MR BARSEBÄCK 80 ÅR OCH STYR MASTERS GOLF LEOPOLD REPORT 

SIDAN INGÅR I VÅRT GOLFARKIV

Jespers vilja att ta en plats
i Ryder Cup-laget kan ge honom segern i Masters
Kommer Masters att överleva?
Åter till Masters Senaste Nytt
TILL GOLFSAJTENS FÖRSTASIDA

Av Anders Leopold
Han har vunnit Volvo Scandinavian Masters två gånger. Det är han ensam om. Och båda gångerna på Barsebäck.
Eftersom den senaste segern inträffade förra året är han titelsförsvarare.
-Jaha, säger han nästan frånvarande. Tankarna är på annat håll.
Ryder Cup - det europeiska landslaget. Han vill med till varje pris.

-Jag måste göra bra placeringar de två tävlingar som återstår. Två tredjeplatser och jag tar mig in i laget av egen kraft.
Men en tredjeplacering på Barsebäck…?
-Ja, alltså, det är klart jag vill vinna, korrigerar han sig. SKA vinna, tillägger han. Det är mitt mål, givetvis.
HAN MÅR ALLDELES FÖR BRA
Det är en mager men solbränd Jesper vi får träffa i presstältet ute på Barsebäck Golf & Country Club där Masters nu ska spelas för fjärde gången under sitt nioåriga liv.
Han har nyligen fastat därför han ville veta hur man mår om man inte äter. Det ser ut som om han tyckte det var så positivt att han slutat helt. Hur mår du egentligen?
-Tyvärr, jag mår fantastiskt bra. Är helt frisk. Inte minsta skada. Utvilad och sugen på golf efter två veckors semester. Det är ett dåligt omen, skrattar han.
De insatta vet att han oftast spelar bäst när han haft en del krämpor. Precis som han kämpar lite extra när de onda makterna är emot honom.
Nå, nu gick det inte bra i British Open på klassiska och fruktade Carnoustie senast. Trots att han hade hösnuva och ont i en handled. Tionde plats.
I det väder som drabbade spelarna är den här banan nästan ospelbar med sina supersmala fairways och tjocka ruffer.
-Men tionde plats, nej det var jag inte nöjd med. Fairways är så smala på den här banan att en långtslående spelare som Tiger Woods bara tog fram driven två gånger. Det blev ett safe-spel som inte passar mig.
Den bortskämda Open-publiken kände ingen entusiams över att spelarna kämpade för att göra par när det var birdie som gällde.
AVSTÅR MASTERS FÖR ATT VILA
Nästa vecka spelas PGA Championship i Medinah, USA, det är där världsstjärnorna möts. Och många vilar upp sig veckan före.
-Det är synd, säger Jesper. Vi skulle behöva några av USA:s stora spelare här på Barsebäck. I år har det blivit för tätt mellan tävlingarna så det är bara att hoppas man kan ändra speldatum för att undvika sådana här saker i framtiden. Jag vet att Mastersledningen arbetar för detta.
Jesper Parnevik har haft två veckors semester i Stockholms skärgård.
-Det har varit helt fantastiskt med dop, svensexa och bröllop. Men nu ska det bli kul att sätta igång spelet igen. Ledighet kan bli lite arbetsamt.
Han är uppenbarligen laddad. Senaste tävlingen var SAS Invitational som spelas i Sverige, Norge och Danmark.
En jippotävling med mycket pengar. Men vore det inte bättre att SAS var med och sponsrade Sveriges viktigaste och största tävling?
-Jo, det är ett jippo med promotion för SAS. Men jag tror att både SAS och Masters skulle tjäna på ett samarbete.
Det blev i alla fall en genomkörare för Jesper.
-Jag känner att spelet, särskilt puttningen, stämmer igen.
Jesper Parnevik vet att Ryder Cup-lagledaren Mark James helst vill att spelarna tar sig in i laget av egen kraft. Det är ju också hans mål.
-Och visst kan det bli så att Sverige får tre-fyra stycken i laget, säger han och syftar på sig själv, Jarmo Sandelin, Per-Ulrik Johansson och Robert Karlsson.
Vi får se vem av dem som samlar flest Ryder Cup-poäng under de kommande dagarna på Barsebäck. En seger öppnar nog dörren till laget för vederbörande.

FÅR VI EN REPRIS PÅ RYSAREN
Jesper Parnevik - Colin Montgomerie 1995?
Av Anders Leopold
En svag havsbris gjorde fruktlösa försök att kyla ner ökenhettan på Barsebäcks Golf & Country Club på torsdagen.
De som valt golfen före havet fick vara med om ett par sådana där kul golfhändelser som hör stor underhållning till:
Patrik Sjöland gjorde hole-in-one på hål nummer åtta.
Australiensaren Roger Davis fick två kanonträffar på det 500 meter långa sextonde hålet och det räckte för att nå fram till koppen med en Albatross.
Lycka och olycka, det är golf det. När jublet rullade ut över Öresund efter Patrik Sjölands hole-in-one (järnsjua, korthål 155 meter) nådde det fram till tians green där just Jarmo Sandelin petade i en bogey efter besök i fairwaybunkern och danska hoppet Thomas Björn delade med Jarmo efter besök ute i ruffen.
Björn upp till två över par och Sandelin från tre under till två.
INGA TRÄD VÄXER UPP I HIMLEN
Och apropå Sjöland. Ni känner säkert igen det, man gör en birdie och blir så till sig att de följande hålen blir snudd på katastrof. Så säger vi att inga träd växer upp i himlen.
Att sådant drabbar oss amatörer är väl en sak, men tänk att även ett proffs kan åka dit på denna djupt mänskliga reaktion. Patrik Sjöland följde upp sitt hole-in-one med tre bogeys på raken vilket han väl knappast gjort under sin proffskarriär. Det var bedrövligt och placerade honom långt ner i resultatlistan med ett över par. Kanske var han nöjd ändå nu när han spelat till sig en 300.000-kronorskärra som Volvo V70 XC.
EN EFTERLÄNGTAD REPRIS PÅ GÅNG?
Engelsmannen Paul Broadhurst klarade värmen bäst med en 65-runda. Men trots två slags ledning ska han inte känna sig för säker, Europakungen Colin Montgomerie skuggar honom och där finns bland andra också Jesper Parnevik fyra slag efter.
Ligger "Monty" och Jesper där och lurar inför en repris på en upplösning som vi aldrig ska glömma: tvekampen på Barsebäck 1995 som ledde till seger för Jesper - den förste svensk som vann en euoropatourtävling på hemmaplan. Det är något att se fram emot på söndag.
Till sidans början
Kommer Masters att överleva?

 

Foto: Leopold Report
Jesper Parnevik vill ta sig in i Ryder Cup-laget av egen kraft. Därför satsar han allt i Masters på Barsebäck.


KOMMER
MASTERS
ATT ÖVERLEVA?
Det är frågan många ställer sig inför årets Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck 2 - 8 augusti (9:e upplagan).
Det är ett förlustarrangemang - förra året sköt Svenska Golfförbundet - alltså de svenska golfarna - till 2 miljoner kronor.
-Tävlingen betyder mycket för svensk golf, säger Lars Thonning, VD för Volvo Scandinavian Masters.
- Golfförbundets styrelse har beslutat att stödja verksamheten av den anledningen. Vi behöver det här för att visa upp oss, våra världsstjärnor och den svenska golfmiljön.
I år har prissumman höjts till 13 miljoner kronor (1998 10 miljoner kronor). Fortsätter denna ökning - för att vi ska få hit världsstjärnorna - så ställs stora krav på sponsringen.
-Vi går varje år igenom hela Sveriges företagarlista från A till Ö, säger Lars Thonning. Och vi har ständigt en diskussion med SAS.
Ja, det är kanske där avgörandet ligger. SAS Invitational spelar sista omgången på de kontrakt som gjorts upp.
Där handlar det om stora pengar. Det är bara det att spelarna redan fått betalt så det kan finnas fog för att ifrågasätta den sportsliga prestationen.
Därtill får vissa spelare "betalt under bordet".
Vi har från säker källa i USA uppgiften att världens fixsstjärna Tiger Woods får 4,5 miljoner kronor för att ställa upp i Helsingfors, Stockholm och Köpenhamn där tävlingen spelades.
Thonning skakar på huvudet inför den uppgiften.
-Jag vet inte, men det rör sig om stora pengar som vi inte har råd att betala. Mitt mål är att SAS efter det här året kommer över till oss. SAS skulle få större goodwill att delta i Masters, som ju verkligen är ett sportsligt arrangemang.
Men SAS har än så länge sagt nej. Varför?
-Deras önskemål är att Masters ska spelas i de tre skandinaviska länderna. Det tror inte vi är möjligt. Vi kommer att tappa sponsorspengar på 5 - 10 miljoner bara genom att flytta över till Danmark.
Så svaret på frågan i rubriken måste bli:
Masters överlever i Sverige om SAS kommer med.
Startfältet i år toppas med Jesper Parnevik och den gamle publikfavoriten Craig "Valrossen" Stadler.
I sista stund backade Europas nya fixstjärna den spanske ynglingen (19 år) Sergio Garcia ur. Han ska vila upp sig inför större uppgifter.
Men startfältet har förbättrats med British Open-vinnaren Paul Lawrie och hans beklagansvärdea konkurrent om segern Jean Van de Velde som ju totalt klappade ihop. Han vill nog ha en ljuvlig hämnd.
Och så kommer ju Colin Montgomerie och Ian Woosnam som lär få skärpa sig inför det danska hotet Thomas Björn.
Anders Leopold
Till sidans början
Montgomerie i ledningen - Parnevik tre slag efter
FÅR VI EN REPRIS PÅ RYSAREN
Jesper Parnevik - Colin Montgomerie 1995?
I stort sett kör vi med samma rubrik denna fredag som efter torsdagens första rond i Volvo Scandinavian Masters på Barsebäck.
Med den skillnaden att vi slår fast att "Monty" nu är i ledningen - tio under par.
Europaettan Colin Montgomerie i ledning på Barsebäck - det ska till mycket för att peta bort honom.
Två 67-rundor efter varandra. Vilken stabilitet!
-Puttningen betyder allt, sa han efteråt.
Jesper gjorde sju birdies den här dagen (fyra på torsdagen) men tre bogeys (69-68) - tre slag efter Montgomerie.
Puttningen betyder allt. Långputtarna vill inte hitta rätt. (Se artikel här intill).
Han bäddade egentligen för sina bogeys ute på fairway där han till skillnad mot igår hamnade i besvärliga lägen. Inspelen blev svåra och föstaputten hamnade allt för långt från hålet.
-Jo, det blev lite väl stor spridning på framförallt utslagen, konstaterade han. Jag tappade lite av det stabila spelet från i går.
-Men jag ligger gärna lite bakom honom ("Monty") inför slutronden. Jag gillar att slå i underläge och känner att jag inte kommer att släppa greppet.
Visst drar det ihop sig till en slutstrid liknande den från 1995.
Nog om detta, på banan finns ett antal spelare som verkligen inte tänkt sig en Parnevik eller Montgomerie på segerpallen.
Vad sägs om australiensaren Geoff Ogilvys suveräna runda på 62 slag (74 i går)- och nytt banrekord på Barsebäck! Rakt upp på andra plats.
22-åringen är en färsking på Europatouren och han har redan satt sig i respekt - för han slår fruktansvärt långt, statistiskt sett just nu längst på touren. Det betyder 260 meter i genomsnitt. Men det är lite si och så med träffsäkerheten.
Även i går spred han sina enorma utslag till platser en bra bit från fairway. Men med oerhörd kraft och träffsäkerhet (!) reparerade han så bra att ronden slutade med en eagle, åtta birdies och nio par.
Han förklarar det så här:
-Ruffen på Barsebäck är vänlig. Det passar oss som slår långt och ibland lite snett. Det går att satsa hårt på de flesta hålen och det är min spelstil.
Men håller 22-åringens nerver när det börjar dra ihop sig? Många gånger har vi upplevt sådana här superronder och sedan platt intet. Vi hoppas att en ny stjärna tänts, men det ska vi i så fall återkomma till efter slutronden på söndag.
En som inte är färsk utan funnits med i många år är min gamle vän och läromästare på en golfresa till Grekland för ett antal år sedan: dansken Steen Tinning.
Han var länge Danmarks golfkung men har under de senare åren körts över av Thomas Björn som inte kommer att finnas med i slutstriden på Barsebäck.
Efter en 66-runda på fredagen delar han tredjeplatsen med Jesper Parnevik m fl.
Håll i nu Steen!
 
Åter till Masters senaste nytt
 GOLFMASKINEN
MONTGOMERIE
kan ingen få stopp på
-Man vet aldrig med golf... jag går ut för att vinna.
Jesper Parnevik inför söndagens finalrunda.
-Jag går in för att göra minst 70.
Suveräne ledaren Colin Montgomerie.
Och Jesper igen: - Fast jag måste nog göra en 62-runda för att ta "Monty".
Och "Monty": -Om Jesper gör en 62-runda då får han vinna och jag ska vara den förste att ta honom i hand.
Så gick snacket på högsta nivå i går på Barsebäck efter tredje ronden i Volvo Scandinavian Masters.
Då ska vi konstatera att Montgomerie efter 67-67-65 på söndag absolut landar under 70.
Det törs man säga när man ser honom i aktion.
På ettan, en halvmeters birdieputt i hålet. På tvåan, en halvmeters birdieputt i hålet.
Inte undra på att unge australiensaren Geof Ofilvy (74-62-71) fick stora darren när han nu hamnat i hetluften tillsammans med en av världens bästa golfare.
Ofilvy, som ju innehar det nya banrekordet på Barsebäck med sin 62-runda, har tjänat 170 pund på golf i Sverige.
Vi såg att han tog sig samman och klarade av pressen riktigt bra genom att gå i mål på ett under par. Endast totalt sammanbrott kan hindra honom från att håva in åtskilliga sköna tusenpundsedlar efter sitt besök i Barsebäck.
Montgomerie har faktiskt något maskinmässigt över sig. Och han gjorde det som Jesper Parnevik inte klarade i går, placerade inspelen inom bekvämt avstånd från hålet. Det gav honom 8 birdies!
Jesper:
-Jag missade för många birdieputtar, de var för långa, konstaterade han.
Just det. 4 birdies och 13 par visar att han var bra framme men inte hade hålet riktigt inom räckhåll.
Det såg ändå mycket lovande ut fram till 12:an (par 5, 500 m med tvär doglegg höger alldeles före green). Här kom han i gungning och jag tror inte han återhämtade sig efter äventyret.
Liksom dagen före chansade han med ett andraslag över träden och risbuskarna. På torsdagen resulterade det i en birdie - nu i ett par. Men det kunde ha gått riktigt illa för han hamnade bakom en tall omgiven av grenigt buskage.
Jesper såg en liten chans att komma igenom fram till green - ungefär tio meter dit - men han stördes av en kraftig gren (inte green).
Just när han skulle slå hedjade han sig. Han hade upptäckt att grenen (inte greenen) var avbruten och bara låg där och skräpade i busken. Han kallade på domare och domaren ansåg att det vara ett löst föremål som fick flyttas.
Lättad slängde Jesper bort grenen... och satte upp bollen på green och gjorde par. I golf gäller det att inte förhasta sig.
Om vi lämnar superstars ett ögonblick ska vi glädja oss åt att unge Per Nyman (70-70-67) från Kristianstad hänger med.
-Jag har missat cutten de senast fem tävlingarna, sa han. Det har känts lite motigt men jag har arbetat på och tydligen lossnar det nu. Vad kan jag göra annat än mitt bästa. Han har -9 och det har även Per-Ulrik Johansson som är igång och inte ska räknas bort från tätstriden.
Så måste jag berätta om hur gamle mästerspelaren Mats Lanners golftokige son ställde till det i går.
Han tyckte väl att det gått lite snett för farsan så han stoppade ner en extra klubba i bagen.
Det uppdagades givetvis snart och en klubba för mycket i bagen kostar fyra pliktslag. Mats gick på 68 men fick 72. Aj, aj!
Vi såg Mats med familj lite senare. Alla skrattade och var glada, bara så ni vet.
Till sidans början
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under år 2003