1.519.942
besök på våra sidor under 2003Här kan du kontakta oss!5231">

 

Fiske-sajten
på Leopold Report

FRÅGOR
och
SVAR
Bättra på
dina fiske-
kunskaper


Abborren är den riktiga sommarfisken


Lektion 8
I
EGONS
POPULÄRA
FISKESKOLA
Så gör du
din egen fluga

Fiske-sajten
på Leopold Report


 

Ren slump att Gunnarsson fick in en sådan fullträff på Olof Palme


Spännande artiklar
på vår specialsajt om
paranormala fenomen


EN BILD I TV
FRÅN ANDRA SIDAN?

... och här kan du höra de s k anderösternaDen kände TV-mannen
ARNE WEISE
blev skakad när
de oförklarliga rösterna svarade på hans fråga


 

 
Är du kattälskare?
Läs Inger Wahlöös underbara kattnoveller
5
Ett kort, men
lyckligt liv
*

Här kan du lära dig
kattspjåket!
*

Publicera dina favoritbilder


 

50+-are!
Nu är det vetenskapligt bevisat: latmasken lever längre än motionären


VETE-
KUDDEN
ÄR HÄR!
Eller egentligen tillbaka från flydda tider. Naturens egen värmedyna mot värk.


... åssåPiratensällskapet
fyller 20 år
och firar med
radiominnenVi presenterar en unik dikt av Piraten på hexameter
En hyllning till den 12-åriga skotska whiskyn


011025
Lisbet Palme såg inte mördarens ansikte och kunde därför inte pekaut honom -
Det fick juristerna att underkänna hennes vittnesmål
Av Anders Leopold
-Jag vet vem som mördade min man.
Det säger Lisbet Palme till Dagens Nyheter.
Och hon menar Christer Pettersson.
Sanningen är att Lisbet Palme inte såg mördarens ansikte och därför inte kan peka ut honom.
Den 4 april 1986 sa dåvarande statssekreteraren och Olof Palmes personlige säkerhetschef Ulf Dahlsten i en intervju för Expressen:
-Det var mörkt och mannen stod i skuggan. Därför kan hon inte säga om den s k fantombilden stämmer överens med mördarens utseende.
Jo, det är samme Ulf Dahlsten som nu i en bok skriver att Lisbet Palme
har sagt att Svea hovrätt var jävig i sin friande dom mot Christer Pettersson 2 november 1989.
I Sveriges Radio sa Ulf Dahlsten i går:
-Rättens ordförande (hovrättspresidenten Birgitta Blom) och Olof Palme hade varit bittra motståndare under studenttiden. Det är naturligtvis olyckligt om rättens ordförande av personliga skäl haft svårt att se objektivt på hennes vittnesmål.

Hovrättens tre jurister och tre nämndemän underkände Lisbet Palmes utpekande av Christer Pettersson.
Det gjorde också juristerna i tingsrätten. Och juristerna i Högsta domstolen.

För det första har Ulf Dahlsten fel. De felaktiga uppgifterna upprepades flera gånger i radion. Det var Brigitta Bloms make som polemiserade med Olof Palme under studenttiden - inte ordföranden i mordrättegången. Och det måste anses som en viss skillnad.
För det andra är det inte klokt av Lisbet Palme att gräva fram något sådant och därmed misstänkliggöra tre höga jurister för att ha missbrukat sin ställning i en avgörande del av det största kriminalfall som avhandlats i en svensk domstol.
Det är en allvarlig anklagelse mot dessa jurister och slår tillbaka på fru Palmes egen trovärdighet.
Så här sa Birgitta Blom sakligt och lugnt i en radiointervju i går:
-Det finns ingen grund för ett sådant påstående. Jag hade bara positiva intryck av
Olof Palme och min man respekterade honom. De hade dock olika politiska åsikter.
Hon kunde gott ha tagit till ett fränare ordval

Av detta felaktiga påstående från Ulf Dahlstens sida blåses det åter upp en enkelriktad medial attack mot den försvarslöse - och definitivt enligt min uppfattning oskyldige - Christer Pettersson. Inga uppgifter av någon journalist som talar FÖR Pettersson:
att Lisbet Palmes underkända vittnesmål är det enda "som placerar honom på mordplatsen"
att tio av tolv vittnen ger en beskrivning av gärningsmannen som när det gäller klädseln inte stämmer in på en enda punkt med Christer Petterssons
att hans fysiska kondition var sådan att han omöjligt kunnat ta sig springande uppför den 89 trappstegen på Tunnelgatan och fortfarande springade ta sig ner mot Regeringsgatan
att han mycket väl kan vara Grand-mannen eftersom han ofta uppehöll sig kring biografen - men att det inte placerar honom på mordplatsen etc.

Alla jurister underkände alltså Lisbet Palmes utpekande av Pettersson. Skälet är mycket enkelt. Hon såg inte mördarens ansikte. Ansiktet formades med stirrande blick etc under yttre påverkan - inte minst uppgifter i media - långt efter mordet.
Man måste gå tillbaka till de absolut första förhören för att få klarhet. Det ska vi göra än en gång:
Första förhöret - mordnatten
1986-03-01 på Sabbatsbergs sjukhus:
Signalement: stor, kraftig, mörkhårig iklädd midje- eller 3/4-lång blå eller mörkblå täckjacka.
Vittnespsykologen Astrid Holgersson - som inkallades som sakkunig av försvaret - konstaterar: Inget ansikte, ingen blick.

Andra förhöret
- dagen efter mordet
1986-03-01 i bostaden:
Snett bakifrån såg hon hur en man sprang in på Tunnelgatan. Han stannade en bit in och vände sig om varefter han fortsatte... i 40-årsåldern - ca 180 cm lång - kompakt kropp med kort hals - mörk inte direkt sydländsk -
Håret brunaktigt - /klädseluppgifter som stämmer med ovanstående/ - i övrigt lade fru Palme inte märke till några detaljer vare sig i utseende eller klädsel.
Holgersson: Ett bandat förhör hade här kunnat visa hur tydligt fru Palme avvisar att hon sett några detaljer i utseendet.

Tredje förhöret
- efter publiceringen av fantombilden.
1986-03-08
Mannen som sprang in på Tunnelgatan hade ett något rundare, fylligare ansikte än det på fotot. Dragen i övrigt, mun och näsa, uppfattade hon som raka.
Holgersson: Fantombilden börjar ge innehåll åt "ansiktet" inne i gränden - rundare och fylligare. Mun och näsa "raka" stämmer väl med fantombilden, d v s kan vara en effekt av påverkan av bilden.

Fjärde förhöret - med Hans Holmér, fortfarande ingen bandspelare.
1986-03-25
Gärningsmannen har stirrande blick, - ljus blick - kindknotorna är liksom bulliga - vit överläpp - kort hals - uppdragna axlar - ett kompakt utseende.
Holgersson: Plötsligt dyker den " stirrande blicken" upp tillsammans med ytterligare några detaljer. Utan bandad dokumentation går det inte att härleda hur den stirrande blicken tillkommit, men från och med nu är den etablerad i "minnet".
Mannen har blivit "gärningsman". "Ljus blick" - "vit överläpp" för knappast tankarna till 42-åringen.

Sammanfattning av 3 förhör, 29/4, 5/5 och 6/5.

1986-05-07
Då hon tittade upp från maken, som fallit ihop på trottoaren, såg hon en man med stirrande blick titta på dem - på ca 10-15 meters avstånd - i 40-årsåldern och omkring 180 cm lång - en intensivt stirrande blick - smala tunna läppar och ljus platt överläpp - rak panna med raka ögonbryn, ett rektangulärt och stelt stirrande ansikte - kraftigt något framskjutet hakparti - markerade kindsidor.
Mannen var bred över axlarna - inget "stort" intryck - dra upp axlarna - kort halsparti - ett "spänstigt" vältränat intryck.
Holgersson: En orealistiskt detaljerad beskrivning, som ej alls stämmer med den ursprungliga. Avståndet, ljusförhållandena och de tidigare uppgifterna från målsäganden motsäger riktigheten i utsagornas detaljer. Detta är ett övertydligt exempel på att minnesbilder byggs på: den stirrande blicken har blivit "intensivt stirrande", och ansiktet har blivit rektangulärt från tidigare "rundare och fylligare" och dessutom "stelt stirrande". Mannen ger ett "spänstigt och vältränat intryck". Hur denna påbyggnad av utsagorna gått till kan vi ej utreda eftersom förhören ej bandats.

Av detta framgår tydligt
hur Lisbet Palme - som var i starkt chocktillstånd enligt vittnen och poliser som anlände direkt efter mordet - arbetat fram en bild som etsat sig fast i hennes minne. Den person hon såg i skuggan - och som var klädd i en halvlång täckjacka - var vittnet Anders B som förskräckt stod cirka fem meter bakom makarna Palme när skotten avlossades. Men hon såg inte hans ansikte.
Inte heller finns det ett enda vittne från mordplatsen som säger att mördaren stannat till och vänt sig om mot Lisbet Palme innan han slutligen försvann bort i Tunnelgatans mörker.
Det hade framgått än tydligare att Lisbet Palme aldrig såg något ansikte om man tvingat henne att prata i en bandspelare, vilket hon vägrade. En vägran som ofattbart nog godtogs av åklagarna!
När hon sedan vid videokonfrontationen med CP redan fått förhandsinforamtioner om "alkoholisten" så får hennes minnesbild ett levande ansikte. Därmed är Christer Pettersson hennes gärningsman.
Åklagarsidan kallade in professor Lars-Göran Nilsson och det görs stort väsen av att han missförståtts. Han menar att Lisbet Palme mycket väl kan ha kommit ihåg mördarens ansikte och på den grunden pekat ut Christer Pettersson.
Men detta faller ju platt till marken. Vilket ansikte? Hon såg ju inget.

 Till sidans början

 Vem är
Anders Leopold?


Kul, spännande och viktiga länkar! 

VÅR LÅNGTIDSPROGNOS FÖR HÖSTEN:
Växlande solighet, omåttliga vindar
och - tro det eller ej: enstaka uppehåll!


Här kan du kontakta oss!
 

Spännande och intressanta sajter!


 Åter till sidans början