Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!


Masters på Barsebäck 2006

***********
Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001

BRITISH OPEN 2009

Bra svensk insats öppnar för
spännande "danskkamp"
på Barsebäck den här veckan


Av Anders Leopold
(Leopold Report 090720)
Det var inte så värst många år sedan det upplevdes som en sensation här hemma då en svensk spelade i British Open.
Vem det var kan jag inte erinra mig just nu.
I år klarade sex svenskar cutten! Och tre av dem slutade bara 3 respektive 4 slag efter segraren.
Så: med detta vill jag säga att det verkligen gått framåt för svensk golf så ingen ska deppa över att vi inte fick en svensk British Open-segrare den här gången heller.
Lite deppiga ska vi dock vara för att 59-årige Tom Watson (65,70,71,72 -2), USA, inte höll loppet ut. Alldeles särskilt ledsna ska vi som kommit upp i åren vara. Tänk er en BO-vinnare som snart fyller 60. Sådant gör golflivet värt att leva ett tag till.
Watson drabbades av det som även kan hända den bästa: gummiarm. Sista slaget, sista putten på 18:e green - en tremetersputt som gett honom segern. Han missade och det blev omspel mot landsmannen Stewart Cink. Och plötsligt spelade Watson som en 59-åring normalt ska spela och det hela var över.
Tillbaka till svenskarna - och danskarna. det drar ihop sig till SAS Masters på Barsebäck med start på torsdag. Startfältet innehåller väl inte så många världsstjärnor men det kommer att spelas något av en danskkamp. För nu vill danskarna ha segerbucklan över sundet. Och gissa om det blir något av en publik danskinvasion komande veckoslut.
På papperet har svenkarna klart övertag. Vi kikar på avslutande leaderboard för British Open.
Vi hittar Sören Hansen på 8:e plats (68,72,74,67 +1) som alltså ryckte fram ordentligt efter sin sista runda på 67 slag.
Men den åttonde platsen delar han med bäste svensk: Richard S Johnson (70,72,76,70 +1).
Och 1 slag efter har vi Henrik Stenson (71,70,71,70 +2).
Ett slag till och vi hittar Peter Hanson (70,71,72,70 +3). Två skåningar dessutom - vad säger danskarna om det?
Sedan kommer dansken Sören Kjeldsen (68,76,71,69 +3). Och här ska det hissas varningsflagg. Om Kjeldsen hållit ihop spelet på andra rundan med normala 70 slag - då hade han vunnit British Open! Så den gubben får svenskarna se upp med.
Övriga svenkar som spelade färdig i British Open var Johan Edfors (71,73,72,73 +9), Fredrik Andersson Hed (71,70,78,73 +12) och Fredrik Jacobson (70,72,77,76 +15).
Leaderboard

Åter till golfsajten  

 

Henrik Stenson missade
topplacering efter olycka


Av Anders Leopold
(Leopold Report 090719)
Barsebäcks Henrik Stenson var fint på gång i tredje rundan av British Open på Turnberry. Så hände olyckan på 18:e hålet. Han drev ut till höger rakt in i publikhavet. En åskådare stöp omkull men reste sig på darriga ben med blod rinnande från ett sår i huvudet.
Henrik fick först ägna sig åt att ta reda på hur det gick för den skadade. Sedan blev det två tappade slag och han gick åter in på 71 (71,70,71 +2)- sex efter ledaren Tom Watson (65,70,71 -4).
I stället för en sjätteplats inför dagens slutrond blev det en delad 14:e plats.
-Om spelet lossnar sista dagen och det hänger på två slag då kommer det att kännas surt, konstaterade han.
Det är klart att olyckan påverkade honom. Förutom ett pliktslag så tvingades han slå från högt gräs bland bilar, folk och TV-torn.
Men han medgav också att det egentligen var hans eget fel att bollen hamnade just där. Att det inträffade en olycka får faktiskt arrangören ta åt sig.
Efteråt riktade Henrik Stenson kritik mot att man på vissa hål, särskilt det sista, hade satt upp staket alldeles för nära fairway. Farligt för publiken men också svårare för spelarna.
-Utan publik och staket där bollen slog ner hade jag varit 60 meter närmare green och haft ett lätt inspel, sa Henrik Stenson till TT.
Så får vi konstatera att Tom Watson, 59, som vunnit fem British Open och operat sig för en höftledsskada leder med ett slag är en av de största sensationerna i British Opens historia. Vinner han i dag är det en ännu större sensation.
Vi räknar ändå med att Henrik Stenson finns med i toppen avslutningsrundan och han har faktiskt Richard S Johnson (70,72,71 +1) ett slag framför sig. Så visst kan det bli en snygg svensk avslutning.

Leaderboard

Åter till golfsajten 


 

 

Åldermannen Watson, snart 60, håller sig kvar i ledningen
men mästaren Woods, 34, blev utslagen

Av Anders Leopold
(Leopold Report 090718)
Det mest anmärkningsvärda dag två: världsettan Tiger Woods missade cutten!
Det är andra gången i hans proffsliv som han inte tar sig vidare i en major.
Ja, så naturligtvis det faktum att oldtimern Tom Watson som fyller 60 år i september leder (65,70-5).

Annars bättrade (?) sig vädret med både blåst och regn. Så vår värdsstjärna Henrik Stensson (71,70+1) tyckte att hans "gnetspel" började fungera. Nu hoppas han på fortsatt blåst och bättre puttning.
Och sex slag efter ledaren efter två dagar är ju faktiskt inte så ointagligt. Och är sedan ledaren... ja, nu ska det inte tjatas ålder mer.
Watson själv säger till TT:
-På den här banan måste man hitta fairway direkt på utslaget. Sedan fungerar det mesta. Jag har haft fina utslag och hoppas att det fortsätter.
Henrik Stensson, Peter Hanson (70,71+1) och Fredrik Andersson Hed (71,70+1) delar med ett stort antal spelare 26:e platsen. En bra tredjerunda under 70 slag kan förbättra positionen avsevärt.

Leaderboard

Åter till golfsajten 
 

BRITISH OPEN 2009

De hade i all fall tur med vädret - eller?

Av Anders Leopold
(Leopold Report 090717)

Minns ni British Open 2008! Det blåste så reklamskyltarna kedjades fast för att inte äventyra åskådarnas liv.
Så gissa om spelarna i år tränat att spela i vind på Turnberry.
Men tji! Solen sken och det var vindstilla - så då gick det som det gick. I alla fall för flera svenskarna - bland dem, vår världsåtta Henrik Stensson som parkerade på 68:e plats efter första ronden (71).

Ett slag före honom ligger Fredrik Jacobson, Peter Hanson och Richard S Johnson.
Det kan kännas lite tungt med tanke på att de har en bra bit till toppen redan efter första dagen. Och vilka gubbar som ligger där! I ledning 45-årige spanjoren Miguel Angel Jiménez som gick runt på 64 slag och 59-årige(!) amerikanen Tom Watson (65) som vann British Open på Turnberry 1977 !
Det blev många utropstecken. Frågan är nu om gamlingarna orkar hänga med tre ronder till. Dags för ungdomarna att rycka fram.
Festligt att Jiménez konstaterade att en sådan här dag måste alla spela toppengolf: - Man kunde inte ha bett om bättre förhållanden. Ingen vind, ingenting.
Leaderboard

Åter till golfsajten 

 

 

 

 

 

 

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Ca 10 000 besök per dygn på våra sidor under 2008