Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
1.519.942
besök på våra sidor under 2003

020523
Det finns mycket som talar
starkt för en ensam gärningsman -
inte minst den sk
gärningsmannaprofilen


Hej!
Jag läste den s k gärningsmannaprofilen för ett tag sedan, och jag håller med dem att det mest sannolika är en ensamagerande gärningsman.Det finns flera punkter som talar starkt för det; 1. vapnet och ammunitionen var ett dumt val, med tanke på att det saknade ljuddämpare, och att skottet lika gärna kunnat passera Palmes kropp utan livshotande skador, ett skott också mot huvudet skulle varit mer professionellt. 2. Det är mycket konstigt att inte mördaren sköt ett tredje skott mot Lisbet, när han såg att hon inte var allvarligt, dödligt sårad (hon skrek ju något till mördaren). Mördaren borde också skjutit ett skott till mot Olof för att vara 100% säker att döda honom. 3. Mördaren blottade sig ovanligt mycket, både före och under genomförandet- ej professionellt. 4. Mördaren var omaskerad och var kvar för länge på mordplatsen. 5. Brottsplatsen tyder på lokal kännedom, b la för att det stod ett par baracker inne på Tunnelgatan som hinder. Mördaren tog också stora risker att åka fast under och efter brottet, han var kvar för länge på brottsplatsen, och han kunde blivit lätt att fånga in av polisen, om de hade varit någonstans på flyktvägen, mördaren kunde också sprungit rakt på någon.

Om det varit en konspiration bakom så skulle säkert någon läckt, eftersom belöningen är på 50 miljoner kr. Om det varit flera som hjälpt mördaren så skulle nog mordet också blivit utfört tidigare t ex när makarna Palme gick
över Sveavägen.

Det mesta tyder på en ensamagerande gärningsman, och jag personligen tycker (liksom polisen) att det mesta pekar mot Christer Pettersson.(100% säker kan man ju inte vara)

Hälsn. Daniel


Den gärningsmannaprofil som skapades med hjälp av FBI är mer en skada för utredningen än en hjälp. De uppgifter som lämnades till FBI:s experter om Olof Palmes situation var så oklara och stundtals felaktiga att plattformen för denna GM-profil blev totalt snedvriden.
En stor brist i GMP är just - som FBI:s expert Robert Ressler framhåller - att det fanns en viss "anpassning" till Christer Pettersson. En annan brist - och kanske så allvarlig att den borde diskvalificera GMP - är att spaningsledaren Hans Ölvebro inför FBI fastslog att det inte fanns någon uttalad hotbild mot Olof Palme tiden före mordet.
Profilexperten Gregg McCrary sa i in intervju med TV:s Lars Borgnäs om sitt inledande samtal med de svenska besökarna från Palmegruppen:
-Ja, de sa att det inte pågått något som var politiskt kontroversiellt just då.
Det skapade en plattform för bedömningen att det då i stället rörde sig om en ensam gärningsman, en mentalt störd enstöring.
Och det var ju så fel det kunde vara. Palmehatet var väl utvecklat vid den här tiden, militären protesterade mot att Palme "försvarade" Sovjets u-båtskränkningar, medlaruppdraget Iran-Irak var inne i ett mycket känsligt läge, Bofors skandalösa vapenaffärer med Iran var politiskt sprängstoff, Palme höll tal mot apartheid veckan före mordet och han träffade chilenska ledare som kämpade för att störta juntan och återupprätta demokratin.
Det här var verkligen heta saker - som Ölvebro undanhöll FBI:s profilskapare.
Gregg konstaterade att om han fått denna information hade bilden blivit en annan. Du kan läsa mer om detta på www.leopoldreport.com/GMP.html

Jag håller med dig om att gärningsmannen mycket väl kan ha agerat ensam vid mordtillfället - men jag lutar mer åt att han backades upp (iakttagna personer som röde sig kring mordplatsen före mordet). I vilket fall som helst kan du plocka bort Christer Pettersson. Det finns inte ett enda vittnesmål kring mordplatsen som stämmer in på honom. Nej, Lisbet Palmes saknar värde. Den person hon såg som sedan blev Christer Pettersson var med stor sannolikhet vittnet Anders Björkman som gick alldeles bakom makarna Palme när skotten small
(se www.leopoldreport.com/vittnen.html ).
Däremot stämmer en rad vittnesmål in på 33-åringen Victor Gunnarsson. Han kan vara gärningsmannen men också ingå i kretsen kring t ex Roberto Thieme, proffsmördare från Chile, som enligt mycket trovärdiga vittnesmål befann sig i Stockholm vid mordtillfället.
(se www.leopoldreport.com/Prona.html ).

Det finns en sex-sju vapentyper som kan vara mordvapnet om man utgår från att de upphittade kulorna är äkta - alltså inte nödvändigtvis en Magnum 375. Det går att montera ljuddämpare på samtliga. Det är ju också så att Lisbet Palme mer tyckte sig höra "knallar från smällare" än det våldsamma dånet från ett grovkalibrigt vapen avlossat någon halvmeter från hennes öron. Ljuddämpare kan alltså inte uteslutas. www.leopoldreport.com/Frasvar.html

Proffsmördare som agerar i ett främmande land är inte så noga med maskeringen. Om det nu inte var 33-åringen - vars klädsel, uppträdande, innehav av väska som iakttogs av vittnen m m talar för att han var på eller alldeles intill mordplatsen - så antar vi att det var Roberto Thieme. När han sköt general Schneider i Chile agerade han lugnt och iskallt på mordplatsen. De faktiska uppgifterna om mordet får du i första kapitlet av Satans Marionetter www.leopoldreort.com/Satan1.html . Eftersom mördaren inte sköt ett tredje skott mot Lisbet då han tycktes ha gott om tid under sitt agerande talar det för att han aldrig var ute efter henne.
På klassiskt sätt skjuter han två skott. Det första är direkt dödande och han vet var han ska sätta kulan. Han håller vänsterhanden på Palmes axel och blir överraskad av effekten. Så som kulan träffar faller Palme inte framåt utan rasar ihop rakt ner. GM kommer något ur balans så det andra skottet missar och går i stället tätt intill Lisbet. Hans avsikt var alltså att sätta två skott i ryggen på Palme och därmed var hans uppdrag klart. Han hade inget intresse av att skjuta Lisbet - inte ens för att undanröja ett eventuellt vittne. Sedan han sett effekten av första skottet tar han sig lugnt därifrån. Det är så proffsigt det kan vara. Eller också har amatören fått viss undervisning.

Om mördaren haft lokalkännedom eller inte har ingen betydelse. Ingen mer än möjligen makarna Palme hade klart för sig att de skulle ta den här vägen hem. Tvärt om. Allt talade för att de utan livvakter denna kalla vinterkväll skulle återvända samma väg som de kommit: med T-bana från Rådmansplatsen. Ingenting hade planerats när det gällde var mordet skulle genomföras.


Ja, konspirationen då? Givetvis inte på svensk nivå. Då hade det spruckit för länge sedan - precis som du skriver, 50 miljoner är tillräckligt mycket för att spräcka gruppen. Detta är ju också ett av de starkaste argumenten mot det s k polisspåret, som fått sådan uppmärksamhet och tvingat palmeutredarna "att spåra ur". Och om ett tiotal poliser ur någon högerextrem grupp skulle ha planerat och agerat med bilar och walkie-talkies så hade det tilltaget stoppats direkt av andra poliser. Det finns faktiskt herderliga sådana med stor yrkeskunskap. De hade stoppat gruppen på ett tidigt stadium.
Nej, konspirationen hittar du utanför det här landets gränser. Du kan läsa om min uppfattning i en rad artiklar på Leopold Report. Grunden var Palmes roll som fredsmäklare i kriget Iran - Irak, den amerikanska drog- och vapenhandeln, Bofors illegala vapenhandel på den s sk Bofors-routen som Oliver North, George Bush, William Casey ville komma åt för att legalisera sin vapenhandel med Iran. Sannolikt hotade Palme med att avslöja vad som pågick. Det är här konspirationen tar sin början. Helt enligt CIA-mönster från flera attentat mot politiker och affärsmän i Centralamerika. Oftast är gärningsmannen en inhemsk extremist eller terrorist som på olika sätt knyts upp. Spåren bakåt till konspiratörerna blockeras helt. En internationell CIA-operation går inte att följa baklänges.
Som sagt, detta kan du läsa mer om på Leopold Report och lyssna gärna på vad f d CIA-agenten Gene "Chip" Tatum har att säga: www.leopoldreport.com/Casey.html .

Anders Leopold