Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
1.519.942
besök på våra sidor under 2003

030110
En trovärdig teori men det måste
ha funnits svenska kontakter
Kommentar

Debattsvar

Omantalde kulor
pekar på amatörer

Hej Anders!

Måste säga att jag är imponerad av ditt engagemang i palmemordet.
Din teori är mycket intressant och trovärdig i och med att den bygger på mycket FAKTA. Det jag tycker fattas nu är att försöka koppla någon eller några svenskar som har kunnat hjälpt dom här två personerna att utföra mordet i Sverige (Stockholm). Några med bra lokalkännedom i Stockholm, med starkt palmehat, resurser, kontakter.
Ta t ex mordplatsen och flyktvägen som är ett väldigt smart val. Man får svårt att tro att dom här två personerna på bara några dagar skaffat sej så bra lokalkännedom...
Jag tror att dom var hjälpta av några som täckte upp dom så dom kunde utföra mordet så lugnt och sansat som dom gjorde. Några som visste att han inte hade några livvakter den kvällen, som visste vilken tunnelbanestation dom skulle ta, som visste att det var trappor upp och inte nån väg så nån bil kunde följa efter etc...
Om du kan koppla ihop det här med några av högerextremisterna och palmehatarna som figurerar i "polisspåret" så tror jag man är väldigt nära en lösning.
En av dom poliserna hade ju en lägenhet efter flyktvägen, där det senare hittades avancerad kommunikationsutrustning, en SS hjälm m m.
Många av om besökte ju också syd afrika innan mordet.
Men allt det där vet du nog.
Fortsätt gräv, och lycka till,och tack för en bra hemsida
Hälsningar
Fredrik

Hej Fredrik!
Tack själv för ett gott betyg och en uppmuntran som faktiskt behövs ibland när man gräver i denna obehagliga och inte helt riskfria dynghög som utgör, enligt min mening, bakgrunden till mordet på Olof Palme.
Jag håller med dig om att det måste ha funnits en svensk connection under planeringen av attentatet. Jag tror inte på någon svensk grupp utan är övertygad om att det fanns en "local Swede" - benämning som finns i ett internationellt tips - en svensk kontaktman - och att det sannolikt var 33-åringen Victor Gunnarsson. Han hade stark USA-anknytning och såg ju sig själv som utvald att uträtta något stort när det gällde att bekämpa sovjetkommunismen. Gunnarsson var så starkt kopplad till mordet att han faktiskt i inledningen var "skäligen misstänkt som gärningsman". Jag tror liksom många palmespanare och åklagare att han var inblandad. Tidigare, när jag arbetade med boken Han sköt Olof Palme tillsammans med hans förhörsledare Börje Wingren, trodde jag nog att VG var gärningsman. Han fanns sannolikt i direkt anslutning till mordplatsen då hans klädsel, knälånga rock, axelremsväskan m m stämmer med vittnesmålen. Jag hade grävt bland de anonyma breven som kommit till Rikspolisstyrelsen och Justitiedepartementet och funnit att flera av dem med stor sannolikhet var författade av Victor Gunnarsson. Men med de informationer jag har i dag är jag i det närmaste helt övertygad om att han deltog in i det sista men att det var den chilenske proffsmördaren Roberto Thieme som avlossade de två skotten.

Det intressanta bland mycket annat är att Gunnarsson i sin fullklottrade kalender med namn, telefonnummer, avtalade möten m m, vilken beslagtogs vid husrannsakan, rivit ut just den aktuella sportlovsveckan då attentatet genomfördes. Han kunde inte under förhören ge en vettig förklaring till varför han gjort det.
I den här soppan tror jag att han var ensam svensk (med reservation för att det fanns någon eller några svenska polismän i grupperingen -i så fall sannolikt verksamma inom SÄPO och som ingick i CIA:s världsomfattande kontaktnät som Bob Woodward beskriver i sin bok "CIA:s hemliga krig").

Men man ska ha en sak klar för sig - vilket många tyvärr lite vårdslöst bortser ifrån: INGEN visste var mordplatsen skulle bli belägen (om man inte företräder det s k Mötesscenariot - vilket förutsätter att Palme avtalat ett möte vilket är fullkomligt sanslöst eller att Lisbet Palme lurade Olof i en fälla vilket är i det närmaste sjukligt). Ingen hade minsta misstanke om att paret Palme skulle göra något så knasigt som att utan livvakter GÅ hem i den kalla vinternatten i stället för att återvända till T-banestationen Rådsmansplatsen. Det utesluter alltså alla tankar på att att man funnit en bra flyktväg. Det utesluter också det slumpartade faktum att en polisman och vapenhandlare med högerextremistik bakgrund råkade bo i det här området. Eller att kurder hade en samlingslokal inte långt därifrån. Eller att Gunnarsson f d fästmö bott alldeles ovanför trapporna etc. Detta är omständigheter som jag anser att man bara ska bortse ifrån om man vill ha en trovärdig bild av varför mordet inträffade just i korsningen Tunnelgatan-Sveavägen: slumpmässigt med en professionell omdirigering..

Fredrik, jag ser det så här: Gunnarsson flydde mer eller mindre i panik uppför trapporna när han insåg vad som verkligen hänt. Här var han på hemmaplan så han visste att det i alla fall för honom var en perfekt flyktväg. Vittnet Nieminens beskrivning av den man som kom uppför trapporna stämmer i vissa detaljer exakt med Gunnarsson ( bl a storleken på axelremsväskan han bar under den uppknäppta knälånga rocken).
Roberto Thieme lunkade lugnt in i mörkret vilket passade som flyktväg. Och han gjorde det enda naturliga för en som gärna vill lämna scenen snabbt: han vek av vid första möjliga tvärgata. Och det var Luntmakargatan söderut. En rent professionell reflex som inte hade ett dugg med lokalkännedom att göra. Och det verkar tyvärr som att ingen i Palmeutredningen ens funderat över om detta kunde vara mördarens flyktväg. Jag har inte sett en enda uppgift om detta. Alla var/är rörande ense om att det var mördaren som sprang uppför trapporna. Men OK, det trodde jag också - fram till nu.
Hälsning
Anders


Var man kan söka nödvändiga lokala samarbetsmän till ett "utländskt" mordkommando!?

Jag håller fullständigt med Anders om att Victor kan och bör ha varit indragen på något sätt men ifrågasätter trovärdigheten att han var den ende. I sådant fall bör han ha varit lika mycket ivägen som av nytta.
Förresten vilken nytta annat än att försöka etablera ett alibi finns till att han befann sig på Mon Cheri under en stor del av kvällen? Han kan ju inte direkt ha medverkat med lokalkunskap just då.

Anders har i nuläget valt att börja spinna i motivbilden och det är möjligt att man kan kombinera ihop den med de faktiska händelserna på mordplatsen så småningom.

Jag har dock hela tiden tagit min utgångspunkt i mordplatsen, den tekniska bevisningen, vittnesmål och de personer som fanns där. Jag har då kommit fram till att det bland alla kring mordplatsen finns ett antal
personer som betett sig avvikande och eller kan ha motiv samt tillfälle och som kan vara potentiella medgärningsmän.

Dessa är Stig E (Scandiamannen), ABAB-väktaren Anette K (förhören hemligstämplade!), vittnet Lars Jeppson (som enligt sig själv även fanns med på samma "vagn" som paret Palme på väg till biografen) och Victor Gunnarsson.

Samtliga dessa har tilldragit sig polisens intresse var och en för sig i något skede av utredningen men har, på i vissa fall felaktiga grunder, avförts ur utredningen (bland annat i Victors fall med hänvisning till att vapnet inte skulle rymmas i hans väska). Det finns starka indicier på att flera av dessa har haft kontakter med varandra det skulle dessutom
kunna förklara varifrån kommunikationsutrustning kommit hur aktionen samordnats etc etc. Att gå in på hela detta samband med alla detaljer etc är dock en lång historia som vi kanske lär få återkomma till. Jag pekar bara på möjligheten och hävdar med en dåres envishet att det är vid mordplatsen lösningen måste förankras.

Många uppgifter finns i utredningen. Vissa av dessa uppgifter är dock felaktiga eller feltolkade. En sak som vi kan vara ganska säkra på är numera att mordvapnet har varit ett kortpipigt vapen tvärt emot vad polisen påstått. Ett tag var jag övertygad om att det skulle kunna vara en Derringer men nu är jag inte längre hundra på det eftersom det verkar svårt att hitta en med samma antal räfflor och bommmar. Enligt en framstående utländsk expert är de avvikelser i kulornas diameter som konstaterats dock ett säkert tecken på s k "uppsvampning" som sker i vapen med en kortare pipa än 3 tum.

Hälsningar
BiggusOm det var omantlade kulor
så var det amatörer bakom mordet

Någon berättade helt nyligen för mig att Olof Palme sköts med omantlade kulor och att de träffade kroppspulsådern därav det hastiga förloppet. Hade inte dessa kulor träffat kroppspulsådern eller hjärtat så skulle Olof Palme inte ha dött så snabbt som han gjorde. Ingen konspirerande eller professionell organisation skulle använda annat än mantlade kulor för att vara helt säker på att lyckas. Således skulle endast amatörnivån återstå vilket styrker deltagandet av Christer Petterson t ex eller någon annan okänd amatör. Professionella organisationer måste alltså helt uteslutas under förutsättning att påstådda kriterier överensstämmer med verkligheten.

Hoppas det här kan få dig att avföra Christer Pettersson ur mordutredningen:
Det var helmantlade pansarbrytande kulor, 158 grains s k metal piercing av fabrikatet Winchester-Western i kaliber .357 Magnum med märken efter fem högervridna bommar med en bredd på 2,5 mm.
Sedan är ju fortfarande frågan öppen om kulorna var ditplanterade.
Hälsning
Anders Leopold