Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!


Masters på Barsebäck 2006

***********
Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001

 

TEKNISKT FEL STOPPADE

ARTIKELN OM British Open DAG 2Besvikelse över svenskarnas start även
om Niclas Fasth tyckte han blev bortdömd

(Leopold Report 070719) Vågar man uttrycka sin besvikelse över svenskarnas insats i British Open redan efter första rundan?
Ja, jag tycker det. Det är inte alls kul när svenske favoriten Niclas Fasth placerar sig 10 (!) slag efter ledande spanjoren Sergio Garcia -6. Och resten fem, sju, åtta och nio slag efter.
Men så ser det ut.

Förmodligen knäcktes Niclas Fasth av en dubbelbogey på andra hålet som orsakades av vad han tyckte var ett felaktigt domslut.
När han satte ner klubban på greenen för att slå en cirka fem meter lång birdieputt rulllade bollen en bit framåt av egen kraft.
-Domarna var först oense men blev sedan överens om att det skulle ge mig ett pliktslag trots att jag inte rört bollen.
Efter detta lyckades han inte komma upp till sin normala standard. Just det tycker jag man ska kritisera honom för. Han är tillräckligt tuff och erfaren för att skaka av sig en sådan händelse. Men det kunde han alltså inte. Han spädde på rundan med ytterligare fyra bogeys. Lyckligtvis petade han i två birdies, men ändå.

Kanske vi ska lätta upp dysterheten med att heja på vår svenske amerikan, Carl Pettersson. Men inte heller han började övertygande. Han treputtade på första greenen och det kan ju knäcka vem som helst. Efter tolv hål låg han ett över. Men så lossnade det med en birdie på korthål 13 och en birdie på hål 14 par 5 och Pettersson fick tillbaka sitt självförtroende, vilket han normalt inte saknar.
-Jag är här för att vinna, sa han tidigare till Svensk Golf. Vi vill så gärna tro honom.

Sergio Garcia tog alltså en betryggande ledning efter ett bländande spel med sex birdies och resten par. Han känner sig ganska säker - om man nu kan vara det - med mästaren Tiger Woods åtta slag efter. Men när det gäller denne mästare så, som sagt, kan man inte vara säker.
Han gjorde en eagel på en annan mästares hål, nummer 6, uppkallat efter densamme. Nämligen Ben Hogan. Även Hogan gjorde en eagel på detta hål, som nu kallas Hogans Alley. Därefter vann han British Open. Året var 1953. Dags kanske att byta namn på hålet.
Här är leaderboard och resultat

Åter till golfsajten 


 

Knappast någon majorvinnare
bland de tio svenskarna

Av Anders Leopold

(Leopold Report 070716) Vi har tio svenskar i startfältet i årets British Open. Men kan vi vänta oss den första svenska majorn?
Svaret är nog tyvärr nej. Ändå är det stora deltagarantalet ett tecken på att svensk golf på toppnivå finns med i leken.
Den som finns med mest är naturligtvis Niclas Fasth, nu 35 år, sex år äldre än då han under supertuffa förhållanden tog andraplatsen. Det bästa resultat en svensk uppnått i denna den främsta av golftävlingar i Europa.

Ni minns väl läget då? Jesper Parnevik och Pierre Fulke var bara ett slag efter ledande Bernhard Langer - och Niclas Fast tre efter. Pierre slog bort sig. Jesper puttade sig ner till nionde plats. Men Niclas la i en extra växel och hängde på David Duval. En 67-runda för svensken gav honom en ensam andraplats. Niclas är faktiskt i superform nu och är ju mera erfaren än 2001. Vi kallar honom för det stora svenskhoppet.

Och bland de tio svenskarna har vi en debutant: 28-årige smålänningen från Hook, Pelle Edberg. Vad ska nu han kunna ställa till med?
Ja, för någon månad sedan var han inte mer en ett löfte som äntligen verkade ha permanentat sig på Europatouren. Så slog han helt överraskande till i Smurfit Kappa European Open i Irland för två veckor sedan och tog tredjeplatsen. Och en plats i British Open. Att han är på väg rakt upp vittnar fjärdeplatsen i Barclays Scottish Open.

Vad ska då våra svenskar göra mot en Tiger Woods i högform? Han tänker försvara fjolårstiteln. Vinner han så blir det hans tredje Open-seger i rad. Han vann också 2000.
En poäng är att han går de två första dagarna med en tidigare Open-vinnare, Paul Law... vem? (rubrik i Svensk Golf). Han kallas "världens mest bortglömde British Open-vinnare", Paul Lawrie, vars hemmabana är Carnoustie. Och det berodde på att fransmannen Jean Van de Velde skulle ha vunnit tävlingen 1999 om han inte gjort golfhistoriens värsta genomklappning alla kategorier (läs mer i Svensk Golf). Van de Velde stal showen, men inte avsiktligt, bara dumdristigt. Nu är de båda på banan igen och Paul Lawrie går ut med Tiger Woods.

Om detta säger världsettan till British Opens officiella website:
-Paul kom från tio slag efter ledningen och vann tävlingen i särspel med Jean. Det var en fantastisk prestation och jag har stor respekt för honom. Han körde om mig och jag slutade faktiskt fyra slag efter honom.
-Jag är för övrigt i mycket god form och har gått flera träningsrundor i varierande väderlek. Mitt mål är givetvis att ta min tredje British Open-seger.

Här är leaderboard och resultat

Åter till golfsajten 

 

 

 

 

 

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 10 000 besök i snitt per dygn på våra sidor 2006