Två bunkrar grusade golf-Nordens
önskan om den första majorsegern

Av Anders Leopold
(Leopold Report 030721) -Den närmaste veckan kommer att bli svår. Och jag har en känsla av att jag kan få vissa problem även i fortsättningen när jag hamnar i en bunker. Det här blir svårt att glömma.
Danmarks storstjärna Thomas Björn tappade British Open-titeln, sin och Skandinaviens första major, i två bunkrar.

I den ena rörde han vid sanden med klubban och fick plikta två slag.
I den andra, i gårdags finalrunda med en ledning på 3 slag, la han dessa i 16:e hålets ena fariwaybunker och gjorde en bogey.
-Det kände som en mardröm, sa en ganska tagen Björn efter den avslutande dramatiken.
Förutom att greenen lutade mot honom och bunkern hade han backspinn på båda slagen som därtill var för korta. Så bollen, stannade till, började rotera bakåt och kom sedan i sluttningen så den fortsatte ner i sanden igen.
En mycket tråkig historia eftersom Thomas Björn spelat så stabilt samtliga fyra ronder

Den rafflande slutstriden med Tiger Woods, Sergio Garcia och Vijay Singh jagande Björn pågick för fullt när den okände, 26-årige amerikanen och majordebutanten, avslutade ett under par och gick till drivingrangen för att avvakta storstjärnornas ankomst. Han var nöjd men ändå lite besviken: sex birdies på de elva första hålen förde upp honom i topposition och han låg ett tag sex under par.
Han fick gummiarm och tappade svingen och det som såg ut att bli ett kanonresultat blev en hyfsad 69-runda.
-Jag blev rätt skakis där ute när jag insåg hur bra jag spelat, konstaterade han och medgav att det skulle ta ett par dagar innan han begrep vad han ställt till med.

Och stjärnorna tryckte på. Ett tag var Tiger Woods i ledningen och alla trodde att nu var det kört. Men Thomas Björn kom tillbaka och verkade inte släppa taget förrän han stupade i den 16:e bunkern.
Så det blev alltså en sensationell debutantseger och Ben Curtis skriver in sig i golfhistorien.
Genast fick han också - eftersom de var i England, epitet Big Ben. Det lär följa honom i det fortsatta golflivet.

Svensk golfs förbundskapten Peter Mattsson var nöjd med svenskarnas insats.
-Fredrik Jacobsons sjätteplats (70,76,70,70 +2) tre slag efter Curtis rankar jag högt och han är nu en etablerad världsspelare.
Det drar ihop sig till Scandic Carlsberg Scandinavian Masters - som tävlingen nu heter sedan Volvo hoppat av som huvudsponsor - på Barsebäck den 31 juli. Dock är det oklart om vår nye världsstjärna Fredric Jacobson kommer. Vi vet att Jesper Parnevik uteblir och det är också frågetecken för Pierre Fulke. Även storspelande dansken Thomas Björn ser ut att hoppa av och då tappar Barsebäck en dansk storpublik.Allt görs för att i sista stund få med honom.
Resultat

Åter till golfsajten
 

Dramatisk finalrunda i British Open
när björnen jagas av tigern

(Leopold Report 030720) I dag utspelas stor dramatik på Royal St Georges under finalrundan i British Open.
En Björn jagas av en Tiger.

Och hela Skandinavien håller tummarna för danske Thomas Björn (73,70,69 -1) som med två slags ledning före världsettan Tiger Woods (73,72,69 +1) har ett drömläge för att ta Nordens första major.
-Det är flera stora namn bakom mig och alla ser sin möjlighet att vinna, sa Björn efter sin 69-runda som placerade honom i täten som ensam ledare - trots två pliktslag.

Och förutom Tiger Woods har vi tätt bakom Björn spanjoren Sergio Garcia (73,71,70 +1) och Emmabodaspelaren Vijay Singh (75,70,69 +1) lika med Woods, alltså.
Och lägg märke till hur dessa herrar stadigt förbättrat sitt spel allteftersom de lärt känna den svåra linksbanan.

Björn får det svettigt men kan glädja sig åt att slippa gå ihop med någon av dem utan i stället ha dem framför sig.
-Jag är glad för att mitt spel fungerat hela tiden och jag tänker njuta av det här läget. Det känns mycket inspirerande.

Björn går i par med Davis Love III. Och hade inte dansken slarvat i en bunker genom att doppa ner klubban i sanden - två pliktslag - då hade ledningen varit tre slag.

Det fanns flera som slarvade den här dagen. Vår egen Jesper Parnevik åkte ut diskvalificerad tillsammans med sin medspelare Mark Roe därför att de inte bytt scorekort på första tee. Det vet ju varenda amatör att man för motspelarens kort och inte sitt eget. Hur kunde det hända?
-I USA får man motspelarens kort redan från början. Och varken jag eller Roe tänkte vidare på det, sa en mycket frustrerad Parnevik tilll Svensk Golf när han avtågade.

Parnevk gnällde på reglerna som nu i dataåldern borde skrivas om. Och det ligger väl något i det men nu finns de och man får inte göra en sådan tabbe i en så stor tävling.

Parnevik gjorde för övrigt en riktigt usel runda och kom in på 81 slag så för hans del var det väl inte mycket att tala om.Men stackars Roe tangerade banrekordet 67 slag och det skulle gett honom en position med segervittring. Han var minst sagt förkrossad.

Jag tycker att Pierre Fulke (77,72,67 +3) - han gjorde en kanonrunda och tangerade banrekordet liksom Roe - och Fredrik Jacobson (70,76,70 +3) med sina fyra slag efter Björn ska räknas in i slutstriden.
Resultat

Åter till golfsajten


 

 
På den här BO-banan kan allt hända
och kanske blir det en dansk i stället
för en svensk i topp

Av Anders Lepold

(Leopold Report 030719) Ska det bli danskt i stället för svenskt?
Samtidigt som storstjärnorna räknas bort öppnas dörrarna för en skandinavisk succe´.
Det är i första hand danske Tomas Björn (73,70 +1) två slag efter ledande Davis Love III (69,72 -1) som vi förväntar oss något stort av - kanske hans första major.

Och sedan har vi ett par svenskar tätt efter, Mathias Grönberg (73,71 +3) och Fredrik Jacobson (70,76 +4).

Ja, räknas bort är väl för mycket sagt. Det är oväntat höga scorer på den svårbemästrade linksbanan Royal St Georges nere på engelska sydkusten, men sydafrikanen Ernie Els tog sig från en 78-runda första dagen till en 68 i går och det måste alla anse som en prestation. Han ligger därmed mellan svenskarna och det gör faktiskt också Tiger Woods (73,72 +3). Om de här två känner att de börjat spela in sig på de svepande kullarna som får bollarna att studsa åt "fel" håll - då kan vad som helst hända.

Fredrik Jacobson hade vi kanske väntat oss mer av. Men han säger själv att det inte är slutspelat förrän på söndag - så det får vi väl tro på. Han deppar inte över sin 76-runda men....
-Sex bogeys på andra rundan känns tungt, sa han.
Han som var ensam utan bogey i rond ett.
Att det verkligen är en knepig bana det framgår t ex av den ärrade kämpen Greg Normans genomklappning, från en andraplats två under par till en 35:e plats efter en 79-runda +6.
Man har fog för att säga att här kan allt hända.
Resultat

Åter till golfsajten


 

 


Stort stjärnfall i starten
men svenskarna är med

Av Anders Leopold
(Leopold Report 030717) Peter Mattson, den svenska golfens förbundskapten som leder fostran av nya svenska golfstjärnor, var naturligtvis på plats när British Open drog igång på tuffa och för dagen mycket blåsiga Royal St Georges.
Han fick se åtminstone två av "sina" adepter visa ryggen åt världens främsta golfare.
-Helt fantastiska rundor av både Fredrik Jacobson och Mathias Grönberg, jublade han.

Och om man betänker att Fredrik, som just nu rankas och ÄR Sveriges bästa manliga golfare, gick runt på 70 slag (-1) utan att göra en enda bogey medan världens bäste golfare Tiger Woods inledde med en trippelbogey och därefter tre bogeys på raken och slutade tre slag efter Fredrik (+2) - då förstår man Peter Mattssons jubel.

Tro nu inte att just Tiger hade en dålig dag. Flera av storstjärnorna kämpade i vinden på den illviliga linksbanan och kom bort sig helt:
Fjolårsvinnaren Ernie Els +7, flerdubble majorvinnaren och i fjol näst bäst i världen, USA:s David Duval, +12!
Och vi hittar spanjoren Sergio Garcia på +2 och hans än mer meriterade landsman Jose Maria Olazabal +3.

Förresten kan vi också notera att Sveriges tidigare flaggskepp Jesper Parnevik gjorde inte mindre än fyra bogeys men ändå rättade till spelet och hamnade på +1 vilket ger honom en viss tätkänning.

Ledare - jo, det är helt symtomatiskt -är en okänd man från Australien som gjorde en 68-runda och tog ledningen på -3, Otto Hennie.

Fredrik Jacobson, som visat storform i USA det senaste året, var nog lite tippad av förbundskapten Matsson som bäste svensk.
-Han har visat mycket stabil form och jag tror han placerat sig i världstoppen får lång tid framöver.
-Mina inspel fungerade mycket bra och de räddade scoren även om jag faktiskt missade ett par "säkra" birdieputtar, konstaterade Fredrik.

Mathias Grönberg: -Jag tycker att mitt spel gick riktigt bra.
Jesper Pernevik: - Jag vet inte om jag ska vara nöjd eller missnöjd med mitt spel.
Vad ska nu bliva av allt detta? Jag tror att Tiger - som ju faktiskt återfick en del av sitt normala spel på de sista nio hålen - kanske redan dag två fåt tätkänning. Att "den okände" inte klara trycket - och att Fredrik fortsätter i samma stil åtminstone fram till söndagen.
Men osvuret är väl bäst.

Resultat

Åter till golfsajten

 

 

 

 

 

 

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003