Hon är 24 år och vann sin första tourtävling - och 6,5 miljoner kronor!
Av Anders Leopold

(Leopold Report 030708) Att vara 24 år, ha spelat på LPGA-touren i två år och och så vinna sin första tävling - det är väl en drömlik händelse. Men att därtill vinna en major och US Open, den mest prestigefyllda tävlingen för damer i USA, och håva in en prissumma på nära 6,5 miljoner kronor - det är overkligt. Osannolikt!
Det var inte bara Hilary Lunkes reaktion efter särspelet på 18 hål i North Plains, Oregon. Alla experter, alla spelare var lika förundrade och överraskade.

Världens bästa damgolfare, svenskan Annika Sörenstam, fck se sig besegrad på 18:e hålet av denna unga flicka, hennes ett år äldre landsmaninna Angela Stanford samt rutinerade Kelly Robbins.
Det var denna treboll som gick 18 hål på tuffa Pumpkin Ridge och här visade Hilary Lunke upp ett imponerande närspel.
-Jag slår inte så långt och hamnar inte i stora svårigheter ute på fairway, sa hon efteråt. Men jag är säker på inspel och puttning och ju svårare en bana är desto större chans har jag att placera mig bra. Jag går nästan alltid på par eller alldeles under.

Och faktum är att denna oruntinerade men säkra flicka inte gjorde en enda dubbelbogey under hela tävlingen. Det var hon ensam om. Annika Sörenstam lyckades göra två stycken.
Hilary gick ut hårt i särspelet och ledde faktiskt med fyra slag. Men sedan kom både Robbins och Stanford ifatt henneoch tävlingen avgjordes inte förrän på 17:e green där Stanford gjorde en bogey vilkt tyrots birdien på 18:e placerade henne ett slag efter Lunke.

Trots sin ungdom och brist på rutin har hon nog spelat till sig en plats i USA:s Solheim Cup-lag som kommer till Sverige och Barsebäck i september för att möta europeer. Hon kanske rent av blir ett trumfkort.

Resultat

Åter till golfsajten

 

 

 

Annika blev aggressiv vid fel tillfälle och missade under stor dramatik Open-titeln
Av Anders Leopold

(Leopold Report 030407) -Jag blev oerhört besviken. Så nära men ändå inte...
Den svenska världsettan Annika Sörenstam ställde till med stor dramatik på det l8:e hålet i US Opens finalomgång i North Plains, Oregon.

Ett riktigt dåligt andraslag med en träfyra på par-5-hålet placerade bollen till höger ute bland publiken och intill träd och den stora anslagstavlan.
Därifrån blev det besök i bunker och slutligen bogey.
Annika låg på samma score som Kelly Robbins, som darrande väntade i klubbhuset, och Hilary Lunke, -1.
-Jag spelar alltid aggressivt i avgörande lägen, sa Annika. Men det kanske var onödigt då jag med stor säkerhet kunde ha gått på par.

Hon ville helt enkelt lite för mycket, att komma in på två på 18:e green vilket hon gjort tidigare. Det skulle öppna för en eagle och rent av seger. Men om hon i stället valt att spela för par hade hon funnits med i särspelet i dag där de tre amerikanskorna Lunke, Robbins och Angela Stanford gör upp om den US Open-titel som svenskan så hett eftertraktat.

Annikas långa palaver med huvuddomaren om var hon skulle droppa - givetvis fri dropp - tog omkring 15 minuter. Gissa om det blev påfrestande för de båda ungdomarna Lunke och Stanford. Lunke satte lite onödigt sin boll i en bunker med redde upp det hela genom att avsluta med par. Stanford som i det här läget låg ett slag efter vilade snyggt på två på green. Hon avslutade till hemmapublikens jubel med en birdie och blev alltså en av de tre som har chansen att bli mästarinna i dag.

Man kan konstatera att det var en märklig slutomgång där Annika spelade på par och missade flera birdieputtar - men hela tiden knaprade in på de ledande amerikanskornas försprång. De första nio hålen blev en uppvisning i osäkerhet och orutin. Men sedan stabilerade de spelet.
Den enda som hela tiden förbättrade sin position var 33-åriga Kelly Robbins som avslutade med en birdie.
-Visst var det nervöst att sitta overksam och vänta, konstaterade hon. Men jag hade klart för mig att antingen skulle jag vinna eller också vara med i omspelet på måndagen. Så jag satt rätt säkert.

Vi konstaterar att det var en stor USA-dag och det finns anledning för Europas Solheim Cup-kapten, svenskan Catrin Nilsmark, att ta sig åtskilliga funderare. Det mest oroande är kanske att det gick så dåligt för svenskorna som brukar utgöra stommen i Europalaget - sex stycken klarade inte cutten.

Resultat

Åter till golfsajten


 

 

 

 

 

Annika slutade träna puttning och bytte grepp och då lossnade det på greenerna
Av Anders Leopold
(Leopold Report 030706) Vid det här laget borde man ha lärt sig att inte räkna ut Annika Sörenstam från någon enda tävling.
-Jag känner mig i fin form och är väldig nöjd med dagens spel. Har lite ont i halsen och det dämpade mig. Se upp för den sjuke golfaren, "Thats me..."

Hon skämtade och var avslappnad efter sitt ryck i tredje omgången av US Open på Pumpkin Ridge och då ska de två unga amerikanskorna - 24-åriga Hilary Lunke (71,69,68 -5) och 25-åriga Angela Stanford (70,70,69 -4) - som ligger före henne veta att hon är på bettet.
Annika rensade mer eller mindre undan sina värsta konkurrenter genom att göra en 68-runda (70,73,68 -2). Ledande skotskan Mhairi McKay tappade greppet bokstavligen talat med en 75-runda och ligger nu tillsammans med Annika på delad tredjeplats (66,70,75 -2). Värsta konkurrenten och fjolårsvinnaren Juli Inkster (69,71,74 +1) ligger bakom Annika med tre slag och det är ett kanonläge för svenskan.

-Jag har en position som jag trivs med och vet vad som gäller.
-Jag sa tidigare att även om jag ligger sex slag efter inför slutronden har jag segerchans, konstaterade hon mycket nöjd i den efterföljande LPGA-intervjun.
Annika har gjort någon mycket ovanligt inför den här tävlingen.Hon har inte tränat puttning en enda gång.

-Det var en tips jag fick av Dave Stockton. Det är ett annorlunda tänkande om man har vissa puttningsproblem. Att helt enkelt avstå. Dessutom har jag åter skiftat grepp med högerhanden under. Det känns säkrare framför allt vid de korta puttarna.

Hur som helst gick Annika en bogeyfri runda och räddade många parputtar med sitt gamla konventionella grepp i klubban.
De unga flickorna i ledarbollen vet vem de har bakom sig. Bara det kan få dem att bli lite darrhänta.

Resultat

Åter till golfsajten

 

 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003