15-ÅRSKRÖNIKAN ÅR 2001

 

 GENE TATUM - SOM PEKAR UT BUSH SOM ANSTIFTARE TILL MORDET PÅ OLOF PALME- BERÄTTAR MED EGNA ORD SIN OFATTBARA HISTORIA OM MORDKOMMANDOT OSG

Sidan uppdaterad
2013-01-19

Detta är en av de två radiointervjuer som gjorts med förre CIA-agenten och yrkesmördaren Gene "Chip" Tatum - som i sin andra intervju 1997 pekar ut dåvarande presidenten George Bush som anstiftare till mordet på Olof Palme.

Det Gene Tatum berättar här tangerar det ofattbara - ändå sätts hans trovärdighet mycket högt. Det är tack vare hans livförsäkring - videofilmer som han och hans helikopterbesättning tog under deras morduppdrag och vid transporter av droger och vapen i USA-regeringens tjänst - som han vågat framträda och berätta sanningen.
Läs mer om detta och lyssna på den en och en halv timme långa radiointervjun





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tatum i liveintervju i Robert Loreis
radio-show i Tampa, Florida

ROBERT LOREI:
God afton! Detta är "Radio Activity". Jag heter Robert Lorei. I Hillsbro County-fängelset sitter just nu en man som säger att han varit inblandad i hemliga operationer sedan mitten av 1970; att han har kunskap om att högt uppsatta personer i USA:s regering sysslat med narkotikasmuggling; och att han tilldelades en rad uppdrag att eliminiera politiska personer, inklusive, säger han, fått order att mörda Ross Perot 1992 (Perot var en mångmiljardär som 1992 försökte bli USA:s president och därmed förhindra omval av sittande presidenten George Bush).
Vi har med oss Gene Tatum, som talar direkt till oss från Morga Street-fängelset i Hillsboro County. Gene Tatum, välkommen till WMNF.
GENE TATUM: God afton!
RL:
God afton! Var min presentation korrekt?
GT: Ja, det tycker jag. Jag vill kanske tona ner lite när det gäller Ross Perot. Den grupp jag arbetade i hade kodnamnet Pegasus.
(Det var Tatums eget kodnamn under ett par år efter avhoppet 1992 och när han skrev sin krönika om drog- och vapenhandeln. Men när han och hans hustru dömdes till fängelse för brott de inte begått blev Tatum rasande och avslöjade att "Pegasus" var OSG - Operation Sub-Group. Det var efter den här intervjun. En hemlig organsiation inom G7-gruppen med representanter för amerikanska säkerhetsrådet, CIA, FBI och flera länders underrättelsetjänster. Gruppen arbetade -arbetar? - under stor sekretess med militära och ekonomiska frågor men också med att "anpassa" ledande politiker och finansmän i världen till USA:s poltik och träffas en gång om året i samband med ett G7-möte. Tatum avslöjade också till många internationella politikers bestörtning att OSG egentligen bestod av tre grupper; OSG 1 mot internationell narkotikahandel, OSG 2 var en antiterroristgrupp och OSG 3, direkt styrd av George Bush, sköt i bokstavlig mening in sig på politiker i olika delar av världen och amerikanska medborgare - även de som arbetade inom säkerhetstjänsten - vilka gick emot det amerikanska systemet, alltså inte bara kommunister. Tatum var chef och pilot i OSG 3 och har hundratals människoliv på sitt samvete.) Tatum fortsätter:
När vi fick ett uppdrag gällde det att "neutralisera" en viss person. Vi hade tre metoder att välja på: genom ett stadigvarande hot, genom utpressning eller likvidering.
RL: Stod det klart vilken metod uppdragsgivarna föredrog?
GT: De var snälla nog att överlämna det beslutet till oss.
RL: Låt oss börja med den aktuella situationen. Du är i Hillsboro County jail. Du väntar på en dom i ett federalt mål. Vad är du anklagad för?
GT: 1991 uppsöktes jag av en person som hade haft lite för bråttom och misslyckats med att anlägga en golfbana för den federala regeringens medlemmar. Projektet hade gått i konkurs och FDIC inom regeringen hade tagit över anläggningen i Florida. Jag erbjöds jobbet attsköta golfbanan och det gjorde jag i nio månaders tid. Men genom misskötsel av den tidigare ledningen, bl a hade man struntat i att betala räkningar i tid, fick jag rucka en del på reglerna eftersom Bell Industries uppgav att regeringen inte uppfyllde kontrakten. Under de första yra månaderna hade inte en enda räkning betalats till de små entreprenörer som arbetade på anläggningen. Så jag använde pengar som flöt in och skulle placeras i fonder och betalade dem. Så vad jag gjorde... det var att betala dem. Det var tvärt emot kontrakten så genom att göra detta konstruerades en anklagelse att jag bedragit regeringen genom att ta pengar ur deras fonder.
RL: Jag förstår. Så i stället för att sända pengarna vidare till Uncle Sam betalade du de lokala leverantörerna och affärsmännen som er golfbanas verksamhet var beroende av.
GT: Korrekt.
RL: Blev du anklagad för att ta pengar ur kassan för egen räkning?
GT: Nej. Vi (Tatum och hans hustru Nancy) var inte anklagade för att ha försnillat några pengar. Vi dömdes som skyldiga till "försök till förskingring".
RL: Hur stora belopp talar vi om här?
GT: Beträffande "försök till förskingring"?
RL: Det hela slutade med att jag fick betala 20 000 dollar ur egen ficka.
GT: Jag menar, hur mycket tog du ut ur kontantkassan? Vilken summa dömdes du för?
GT: Jag tror omkring 40 000 dollar.
RL: När meddelas domen?
GT: 28:e augusti.
RL: Och vilket är det strängaste straff du kan få?
GT: Maximistraffet är 30 års fängelse.
RL: Har du en känsla av att allt detta står i relation till något du gjort tidigare och som misshagat Uncle Sam?
GT: Absolut! 1994 fick jag ett telefonsamtal från Oliver North, Felix Rodriguez och William Colby som hotfullt uppmanade mig att överlämna speciella band och videofilmer som jag spelat in under mina uppdrag för flera år sedan... annars så!
(Överste Oliver North var vid den här tiden chef för OSG 2, samtidigt som han ledde den omfattande vapen och drog-kartellen som gick under samlingsnamnet "Enterprise". Han blev senare genom den här verksamheten en av förgrundsfigurerna i Iran-Contras-skandalen. William Colby var chef för CIA 1973-76 och mördades av OSG 3 vid en arrangerad kanotolycka. Enligt hans vän, advokaten John DeCamp, hade Colby beslutat att avslöja vilka som låg bakom en mycket stor drogoperation, nämligen general Colin Powel som ledde Irak-kriget /i dag amerikansk överbefälhavare och i skrivande stund tänkt som Bush-sonen George W Bush´s försvarsminister i en eventuell republikansk regering/-, Pentagon-chefen Richard Armitage och president George Bush. Colby rekryterade Tatum till CIA 1973. Felix Rodriguez var George Bush högra hand och den som vidarebefordrade dennes order inom OSG-grupperna). Tatum fortsätter:
Jag vägrade göra detta säker på att det skulle innebära slutet för mig.
RL: Ett absolut slut, så att säga..
GT: Ja, det definitiva slutet.
RL: Vad var det för handlingar de ville ha?
GT: Vi hade (jag säger "vi" därför att en del av dessa handlingar finns bl a hos kontakter till flygbesättningar som var direkt inblandade i det här) dokument som visade hur kokainet transporterades och hur det bjöds ut och såldes av ett bolag kallat "Enterprise" som skapats och leddes av Oliver North.(I Enterprise ingick stora vapentillverkare och leverantörer i Europa vars verksamhet var direkt kopplad till Iran-Irak-kriget. Här fanns Bofors med på ett hörn och här ingick som en av Oliver North´s närmaste män den svenske krutförsäljaren Karl-Erik Schmitz i Malmö). Tatum fortsätter:
Vi flög uppskattningsvis två ton kokain ut ur Nicaragua och Honduras till Panama ombord på militära flygplan - förklaringen till oss var då att detta var "krigets frukter" som konfiskerats från Sandinisterna. Det kanske kan vara intressant att veta att Costa Rica har förklarat Oliver North "persona non grata" just för den här kokaintrafiken. Om han visar sig där blir han arresterad.
RL: Hur vet du att det fanns kokain ombord?
GT: Den 26 februari 1985 fick jag order att flyga... jag var pilot i specialstyrkan 160:e Aviation Group, Fort Campell, Kentucky. Jag blev skickad till Fort Stuart, Georgia, för att infiltrera en MEDEVAC-grupp (en grupp som bl a transporterade mediciner och vacciner till olika Contras-läger). Jag arbetade direkt för mina uppdragsgivare inom CIA, vilka var den israeliske agenten Amiram Nir, Felix Rodriguez och Oliver North. Den 26 februari plockade jag upp två passagerare, "Buzz" Sawyer och Bill Cooper, och jag flög dem till ett av Contras läger under MEDEVAC:s täckmantel. Vi använde oss av MEDEVAC eftersom USA icke fick delta på något sätt i stridigheterna mellan Contras och Sandinisterna annat än att bistå Contras med humanitär hjälp, medicin. läkemedel och liknande. Under MEDEVAC:s flagg flög vi många många... hundratals timmar med specialuppdrag: underrättelseverksamhet, leveranser av vapen m m. Den här speciella dagen flög jag "Buzz" Sawyer och Bill Cooper. Dessa två gentlemän var de som kraschade 1986 - i oktober 1986 - vilket faktiskt drog igång Iran-Contras-skandalen. Jag flög alltså dem. De hade förberett för "flygbombning" av vapen över Nicaragua. När vi lämnade lägret plockade vi upp två kylbehållare, två stora, vita behållare. Dessa "coolers" är av samma slag som de jag flög till en mängd olika platser i Arkansas 1983. Jag levererade, på omkring åtta uppdrag, sådana kylbehållare till Little Rock och Mena, Arkansas. Stora, vita "coolers", samma som dessa, med en vikt på cirka 100 kilo. När vi landade i La Mesa, Honduras, för att släppa av våra passagerare och lämna över de här behållarna till en C-130 för vidarebefordran till Panama tappade vi en av behållarna. Plomberingen gick sönder så locket öppnades. Behållarna var märkta "vaccine". Men i dessa behållare fanns över 100 paket kokain.
RL: Vad hände med behållarna när ni satt ner dem. Vart skickades de?
GT: Den som gick sönder plomberades snabbt. Vi lämnade dem alltså till en C-130-pilot. Jag frågade honom vilken destination han hade och vem han skulle leverera de här behållarna till. Han berättade för mig att enligt hans godsspecifikation skulle behållarna lämnas till en "Dr. Harari" i Panama. Denne "Dr. Harari" var Mike Harari. Han var israelisk Mossad-agent och en av Contras-ledaren general Manuel Noriegas rådgivare.
RL: Men drogerna skickades väl norrut. Från Nicaragua till USA?
GT: Nej, de gick i första steget till Panama. Från Panama distruberades kokainet ut över USA och till andra destinationer.
RL: Så du har dokumentationer. Existerar dessa dokumentationer fortfarande, och var då?
GT: Ja. Vi har också videoband där mr North och andra står mitt i ett "kokainkök" när kokainet packas.
RL: Och varför var mr North där?
GT: Under Iran-Contra-perioden fanns det många läger som kallades "the North camps" - North-läger. En del trodde att dessa låg i norra delarna av Nicaragua och Honduras. Så var det ju inte. Detta var läger som byggts av Oliver North. De byggdes i första hand för tillverkning av kokain.
RL: Berätta mer om dessa North-läger. Det känns svårt att tro att Oliver North, som ju arbetade i Vita huset, hade tid att ägna sig åt allt detta; att sätta upp sådana läger och att vara så inblandad i vad du kallar kokainsmuggling när - det var väl Kerry-kommissionen som såg över detta - och ingen fann några tunga bevis. Det har funnits att antal vittnen som på senare tid har dykt upp. Men ingen har kommit med videoband eller något liknande.
GT: Det är intressant, och låt mig tona ner Kerry-kommissionens insats. Kommissionen fick uppdraget att undersöka vapenhandeln och den illegala, hemliga verksamheten kring denna. De fick icke uppdraget att undersöka droghandeln.
RL: Så om de här videotaperna existerar och flyghandlingarna från dessa transporter existerar varför inte släppa dem och göra dem offentliga?
GT: Därför att videobanden visar andra människor tillsammans med mr North. Om jag släpper dessa band... 1994 hotades mina barn. Jag har fyra stycken som lever med sin mamma. Jag tillåter inte att det sker. Jag har inget emot att sätta åt mr North och mr Rodriguez. Mr Nir kan inte längre ställas till ansvar därför att jag fick uppdraget att eliminera honom 1988.
RL: Okay, låt oss tala om Amiram Nir en israelisk agent. Jag är inte säker på om han jobbade för USA:s regering eller... Berätta mer om Amiram Nir.
GT: Han var den israeliske premiärministerns (Shimon Peres) rådgivare i terroristfrågor. Han var också kopplad till den israeliska underrättelsetjänsten. Jag vill inte säga att det var Mossad. Det var israelisk underättelseverksamhet av något slag... på grund av hans kunskaper.
(När Nir omkom i en flygolycka den 30 november 1988 väckte det stor uppståndelse i både USA och Israel. Nir hade ju samarbetat med Oliver North och direkt under George Bush. När Oliver North ställdes inför rätta i Iran-Contras-affären påstod han att han utsatts för en konspiration och att presidenten och vicepresidenten kunde styrka detta med dokumentation. Men de vägrade. North hade inte en chans att lägga skulden på presidenten. Den man som skulle ha stöttat honom och antagligen blivit dödsstöten för Reagan-administration - han dog i en flygolycka två månader före rättegången. Det var många som hävdade att det inte var en olycka. Nu avslöjar Tatum vad som hände.)
RL: Så i termer som "taking out" Amiram Nir, vilken var din roll i detta?
GT: Jag flög en fyramannagrupp till en stad i södra Mexico, utanför Morelia. Mr Nir hade något att göra med en avocado-plantage där. Jag vet inte om de verkligen packade och levererade avocados eller om det möjligen var något annat. Jag hade i alla fall inget att göra med det. Jag hade fått order att eliminera honom så att han inte kunde framträdda och vittna inför kommissionen 1989.
Jag flög alltså in med min fyramannagrupp. Vi hade en riktad radiosignal inkopplad på samma frekvens som mr Nir. Med hjälp av den kunde vi fastställa hans position när han var upp med sitt lilla flygplan, jag tror det var en Cessna T-210. När jag flyger helikopter som stridspilot i ett främmande land kallar vi det för "the Acher mode", vilket syftar på beväpningen.På ena sidan har vi en kapsel med en fullt synlig raket, på den vänstra sidan flera missiler, kvarts- och tredjedelsladdade. Detta för att helt enkelt skrämma bort flygplan baserade i det land vi operer i i stället för att skjuta ner dem. Vi föredrar att skrämmas än att skjuta ner. Olyckligvis så träffade den skrämselmissil vi avlossade och planet kraschade och två personer ombord omkom.
RL: Och en av dem var Amiram Nir?
GT: Det är riktigt.
RL: Nerskjutningen inträffade vid den tidpunkt då Iran-Contras-affären stod på alla amerikanska tidningsar förstasidor, inte sant?
GT: Ja, det är riktig.
RL: Så vad är din uppfattning om varför dina överordnade ville ha bort honom?
GT: Jag tror att han kunde ha kommit med besvärande information om mr Harari och därmed Israel för medverkan i kokaintrafiken. Jag tror att han också kunde ha lagt fram bevis för att USA:s vicepresident var inblandad i denna kokaintrafik. Dessutom tror jag att han kunde ha visat vilka andra toppar som var inblandade, inkusive mr North. Ja, jag tror att han var beredd att avslöja dem.
RL: Vem gav dig ordet att göra slut på Amiram Nir?
GT: Det kom via major Rodriguez, alltså Felix Rodriguez (som verkställde George Bush´s order). De flesta orders som vi mottog kom den vägen. Det är alltså efter Iran-Contra. Så ordern kom från Rodriguez, men egentligen från George Bush.
RL: Och hur vet du då att det var George Bush som gav denna order?
GT: Därför att jag talade med mr Bush om det här.
RL: Och hur pratade du med honom. Face-to face, ansikte mot ansikte.
GT: På telefon.
RL: Och vad sa han till dig?
GT: Han förklarade för mig att mr Nir utgjorde ett hot, att han skulle försöka att avslöja vår trafik med kokain, och att han därför måste "tas bort". Och han sa till mig att kalla in mitt Archer Team och placera det i El Salvador där en särskilt signalsystem skulle upprättas. Vår uppgift skulle vara att eliminera mr Nir.
RL: Nå, vad är din uppfattning om...
GT: Jag kanske ska förklara att han också sa att det här var ett uppdrag som Mossad gett sitt gillande till och att det i första hand var för Mossad vi skulle göra det här.
RL: Så Mossad ansåg att Amiram Nir var en avhoppare och att det var därför de ville "ta bort" honom?
GT: Ja, jag fick den uppfattningen.
RL: Hur var din inställning? Hade du några betänkligheter mot att ge dig ut och döda människor?
GT: Nej. Låt mig uppskatta hur många människor jag dödat i mitt liv: på fem fots avstånd, cirka 30, på 200 fots avstånd omkring 80. Och utöver detta, ja, jag vet inte därför att... troligen tusentals med missiler och liknande.
RL: Så du var en nitisk och lojal tjänsteman i USA:s tjänst?
GT: Utan tvekan.
RL: Jag menar, du löd order. Och när någon sa "gör det här!" så gjorde du det. Därför att du trodde på det dina ledare sa.
GT: Det är riktigt.
RL: Låt oss titta tillbaka lite...
(Tatum berättar här i en längre utläggning om sin tid som pilot i Vietnam, om sina 25 år som hemlig agent inom CIA samtidigt som han arbetade som pilot i USA:s armé och deltog i invasionen av Grenada, hur han fortsatte som Iran-Contra-pilot och fraktade vapen och droger och hur han i maj 1986 värvades till OSG. Det var i samband med detta som han "briefades" om tidigare operationer och fick veta att OSG beordrat agenter i Sydafrika att eliminera Olof Palme. Det nämns inte i den här intervjun men i radiointervjun med Peter Ford 1997).
GT: Vårt uppdrag i Pegasus var att "ta itu med" utländska ledare och finansmän som man inte på diplomatisk väg lyckats anpassa till den amerikanska politiken. Så när diplomatin inte fungerade lämnades ärendet över till Pegasus. Vi avgjorde själva vilken av de tre möjligheterna att "neutralisera" objektet som var lämpligast: hot, utpressning eller mord.
(I Ford-intervjun säger Tatum att Olof Palme tillfrågats om den legala s k Bofors-routen inom vapenhandeln kunde anpassas till USA:s vapenförsäljning till Contras och till Iran. Att helt enkelt göra falska certifikat legala så att det såg ut som att varorna kom från ett annat land än USA. Samma sak skriver journalisten från Vita huset, Barbara Honegger, i sin bok October Surprise. Det här kan ses som ett exempel på diplomatisk taktik. Sannolikt trodde man i USA att den svenska regeringen inofficiellt gett sitt tillstånd till Bofors illegala vapen- och ammunitionsförsäljning till Iran. När Palme fick veta vad som pågick ingrep han mot Bofors. Enligt Gene Tatum hotade han med att vända sig "to the community" - alltså FN som ju var hans uppdragsgivare som fredsmäklare i Iran-Irak-kriget. Det finns ingen anledning att betvivla Gene Tatums ord eftersom neutraliseringen av Palme inte var hans sak, snarare en bisak i det stora hela. Men den beskrivning han ger av deras verksamhet stämmer in i bilden. Det diplomatiska försöket att samarbeta med Sverige misslyckades, och uppdraget lämnades över till OSG som lade ut uppdraget till professionella yrkesmördare i Sydafrika verkställde ordern att neutralisera Palme - vilket skedde genom mord.)
RL:
Låt oss tala om Pegasus. Hur gammal är den?
GT:
Jag har fått veta genom underrättelsekällor på olika håll i världen att Pegasus opererat sedan början av 50-talet. Från början skapades gruppen för att helt enkelt spionera på spioner. Med andra ord, Pegasus höll ögonen på CIA och de som var verksamma inom National Secutiry Agency (NSA, den största och hemligaste av USA:s underrättelsetjänster som avlyssnar hela världen via lyssnarposter i alla länder, satelliter och senaste tänkbara teknik.) Det gällde att veta vem som gjorde vad och hur lojala medarbetarna var. Detta var en del av Pegasus uppgifter. Min roll var att som pilot leda olika flygoperationer, ibland beväpnad.
RL: Har du anledning att tro att Pegasus existerar i dag?
GT: Ja, det tror jag.
RL: Låt oss tala om andra människor som du säger att du har dödat. Du sa att du beordrats att döda många människor. Vi har pratat om Amiram Nir. Du har sagt att du beordrats att döda en president i ett Tredje-världen-land. Vem var det?
GT: Neutralisera.
RL: Okay, neutralisera. Jag ber om ursäkt.
GT: I det fallet försökte vi med skrämseltaktik. Det var 1989, USA arbetade mycket hårt på Nicaragua-arenan för att skapa möjligheter till fria val. Daniel Ortega tillät inte fria val. (Olof Palme sympatiserade med Ortega och sandinisterna vilket framställde honom som en fiende till USA:s politik. Men i själva verket läxade han upp Ortega vid FN-jubiléet hösten 1985 i New York, just för att denne drog ut på möjligheterna till fria val och därtill censurerade en del av pressen). Förhandlingar och diplomatiska ansträngningar misslyckades och Ortega lämnades över till oss. Vi bestämda oss för att netrualisera honom genom hot. Hans position var ju sådan att det hade varit lite för mycket att mörda honom. Vi gick till väga så att vi valde ut en kusin till Ortega. Våra diplomater sökte upp Ortega och talade om att kusinen skulle mördas. Ortega fick veta vilken dag och på vilket sätt hans skulle mördas och ombads att skydda honom så gott det nu gick. Han fick veta att han skule bli nästa offer. Kusinen mördades på den utsatta dagen och på det sätt som beskrivits för Ortega.
RL: Vad hette den här personen?
GT: Jag har ingen aning. Jag flög bara fyramannagruppen.
RL: Hur utfördes mordet?
GT: Vi sköt en raket mot hans hus.
RL: I vilken stad? Var det i Managua?
GT: Utanför Managua.
RL: Hur kunde du veta att den här personen... var det någon som talade om för dig att det här var ett sätt att komma åt Ortega?
GT: Vi hade mycket omfattande informationsfiler. En annan sak som Pegasus gjort under åren är att spionera på politiska ledare och finansmän i världen. Det finns en omfattande databas på var och en. Om, under vår aktiva tid, en medarbetare i Pegasus hotades eller ställdes inför en senatskommitté eller liknande, plockades filen på den politiker som ledde förhören fram och hans hotades med offentlig skandal om han inte backade ur. Det skedde flera gånger.
RL: Jag undrar när du berättar det här: kan du bevisa att du verkligen var inblandad i mordet på Ortegas kusin? Har du något direkt fysiskt bevis som du kan via upp fär världen och säga: "Här är mitt bevis på att vi gjorde detta"?
GT: Inget annat än några fotografier.
RL: Jag tycker att allt det här verkar häpnadsväckande och jag förstår att det är svårt att dokumentera. Om vi säger: "Gene Tatum, hur kan du bevisa för oss att du verkligen flög helikoptern som sköt ner Amiram Nirs plan?" Finns det något sätt du kan styrka det här på?
GT: Ja. 1985 beslutade jag mig för att planera för min avgång. Och jag hade klart för mig vad som händer de flesta "yrkesmördare" när det försöker dra sig tillbaka. Så jag började planera och dokumentera. Med anledning av detta utrustade jag i hemlighet min besättning med små videokameror. Från och med nu filmade vi alla våra uppdrag. Ja, vi har en del bevis.
RL: Så du har videofilm på detta uppdrag med Nir?
GT: Absolut.
RL: 1992, då du fortfarande fanns med i Pegasus, fick du order att neutralisera Ross Perot. Var det så?
GT: Vid ett möte i sydöstra Florida, i en prominent politisk ledares hem - jag föredrar att inte just nu nämna hans namn - gav denne mig i uppdrag att neutralisera en ledare för ett nytt parti som, enligt hans egna ord, "hotade den amerikanska konstitutionen".
RL: Varför ger du oss inte namnet på den här politikern?
GT: Därför att det inte är värt det som kan drabba min familj om jag blandar in honom. Han är större än presidenten, tro mig eller inte!
RL: Han är större än presidenten. Vem kan vara större än presidenten?
GT: Det finns flera personer i det här landet som är större än presidenten, Rob. Och jag vill inte gärna gå in på det nu.
RL: Okay. Hur reagerade du när du fick ordern att eliminera Perot? Och varför tog du order av den här personen om han inte var medlem i... var den här personen medlem i regeringen 1992?
GT: Ja det var han.
RL: Vad skulle ni göra med Perot?
GT: Vi fick order att neutralisera honom. Men jag tror det var så att vi hade möjlighet att själva välja hur vi ville göra. Ett sätt vi arbetat med ganska mycket var utpressning. Om jag gått vidare med Perot, vilket jag inte gjorde, hade det troligen varit det som gällt. Vi använde oss av en drog från Columbia, jag tror det hette Escopalamina. De kallade den för "the voodo drug". Den sätter en person direkt under din kontroll. Jag menar verkligen helt under din kontroll. Du kan få honom att göra precis allt du vill. Du kan videofilma personens aktiviteter och sedan kan du använda videon för att utpressa vederbörande. Och sedan kommer de inte ihåg någonting av vad de gjort eller vem som hade kontroll över dem. Det är en mycket stark drog och vi använde den vid ett flertal tillfällen.
RL: Berätta om ett sådant tillfälle. Hur användes den?
GT: En av dem som vi använde drogen på... hm... han var en av Contras ledare. Jag tror han hette Adolfo Calero. Vi använde den på honom för att ha honom under kontroll för han ville också... Enrique Bermudez, tillsammans med Calero, ville ha betydande politiska roller i Nicaragua när Chamorros regering tillträdde och ersatte Ortega. Bermudez kunde vi inte kontrollera så vi eliminerade honom.
RL: Du menar att det var ni som var ansvariga för hans död?
GT: Det är riktigt. Jag var inte direkt inblandad. Det var en annan fyramannagrupp ur Pegasus som dödade honom utanför Managua. Emellertid, Calero kunde vi utpressa med hjälp av den här drogen. Vi tog Calero och placerade honom på ett hotellrum tillsammans med en annan man. Vi fick dem att ha sex med varandra och filmade det. Nu har de båda höga befattningar inom Chamorros regeringen och de är helt under kontroll.
RL: Du har genomfört en mängd uppdrag genom åren och personligen dödat många människor. Men det här uppdraget med Ross Perot det genomförde du aldrig. I stället lämnade du Pegasus. Varför?
GT: 1989 backade jag ur ett uppdrag.
RL: Vad var det för uppdrag?
GT: Det var ett uppdrag att "ta bort" en man som var med och finansierade Nicaraguas flygflotta, en man som heter William Kennedy och nu vistas i Lompaw-fängelset. Jag ville inte fortsätta att neutralisera amerikanska medborgare på något sätt, varken genom mord eller utpressning eller hot. För mig är det inte längre något som gynnar Amerika... jag har videotaper som visar politiska och finansiella ledare från olika delar av världen i möten där mycket hemliga uppdrag delas ut.Och jag lämnar inte ut dem eller namnen. Det är tillräckligt för att hålla någon vid liv som jag vill hålla vid liv. Inklusive mig själv.
RL: Men du kan kanske säga om George Bush är en av dem som finns på banden?
GT: Ja, det är han.
RL: När du meddelade honom och de andra ledarna för Pegasus att du inte tänkte utföra deras order beträffande Ross Perot, hur reagerade de då?
GT: William Colby sa till mig att det går inte att bara promenera rakt ut från hemlig operativ verksamhet. Då plockade jag fram några kopior på min videoband och sa: "Det förstår jag, mr Colby, men jag går ändå." Han fick behålla kopiorna och jag sa till honom att originalen skulle slå tillbaka mot dem som försökte något.
Här kan du läsa Tatum´s varningsbrev till Ross Perot - och hela radiointervjun på engelska.
(Tatum lämnade också över kopior till George Bush. Tatum förklarade att de skulle inte offentliggöras tillsammans med annan dokumentation så länge han själv hans familj och Ross Perot inte utsattes för någon form av övergrepp. Han meddelade också att han placerat ut kopior i sex länder med instruktioner att de skulle skickas till angivna adresser om han inte varje år tog kontakt vid en viss tidpunkt. Vi har varit i kontakt med journalister och poliser som står Tatum rätt nära. De flesta är överens om att han fortfarande är i livet och kan förhindra att dokumenten offentliggörs. Men ingen har haft någon som helst kontakt med honom sedan drygt två år.)
Intervjun avslutas med att Robert Lori frågar var folk kan få kontakt med Tatum. Utan tvekan lämnar han ut telefonummer och fullständig adress till bostaden i Leesburg, Florida. Därifrån försvann han och hustrun någon gång i början av 1998. Sedan dess har ingen hört något från dem.


Till sidans början 

Fortsättning på 15-årskrönikan 2001:
Den Chilenska proffsmördaren Roberto Thieme sågs av exilchilenare i Stockholm dagarna före och efter mordet - men Holmér och Säpo förväxlade honom med ett annat proffs som fanns i USA, och släppte ett viktigt spår.
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad