KARTA:  Flyktvägen LEOPOLD REPORT

KARTA ÖVER FLYKTVÄGEN
FRÅN MORDPLATSEN

1. Något före kl 21.00 kommer Lisbet och Olof Palme upp på Sveavägen från Rådmansgatans T-banestation.
2. 23.15 lämnar makarna Palme biografen Grand.
3. 23.21 skjuts Olof Palme i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen. Vittnet Anna Hage, som försöker ge den skjutne statsministern konstgjord andning, ser mördaren springa in på Tunnelgatan.
4. 23.22 ser vittnet Lars Jeppsson den man som antas vara mördaren springa förbi korsande Luntmakargatan. Han tar upp förföljandet mot trapporna längst in på Tunnelgatan.


(Uppdaterat 130226) OBS att denna karta inte är fullständig. Luntmakargatan ska korsa Tunnelgatan. Detta har senare blivit av stor betydelse därför att det faktiskt är en möjlig flyktväg för mördaren. Som alltå har möjlighet att vika av åt höger från Tunnelgatan och fortsätter på Luntmakargatan. En flyktväg som är logisk men som inte finns med i någon polisutredning. OBS

5. 23.23. Mördaren har kommit upp för de 89 trappstegen och rusar snett över Malmskillnadsgatan.
6. 23.24. På David Bagares gata möter vittnet Yvonne Nieminen med sällskap mördaren, och de ser hur han springande stoppar ner något i sin axelremsväska.

Fram hit anser utredarna och åklagarna att det inte råder någon tvekan om att detta är mördaren. Längre går de inte. Men hans klädsel med den knälånga rocken (iakttagen av tio vittnen av tolv på mordplatsen) och väskan visar att gärningsmannen kan vara identisk med den s k 33-åringen, Victor Gunnarsson (VG) - som enligt chefsåklagare Anders Helin inte är gärningsmannen men "kan vara inblandad på något sätt". Fyra vittnen pekar ut VG på hans väg från Regeringsgatan till biografen Saga på Kungsgatan efter ett tidsschema som stämmer på minuterna. Tre av dessa vittnen underkändes på felaktiga grunder av chefsåklagare KG Svensson (se artikel) och prövades därför inte inför domstol i en häktningsförhandling.

7. 23.25. VG har rundat hörnet David Bagares gata - Regeringsgatan. Han springer förbi vittnena Gerhard Samson

och Ann-Catrin Robrandt. Den sistnämnda blir tillknuffad.
8. 23.26. VG förvinner ur sikte. Han har vikt av åt vänster och tar sig uppför trapporna till Johannes kyrkogård.
9.VG korsar kyrkogården och trycker en stund på Kammakargatan.VG drar sig tillbaka upp mot Döbelnsgatan där hans ser en bil komma rullande.
10. 23.30. Bilens förare, vittnet Ibrahim Djalo, ser VG mitt i gatan och blir stoppad av honom. Mannen ber att till varje pris få bli körd från området.
11. 23.35. VG har rusat tillbaka genom Johannes kyrkogård, nerför Regeringsgatan och nerför trapporna till Kungsgatan.
12. 23.35 - 23.40 ser vittnena Jessica Zipio och Diana von Zeipel VG komma in i biografen Sagas salong, ca 40 minuter efter föreställningens början. Biografen ligger väg i vägg med VG:s stamlokus, Café Mon Cheri. Där uppehöll han sig från och till under kvällen och enligt egen utsago vid de första förhören - och enligt personalens vittnesmål - lämnade han caféet strax före klockan 23.00.

åter till artikeln