Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!


Masters på Barsebäck 2006

***********
Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001

9,5-18,5

Här kan du följa matcherna och se resultaten

Tårar och glädje när svenskarna i det bästa
Ryder Cup-laget någonsin krossade USA
Av Anders Leopold
(Leopold Report 060924)
Robert Karlsson i tårar när han sprang ut på banan tillsammans med det segrande Europalaget.
Henrik Stenson svävande på moln:
-Fantastiskt att få uppleva sådant här i golf, som att komma in på en cupfinal i fotboll, sa Barsebäcks lysande världsstjärna.
Svenskarna var alltså med i det som nu kallas Europas bästa Ryder Cup-lag, det är inte dåligt.

Och segerna var i det närmaste förödmjukande för amerikanerna. Samma siffror som för två år sedan: 18,5 - 9,5.
Robert fick möta världsettan Tiger Woods i slutmatchen och det blev för mycket.

-Ja, han är enorm. Det kändes stort bara att få spela mot honom. Jag startade med en birdie och tänkte, nu ska det gå. Men han kontrade omedelbart på hål 2 och sedan hade jag svårt att hålla nerverna i styr.

-På 15:e satte jag utslaget i vattnet och då var det slut.

Slut på matchen mellan USA och Europa blev det när Henrik sänkte sin parputt och besegrade Vaughn Taylor med hela 4/3.

-Det var ju kul att få avgöra matchen men visst hade det varit ännu häftigare om det varit en avgörande putt i hela tävlingen, sa Henrik.

Båda svenskarna var nöjda med sina insatser men kan bättre och det är ingen tvekan om att de kommer att se nästa Ryder Cup-tävling om två år som en morot när det fortsätter sina karriärer.

Åter till golfsajten 


Svenskarna bänkade sista lagmatchen
Av Anders Leopold

(Leopold Report 060923)
Det funkade inte rakt igenom för de båda svenskarna i Ryder Cup. Robert Karlsson höll inte samma standard som i går vid lördagförmiddagens fyrboll tillsammans med Paul Casey.
-Nej, sa han efteråt. Men i stället var det Paul som tog tag i spelet.

Deras match mot Stewart Cink och JJ Henry slutade med delning. Det var tack vare att Casey gjorde en birdie på matchens sista hål.

Svenskarna får stå över under eftermiddagens foursome. Henrik Stenssonoch Padraig Harrington skulle haft en promenadseger mot Scott Verplank och Zach Johnson. Men i stället la de i en extra växel, särskilt Johnson som gjorde inte mindre sex birdies. Det var mer än topparna Woods, Mickelson och DiMarco klarade av tillsammans.

USA:s bästa par Woods/Furyk och Mickelson/DiMarco sopades av banan av Clarke/Westwood och Garcia/Olazabal.

Tack vare dessa insatser utökade Europa ledningen något till 7,5 - 4,5.

Colin Montgomerie är tillbaka i par med Lee Westwood och där tror vi på en övertygande europeisk seger. I övrigt blir det ganska tätt men sannolikt åter seger för europeerna.

Åter till golfsajten 

 


 

 

Svenskarnas debut bidrog till en stark ledning
(Leopold Report 060923)

Ryder Cup är inte bara en kamp mellan USA och Europa - det är en kamp för två svenska lirare att cementera sig på golfens världsscen.

Och först var det Robert Karlsson som i fredagens fyrboll styrde upp hela matchen tillsammans med Paul Casey vilket slutade med delning.

Sedan var det Henrik Stenson som i eftermiddagens foursome inspirerade den mera erfarne Paul Casey för delning.

Alltså inte vinst i laget - men delning räckte för att backa upp de andra.

Så det är inte att undra på att kapten Ian Woosnam hyllade svenskarna.
-Henrik är en mycket stor spelare. Jag var tveksam när det gällde att låta honom stå över i fyrbollen på förmiddagen. Men helt klart att han skulle spela i foursome med David Howell.

Och den europé som lyste mest var den yngste, spanjoren Sergio Garcia, som först vann med sin vän och landsman José Maria Olazábal i fyrbollen och sedan med Luke Donald i foursome.

En inte överraskande ledning för EU men sannolikt lite chockerande för US. Sju av de åtta matcherna gick faktiskt till 18:e green, vilket orsakade rena thrillerstämningen.

Det är femte Ryder Cup som Europa leder efter första dagen.. sedan finns det dålig erfarenhet av att US kommer när det gäller kampen man mot man på söndagen. Så det handlar om att ha ett försprång.

Robert Karlsson inleder lördag morgon tillsammans med gårdagens kompis Paul Casey fyrbollsmatchen mot Stewart Cink och JJ Henry. Och nu är Henrik Stenson med från start och den svenske debutanten ersätter den mest erfarne av dem alla, Colin Montgomerie. Henrik bildar alltså par med Padraig Harrington mot Scott Verplank och Zach Johnson.

Anders Leopold

3-5

Här kan du följa matcherna och se resultaten

 

Åter till golfsajten 


 

 

 

 

 

 

Två svenskar debuterar i ett Europa-lag
som ser bäst ut på papperet

(Leopold Report 060919)
Det finns två rookies - debutanter - i Europas Ryder Cup-lag i år.
Och båda är svenskar!
Robert Karlsson, 37, och Henrik Stenson, 30.
Det om något ger en extra krydda åt den prestigfyllda kampen mellan USA och Europa på The K Club, Straffan, County Kildare, Irland, med start om två dagar. Åtminstone för oss svenskar.
Och det fina i kråksången är att de tog sig in i laget av egen kraft - Henrik så fint som trea i Ryder Cup-rankingen och Robert som sexa bland de tio platser som står till förfogande.

Som alltid när svenskar är med så är det sammanhållning och laganda som gäller. Därför var svaret givet när lagkapten Ian Woosnam sms-ade till Robert Karlsson och frågade vem han helst ville spela med:
-Henrik Stenson, givetvis, svarade jag, säger Robert. Vi är ju båda nya i gänget och känner inte de andra killarna ännu. Så jag tor vi kan vara ganska trygga i varandras sällskap.

Men köper Woosnam det resonemanget? Ryder Cup är ett oerhört nervigt lagspel och att para ihop två debutanter kan bli ödesdigert.

Lagkaptenerna har rätt att förutom de tio självskrivna välja ut två wild cards. Woosnam satsade på rutin och erfarenhet och valde engelsmannen Lee Westwood (20 RC-matcher) samt irländaren Darren Clarke (17). Så det är troligt att svenskarna får gå i par med någon av de mera rutinerade Ryder Cup-rävarna.

Men för all del, det svenska inslaget går inte av för hackor. Henrik Stenson anses vara den kanske hetaste spelaren i Europa just nu och när det gäller matchspel mycket vass. I i fjol gick han obesegrad genom Seve Trophy och i årets första månad vann han alla sina matcher i Royal Trophy. Och Robert Karlsson är i toppform och vann i Wentworth i Ryder Cup-genrepet. Han är rutinerad och en mycket duktig matchspelare.

Med i Europalaget finns än en gång Colin Montgomerie, 43, och tro det eller ej, han spelar Ryder Cup för åttonde gången. Han har under dessa tävlingar avverkat 32 matcher och vunnit 19. Här finns också spanjorerna José Maria Olazábal, 28 spelade matcher, och Sergio Garcia. Han kallades "el Niño" när han slog igenom och är fortfarande "Grabben" - med sina 26 år yngst av alla deltagarna. Men rutinerad ändå med 15 spelade matcher.

EU är bäst på papperet om man räknar världsranking - i golf kan man ju vrida till allting med hjälp av siffror. 283 för EU mot 353 för US. Men då ska alla veta att där finns också världens tre bästa spelare: Tiger Woods, rankad 1, Phil Mickelson 2 och Jim Furyk 3. Så det så, kanske man ska tillägga.

Dock, i laget finns inte mindre än fyra debutanter och ingen av dem kan visa upp någon storseger. De har placerat sig bra i ett stort antal tävlingar och därmed samlat poäng som gett dem plats i laget. Dessvärre för kapten Tom Lehman. På världsrankingen ligger de långt bak: Zach Johnson, 42, Vaughn Taylor, 60, J J Henry, 64, och Brett Wetterich, 68.

Här finns sannolikt länkarna som kommer att brista och vill man tippa så blir det åter en storseger för Europa.

2004 slutade Ryder Cup med förkrossande 18,5 - 9,5. Detta är den 36:e tävlingen i ordningen och i den statistiken leder USA med 24 segrar och nio förluster. Men i "modern" tid när moståndarna inte bara var England utan Europa svängde det ordentligt. Räknar man från 1983 så står det faktiskt 7-3 till Europa.

Åter till golfsajten 

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 2 905 936 besök på våra sidor under 2005