http://www.golf.se/

 

 Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001

 
Första 18-hålsslingan på PGA:s superbana utanför Malmö invigd
Två nya nationalbanor och
Barsebäcks Masters
gör Öresundsregionen till
Nordens golfcentrum

(Leopold Report uppdaterad 090528)
Den heter Links Course och böljar fram över den nästan trädlösa slätten i Bara utanför Malmö. Det är den första av 18-hålsrundorna på PGA of Sweden Nationals nya superbana som invigts.
De flesta svenska golfare känner till klassiska Bokskogens GK som ligger nästan tvärs över vägen.
Ingen tror att denna bana kommer att ta stryk av sin exklusiva granne. Kostnaderna för den som vill spela på PGA of Sweden National är i häftigaste laget.
Vad sägs om en medlemsavgift på 100 000 kronor och en greenfee på omkring 1200 för 18 hål.

En deckare för både golfare
och ickegolfare
Våren 1998 skakades Golf-Sverige i grunden. Ett antal personer med stark anknytning till golfen mördades i den lilla idylliska byn Barsebäckshamn vid Öresund och på den intilliggande golfklubben Barsebäck Golf & Country Club.
Ickegolfare fick ännu mer vatten på sin kvarn. De kunde skadeglatt konstatera att när det gäller övergrepp och våldsdåd skiljer sig inte golfare från vanliga människor.
I boken Döden peggar upp skildrar Anders Leopold de hemska dåden och den dramatiska mordutredningen. För att detta inte skall falla i glömska ger han nu, tio år senare, ut en uppdaterad version av dessa dåd som inte har sin motsvarighet i svensk golf- och kriminalhistoria.
Morden i Barsebäck är inte enbart roande och spännande läsning för golfare. Den ger ickegolfaren ett utsökt tillfälle att tränga in i och kanske lockas av golfens värld. Enligt författaren en värld så fascinerande, så oemotståndligt vämjelig, så fylld av lycka och elände och så fabulöst frustrerande att vanligt hederligt arbete för golfaren ibland blir en nödvändighet i rekreativt syfte.

"… som har alla chanser att bli en bästsäljare…." MR DIREKT", ULF R. JOHANSSON I KVÄLLSPOSTEN.
"… en så kallad mysrysare, trots morden…" JAN MÅRTENSSON, DECKARSPALTEN I SYDSVENSKAN.
Säljs i bokhandeln och på Adlibris och Bokus på nätet.

Men PGA-banan bidrar till att placerar golfcentrum i norra Europa i Skåne och Danmark. För även Danmark ska få en nationalbana - i Köpenhamn!
Den kommer att ligga mitt emot Barsebäcks Mastersbana - på andra sidan sundet - av proffsen ansedd som kanske den främsta i Europa.
Med andra ord: Skandinaviens golfcentrum blir i framtiden permanentat i Öresundsregionen - den region som är på väg att bli ett nordeuropeiskt kraftcentrum tack vara Öresundsbron.
Mannen bakom de tre PGA-slingorna är den världsberömde amerikanske banarkitekten Kyle Phillips. Links Course ( 6 900 m och en tänkt Ryder Cup-bana) är klar för spel. Lakes Course ska kunna invigas 2010 och kanske något år senare River Course. Officiellt invigs klubbhus, range och Links Course i juni. Då öppnas det för greenfeespel. Men redan den 15 maj slog Mikael Sorling den första drivern

I anslutning till banan bygger Holiday Club Sverige AB en resort med 300 andelslägenheter, multihall för underhållning, konferenser, mässor och sport. Det blir fyra restauranger, upplevelsebad med bastu, pooler inom- och utomhus, äventyrsbad o s v.

Hjärtat i det hela är det stenbeklädda klubbhuset i engelsk stil.

Hur man än ser det kommer alltså de två nya superbanorna att bli mycket exklusiva. PGA siktar på 1 400 spelrättsinnehavare som var och en får betala omkring 100 000 kronor och sedan en årsavgift på cirka 10 000 kronor.

Och det blir ungefär samma siffror när det gäller Royal Copenhagen men medlemsantalet ska stanna vid 1 000. Och greenfee- spelare får i stort sett endast tillgång till banan genom att bjudas in av en medlem. Dessutom kommer en runda att kosta 1 000 kr.

Den första etappen på Royal Copenhagen Golf Center är nu klar. Det är den jättelika drivingrangen i två etage med tillhörande golfakademi, Jack Nicklaus Golf Academy. Som framgår av namnet har legendaren själv gett sitt certifikat till akademin - den enda i hans namn i Nordeuropa.

Nästa etapp i detta enorma golfbygge blir en 9-hålsbana pay-and-play. Därefter ska en 18-håls mästerskapsbana stå klar. Enligt ägaren och upphovsmannen Poul Sundberg ska denna bana hålla för ett kommande Ryder Cup-arrangemang. Så där blir det konkurrens med PGA-banan.

Nationalbana - det låter pretentiöst och det krävs mycket för att kunna leva upp till det begreppet. På svenska sidan tar man i lite till och kallar PGA:s projekt Nordens golfarena. Och varför inte när det slutliga budgeten pekar på oerhörda 400 miljoner kronor.

Foto: Leopold Report
Mannen bakom den jättelika golfbanesatsningen inom Stor-Köpenhamn, Royal Copenhagen Golf Centre, är mångmiljonären Poul Sundberg som tillsammans med sin son Morten är enda investerare.

Poul Sundberg, som byggt upp sin förmögenhet som fastighetsmäklare och affärsman och 1997 köpte Copenhagen Golf Center i Vallensbaek, säger till Leopold Report:

-Efter fyra års planering går äntligen den här drömmen i uppfyllelse. Vi kommer att satsa på kvalitet ända in i minsta detalj. Vår banarkitekt är den världsberömde Ron Kirby som haft ansvar för många av Jack Nicklaus projekt i världen. Han kommer att färdigställa en av världens bästa och mest attraktiva golfbanor.

 

Läget är häftigt, minst sagt. Mitt emot Bella Center och alltså bara minuter från Köpenhamns centrum - och Kastrups flygplats.
-Det finns nog ingenstans i världen en golfbana av den här klassen praktiskt taget som en del av en världsstad, säger Poul Sundberg.

Marken är på 120 hektar och består av ett park- och skogsområde som faktiskt ligger lägre än vattenytan. Hela området kommer att höjas upp någon meter med ett extra jordlager.

-Vi kommer att ha plats för uppåt 40 000 åskådare med fina möjligheter att överblicka en stortävling. Det innebär att vi räknar med att Danmark kommer att få några av de stora världstävlingarna.

Och det är nu vi kan börja tala om konkurrens. Barsebäcks Mastersbana har redan hemsökts av världens främsta kvinnliga golfare i Solheim Cup. Gösta Carlsson, Barsebäcks ägare och något av en syskonsjäl till Poul Sundberg, säger:

-Jag ser inte det här som konkurrens. Snarare höjs temperaturen i det här området och det leder till att vi får hit många stora tävlingar i framtiden.

Royal Copenhagen får en 18-hålsbana på 6 600 meter. Dessutom en 9-hålsbana med stor tillgänglighet då det blir en pay-and-play-bana - alltså där spelare som inte tvingas lösa dyrt medlemskap i en klubb har möjlighet att spela. Kvalitet och längd motsvara en fullvärdig bana med par 3,4 och 5-hål.

Båda banorna kommer att få exklusiva klubbhus och andra faciliteter. Royal Copenhagen anlägger t ex en helikopterlandningsplats.

Barsebäcks Mastersbana finns redan och har ett stort försprång när det gäller kommande års stortävlingar som t ex Ryder Cup och Solheim Cup. Men säkert kan det bli en viss konkurrens när de nya banorna blir spelklara.

Åter till golfsajten 


Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Ca 10 000 besök per dygn på våra sidor 2008