Ligger ett sabotage bakom de förstörda greeenerna på Barsebäck?
Och kommer man att kunna återställa dem inför stortävlingarna 2003?

(Leopold Report 021020) Är Barsebäck Golf & CC återigen utsatt för ett infernaliskt sabotage?
Detta inför de kommande stortävlingarna 2003.
För stor saltmängd i bevattningsanläggningen har orsakat skador för ett par miljoner kronor. Samtliga greener måste byggas om inom ett halvår.

Nästa år spelas på Barsebäck i månadsskiftet juli-augusti Volvo Scandinavian Masters och en månad senare världens största damtävling Solheim Cup - för första gången i Skandinavien.Tyvärr talas det återigen om sabotage mot anläggningen.

Det var inför Compaq Open 1998 med de flesta av våra världsstjärnor på plats som några greener sprayades med ett snabbverkande ogräsbekämpningsmedel. Gräset dog efter ett par dygn.Inför Masters 1999 var det dags igen. Sex greener sprayades och blev delvis förstörda.

Det var glasklara sabotage - kanske från medlemmar som inte ville att deras dyrt betalda hemmabana ( ca 7 000 i årsavgift) skulle stängas p g a proffstävlingar eller kanske från en eller flera galningar som hatade golfare. Någon klarhet i detta trots utlovad belöning på 100 000 kronor till den som kunde tipsa om en gärningsman har man ännu inte fått.

Gösta Carlsson, 82, och Barsebäck är ett och samma liv. Inget kan hindra honom från att genomföra Masters 2003 och Solheim Cup en månad senare.
Foto: Leopold Report

 

Gösta Carlsson, 82, Barsebäcks ägare, ser framför allt Solheim Cup som en kröning på sitt långa golfliv och sin satsning på den bana han låtit bygga upp till en av Europas främsta sedan han inhandlade den från greveparet Hamilton i början av 70-talet.
Jag har träffat och intervjuat honom vid flera tillfällen och vet att han inte ger upp sin golfbana vad den än utsätts för. Om han så måste satsa hela sin okända förmögenhet tänker att han få den i bästa kondition inför de stora tävlingarna 2003. Ingen vill kommentera eller ens misstänka att bevattningsanläggningen manipulerats så att vatten från Öresund gått rakt in i ledningarna. Det är nämligen den enda förklaringen till skadorna.

Torkan den heta sommaren 2002 har bara lett till mer omfattande bevattning - och allvarligare angrepp. Barsebäcks starke man och intendent Göran Sjöstrand säger:
- Vi är inte utsatta för något hot om att Solheim Cup ska inställas. Vi har på egen hand beslutat att byta ut greenerna.
Man anlitar en gräsodlare i Österrike som skickar grästorven med kylbil till Barsebäck i mars månad.
-Om ungefär fyra veckor ska greenerna vara spelbara och till tävlingarna ska de vara i bästa skick.

Golfsverige håller tummarna
. Det gör också den svenska Solheim Cup-kaptenen Catrin Nilsmark, 35, som nyligen inspekterade Barsebäck inför kampen mellan USA:s och Europas bästa damgolfare 2003.
- Jag kan inte göra annat än att lita på de experter som sysslar med det här, sa hon och konstaterade ändå att Barsebäck, som hon själv utkämpat så många fighter på är en idealisk Solheim Cup-bana. Tuff, rättvis och med en omgivning som måste tilltala publiken.

Solheim Cup ska spelas på den nya Masters Course, en mix av elva hål från Old Course och sju från New Course, som nu heter Donald Steel Course, namngiven efter banarkitekten. Nästa år blir alltså denna bana - som av proffsen ute i världen anses vara en av de främsta i Europa - permanentad som medlems- och greenfee-bana.Den blir cirka 5 850 meter lång och kommer kanske att kortas något för damernas Solheim Cup.

Åter till golfsajten


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003