En idrottens bibel LITTERATUR LEOPOLD REPORT

SIDAN INGÅR I VÅRT GOLFARKIV
TILL GOLFSAJTENS FÖRSTASIDA


Pias plantor
blev bäst i världen och kända som det svenska golfundret

Foto:Ronny Karlsson

Det finns en trädgårdsmästare här i landet som skiljer sig från alla andra.
Hon heter Pia Nilsson, nyligen fyllda 40 och svenska golfelitens förbundskapten.

Att golfare härjar i naturen är väl allmänt känt men när det gäller Pia Nilsson handlar det mera om filosofi än praktiskt trädgårdsarbete.
Nu kommer hon med sin bok "Bli din egen bästa coach" (SISU Idrottsböcker - Idrottens förlag) och det är i den som hon får det att verka som man kan svinga en vattenkanna lika väl som en golfklubba och nå stora framgångar.
Det är i dag allmänt omvittnat - både här hemma och ute i golfvärlden -att Pia Nilsson är den som ytterst kan ta åt sig äran av att det finns något som kallas "det svenska golfundret".
I världstoppen ligger Annika Sörenstam, Helen Alfredsson och Lotta Neumann som våra namnkunnigaste stjärnor. Och det är just dom det handlar om: de är Pias plantor och fler står på tillväxt i växthuset.
I boken får vi ta del av Pia Nilssons hela ledarfilosofi. Hon kallar den Trädgårdsmetaforen. Hon inleder den så här:

Vi föreställer oss att alla människor på jorden är blommor av varierande sort. Våra landslagsspelare är blommor i en och samma rabatt. Deras gemensamma nämnare är att de är från Sverige och att de tillhör Sveriges golfelit.
Vi som ledare är trädgårdsmästare. Vi vill maximera vår kunskap om blommorna. Vilken miljö växer de bäst i, vilka likheter respektive olikheter finns?

För att få svar på frågorna inleder trädgårdsmästaren sitt arbete med att skapa den bästa möjliga jordmånen och miljön för plantorna att växa i. Jordmån och vatten är detsamma som utbildning och personlig stöttning. Och som trädgårdsmästare är Pia noga - varje planta behöver och kräver sin speciella omvårdnad.
Pia Nilsson utvecklar sin ledarfilosofi med ett så enkelt bildspråk att en golfjunior kan

 

ta till sig visdomarna. Och slutsatsen i denna filosofi är att varje människa är unik och att när trädgårdsmästaren gjort sitt så blir plantan sin egen coach. Pia skriver:

Vi trädgårdsmästare gör vårt jobb och lär oss nya färdigheter av varje blomma som vi fått följa i dess utveckling. När rabatten är som vackrast och mest livskraftig går vi in och sätter oss i stugan och njuter av utsikten. Blommorna får lysa i fred.

Kan det sägas tydligare och vackrare?
Nu är det så att Pia Nilsson inte är landets enda golfträdgårdsmästare. Det finns många sådana, specialutbildade coacher. Den kanske viktigaste biten i Pia Nilssons ledarskap sedan hon blev förbundskapten för damerna 1990 och för både damerna och herrarna 1996 är att hon skapat den nya coachen.
Inte en som bara fixar och sköter om de praktiska detaljerna för spelaren, utan en som är utbildad att göra jobbet. Som kan visa kompetens och karaktär för att skapa förtroende hos spelarna, håller löften, lyssnar för att förstå, är ärlig, vänlig generös, lojal etc.
Pia byggde upp en ren utbildning för coacher . De rekryteras bland golfinstruktörer, f d elitspelare och från skilda grupper där vederbörande givetvis besitter goda golfkunskaper. Därför ska man kanske tillägga när man vill beskriva orsaken till det svenska golfundret: det har uppstått - särskilt bland damerna - tack vare Pia och hennes coacher.
I boken - som hon skrivit tillsammans med vår mest anlitade och främste spökskrivare när det gäller idrottsböcker, journalisten Claes Lind - får vi veta allt om Pias barndom och karriär och en hel del om hur hon tänker om livet och människan.
Men det är hennes trädgårdsfilosofi som är den verkliga höjdaren. Den gör boken till något av idrottarens och idrottsledarens bibel. Här kan de alla , ja, till och med soffliggaren, hämta krafter för att uträtta stordåd.
Anders Leopold