Koch rullade i en tiometersputt för birdie. Men det var ju en fullständigt naturlig amerikansk reaktion.
Sedan blev det ganska tyst kring den här bollen. För Annika och Carin satte den ena birdien efter den andra och Beth Daniel och Wendy Ward fick ge upp när det återstod tre hål (4/3). Då var det tyst som i graven...

Det här suveräna EU-paret Sörenstam/Koch var också det enda som vann foursome-spelet på förmiddagen.
-Det kändes bra och Carin är i fin form, konstaterade Annika.
Formen höll i sig och nu är det så att Carin Koch spelat sju Solheim Cup-matcher och vunnit samtliga. Det har ingen lyckats med tidigare, inte ens rekordjägaren Sörenstam.

Man brukar tala om franska nerver. Men norska sådana, finns de?
Ja, att döma av Suzann Pettersens mentala sammanklappning under förmiddagen är det så. Om hon inte haft rutinerade, tuffa Helen Alfredsson vid sin sida hade det slutat med en nytt Solheim Cup-bottenrekord.

Suzann är det finaste som hänt norsk golf - men för orutinerad. Så många guleböjar (bananer) - hook på svenska - har ingen spelare i Solheim Cup tidigare presterat.

Foto: Leopold Report

 

Jag hade förmånen att få studera den här begåvade - men alldeles för orutinerade - norskan på Vasatorp för en tid sedan i Compaq Open. Särskilt på tionde hålet då hon presterade en norsk guleböj (hook) som nästan återvände till utslagsplatsen. Hon svor på norska - vilket också Helen Alfredsson kan göra - slog klubban i marken och verkade som hon aldrig mer skulle ställa upp i en golftävling.

Nu gjorde hon det i Minneapolis och så många "guleböjar" har väl ingen sett på en och samma golfrunda. Iskalla Helen räddade den ena omöjliga situationen efter den andra och förlusten mot Laura Diaz/Kelly Robbins blev hedersam, om man säger så - 3/1.
Nu återstår tolv singelmatcher och det brukar vara så att det är US-flickornas starka sida. Eller möjligen publikens.

Här har du resultaten
Åter till golfsajten


 

 

 


Amerikanskorna kom igen
men psykningen knäckte inte
Helen Alfredsson
Av Anders Leopold
(Leopold Report 020921)-Helen Alfredsson är den sämsta puttaren av alla. Hon kan inte få i bollen i hålet om det så är en halvmeter brett.
Det var en av många beska kommentarer i den amerikanska golftidningen Golfweek inför Solheim Cup-kampen på Interlachen Country Club den här helgen.

Helene som kan svära på fem olika språk använde sig av dessa språkkunskaper när hon och det europeiska laget läste artikeln.
Om man trodde att det skulle knäcka Helene så trodde man fel. Tvärtom.
Vilken uppvisning under förmiddagens foursome-matcher när hon och det norska stjärnskottet Suzann Pettersen skåpade ut Kelly Robbins/Pat Hurst med 4/2. Suzann satte ett par avgörande långputtar vilket inspirerade Helen till storspel på greenerna.
Helene var inte med i bästbollspelet på eftermiddagen då amerikanskorna lite för enkelt tog igen EU-flickornas 3-1-försprång. Dagen slutade alltså 4-4.

Helen Alfredsson blev putt, svor på fem språk och krossade allt motstånd. Foto: Leopold Report

 

Men i dag är Helen i farten igen tillsammans med Suzann. Kapten Deil Reid har bara gjort en ändring på laguppställning från succéstarten: danska Iben Tinning går i par med skottskan Mhairi McKay. Iben förlorade sin foursome-match tillsammans med spanska Raquel Carriedo mot Beth Daniel/Wendy Ward.
Om förlusten i bästbollen sa Deil Reid:
-Jag trodde faktiskt på en 5-3-ledning. Ledsamt nog höll inte Annika Sörenstam för publiktrycket. Men det var förståeligt. Amerikansk publik, som hon är van att ha på sin sida, är inte att leka med.
Annika spelade tillsammans med debutenten Maria Hjorth och mötte Meg Mallon/Michele Redman.
Och, just det, Michele var på sin hemmabana inför hemmapublik.
-Publiken pumpade upp Michele så hon överträffade sig själv. Särskilt i puttningen, sa kapten Reid..

Man tror inte något kan rubba vår världsetta Annika Sörenstam, men match- och lagspel är något helt annat än att kämpa för sig själv.
-Jag trodde Annika skulle vinna den matchen på egen hand, sa Carin Koch, den enda EU-flickan som vann båda sina matcher på fredagen.
Hon framstår som vår bästa matchspelare efter att ha vunnit sex av sex möjliga Solheim Cup-matcher.
-Matchspel tar fram den bästa golfen i mig, konstaterade hon.
Vi får se om det håller även i dagen foursome-spel.

Här har du resultaten
Åter till golfsajten

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003