http://www.golf.se/

 

 

 Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001


EnterCard Scandinavian
Masters - Barsebäck 3-6/8 


Svenska katastrofraset borde få dem
att skämmas - och skyll inte på pressen!

(Leopold Report 060805)
Det är inte fel att påstå - att man skäms!
Tre av de svenska spelarna på Barsebäck har vunnit europatourtävlingar i år. Vi golfjournalister har med vår kunskapsbakgrund invaggat våra läsare i tron att här har vi svenskar som faktiskt aspirer på segern.
Kom till Barsebäck och var med om ett par spännande golfdagar! Det har vi skrivit och faktiskt varit en del av marknadsföringen.
Nu är de borta ut tävlingen. De klarade inte ens kvalgränsen.
Nej, vi ska nog inte skämmas. Vi trodde på de här mångmiljonärerna. Men av olika anledningar tappade de koncepterna.
Det är dom som ska skämmas.

Det håller inte att påstå som svenske världsstjärnan i USA, Calle Petersson, hemma igen efter tre år, sa:
-Det kan kanske vara lite svårt att hantera pressen på hemmaplan.
Bullshit, Calle!

Pressen - om det nu gäller oss golfjournalister eller publiken har ingen betydelse. Har ni inte psyket att klara trycket ska ni inte heller kvittera ut mångmiljonpriser när det går bra.

Och så en annan sak. Man får en känsla av att våra firade utlandsproffs ser sitt besök i Sverige som någon sorts semestertripp. Umgänge med släkt och goda vänner kan knappast vara bästa uppladdning inför nästa dags runda. Den attityden är ett svek mot publiken, arrangörerna och sponsorerna. I slutänden är detta också en fara för Scandinavian Masters överlevnad.

Henrik Stensson, uppfödd på Barsebäck, befann sig efter första dagen två slag efter ledningen. I går återvände han till amatörstadiet med hcp 5. Visst, han var duktig nog att gå på sitt hcp med 77 slag. Men det räcker inte i en Masters-tävling. Så det var bara för honom att ställa in klubborna i förrådet.

Carl Pettersson kom hem med stort buller och bång från USA. I bagaget hade han Memorial-seger och är Ryder Cup-aspirant för Europa. Det bästa man kan säga om honom är att han spelade jämt: 73 och 74. Möjligen hade han vunnit en Gökotta med det resultatet - men i Masters åker man rakt ut.

Nog minns ni att det skrevs en hel del om Johan Edfors för ett par veckor sedan - då vann han Scottish Open. 2 under par efter första dagen, och vi anade att här har vi en av segeraspiranterna. I golf ska man inte ana någonting, har vi nu lärt oss. Han lyckades i går komma runt på 76 slag (gick på sitt hcp 4) och Öresund borde väl ha varit ett lämpligt vattenhål för honom.

Så: ett glädjeämne var Fredrik Jacobson som tog sig till en tredjeplats efter en 67-rond. Han var faktiskt på gång att fullfölja en runda som gett honom ledningen och nytt banrekord. 7 under efter 10 hål. Var fanns pressen på honom?

För ett par år sedan kallade vi honom för "den evige tvåan". Gång på gång missade han förstaplatsen - ibland vid särspel. Nu vill vi se honom vinna.

Han gjorde ett jätteryck och gick de första nio hålen - eller egentligen de nio sista hålen - på 30 slag. Sen gick det lite sämre men han landade i alla fall på 67 slag och därmed ligger han bara två slag efter ledande engelsmannen Mark Roe.

Foto: Leopold Report

 

Ska man fortsätta att invagga läsarna i säkerhet - och nu förstår ni att ni inte ska lita på sådana här påståenden - så kan jag avslöja att 43-årige Mark Roe - 144 på Order-of-Merit - faktiskt tänker lägga av med proffsgolfen och fortsätta sin roll som TV-kommentator för Sky Sports. Hans motivation måste vara ganska låg.

Jag har ett tips: Fredrik Jacobson kör över honom.
Men lita inte på det.

Den aktuella ställningen

Åter till golfsajten 


 

 

 

Bra läge för svenska tvåorna i
förra Masters på Barsebäck
Av Anders Leopold

(Leopold Report 060804)
Tvåorna från senaste Masters på Barsebäck, Bokskogens Peter Hanson och hemmaklubbens egen Henrik Stensson, är riktigt segersugna i årets upplaga av Scandinavian Masters.
Båda har lagt sig två slag efter en ledande trio som gick runt på 67 slag. Och de har bara ett slag att ta in på storfavoriten Michael Campbell.
På Barsebäck för två år sedan slogs de om segern men slutade på delad andraplats.
Men de båda skåningarna gick inte runt prickfritt.

Peter Hansson ställde till det för sig på hål 5 som han avverkade med en dubbelbogey. Han var rktigt skakad och fortsatte med en bogey på hål sex.
-Jag ville helt enkelt för mycket på par 5 -hålet och försökte nå green på två slag, säger Peter Hansson. Det resulterade i att jag gick ut i skogen åt höger och därifrån är det svårt att spela in.
Märkligt nog var det också dessa två hål som skakade om Henrik Stensson. Han gjorde två bogeys men kom igen mycket bra med två birdies på de sista hålen.

Henrik Stensson är uppfödd på Barsebäck och sedan han lyckats så bra att han just nu är den högst rankade av svenska spelare har han fått en enormt stor hemmapublik. I går flockades i stort sett alla klubbmedlemmarna kring honom.

-Jag är verkligen nöjd med min rond, säger han. Kul att det gick bra för Peter också. Det kan bli en festlig avslutning även i år.
Men bäste svensk ligger ett slag framför skåningarna. Det är 35-årige hallänningen Fredrik Andersson som är delad fyra efter en 68-rond.

Den aktuella ställningen

Åter till golfsajten 
 

 

 

 

Robert Karlssons seger höjer
tempen på Barsebäck
Av Anders Leopold

(Leopold Report 060731)
Temperaturen inför Enter Card Scandinavian Masters på Barsebäck steg ytterligare den gångna helgen:
Sveriges bäste golfare Robert Karlsson vann övertygande i Gut Kaden utanför Hamburg.
Jo, faktiskt kan han nu kalla sig Sverige manlige golfetta. Han är nämligen den förste svensk som tagit hem sju segrar på Europatouren.
Och som han gjorde det sen, 25 under par - trots en dubbelbogey på 18:e hålet.!


Den goda formen håller alltså i sig och det innebär att stjärnan i årets startfält, 2005 års US Open-vinnare Michael Campbell, får en värdig motståndare.


Robert Karlsson * Foto: Leopold Report

Segern gav Robert Karlsson 5,5 miljoner kronor så han behöver inte precis vara missnöjd trots dubbelbogeyn.
-Självklart är jag nöjd även om det känns frustrerande att avsluta så illa, sa han efteråt och markerade ganska snabbt att han har Ryder Cup som ett givet mål.
-Jag har ju ett antal viktiga tävlingar kvar men visst vore det fantastiskt att ta en plats i Ryder Cup-laget.

Scandinavian Masters får även i år ett imponerande startfält. Förutom Karlsson så kommer också populäre och i USA framgångsrike Carl Pettersson hem.
-Jag har inte spelat hemma på tre år så det ska bli kul, säger han. Och Barsebäcks mastersbana är ju alltid något att se fram emot.

Michael Campbell, Nya Zeeland, är efter den mycket överraskande segern i 2005 års US Open både lycklig, lite av favorit och rik. Han var nämligen på ruinens brant när han via en kvaltävling i England fick ekonomiskt stöd för en resa till USA. Och så vann han.

På Barsebäck får vi också se amerikanerna Todd Hamilton, British Open-vinnare 2004 bl a och Brad Faxon som debuterar i Sverige. Har bl a varit med i det amerikanska Ryder Cup-laget två gånger.

Alla minns kanske också att en svenska, caddien Fanny Sunesson - Nick Faldos kompanjon oich hjälpreda under många år - puffade fram australiensaren Mark Hensby till Masterssegern på Kungsängen förra året. Han vann efter särspel mot Henrik Stenson. Och han vill säkert ha revansch - med fördelen att spela på sin hemmabana.

Och visst kommer dubble Mastersvinnaren Jesper Parnevik tillbaka till den bana där han tänt sina segercigarrer. Det blir också kul att få se Fredrik Jacobson på Barsebäck igen - ha är ju normalt fulltidsspelare på USA-touren. Och är definitivt en av segeraspiranterna.

Åter till golfsajten 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 2 905 936 besök på våra sidor under 2005