Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
besök från ca 50 länder varje månad

Var inte 33-åringen VG med på ett hörn?
Hej Anders !
Tror du fortfarande, trots de "nya" uppgifterna, att VG har varit med på ett hörn ?
mvh Camandnor


Hej!
Om man läser mina kommentarer till Dagens Nyheters "nya" Sydafrikaspår (030120) förstår du att jag tycker det är positivt om Palmeutredningen nu höjer blicken över ankdammens horisont och på allvar testar de internationella spåren som jag pläderat för i flera år. Enligt min uppfattning var det i Pretoria, Sydafrika, planeringen av attentatet genomfördes på önskemål - order? - från vicepresident Bush organisation OSG (Tatum ligger rätt här i radiointervjun).

Det intressanta och nya för mig är att Bonn enligt dokumenten - om man ska tro något av dem - tydligen var en central där vapnen skulle lämnas ut på sydafrikanska ambassaden. Till Bonn kom ju också enligt mina exilchilenares vittnesmål - den 4 mars hos Malmöpolisen -Roberto Thieme och Julio Izquierdo. Enligt "livlinan" som höll stenkoll på de värsta chilenska mordpatrullerna vistades de där i 15 dagar innan de drog till Stockholm via Köpenhamn - 26 februari 1986. Kanske med vapen som de hämtat på sydafrikanska ambassaden. (Se i DN-artikeln att två franska Manurhin .357 Magnum saknades i en sändning till sydafrikanska säkerhetstjänsten som beställt 30 stycken)) Och sen då att deras chef sedan många år, Pedro Espinoza, befann sig i Pretoria, Sydafrika. Jag tycker min bild stämmer skrämmande väl.

Men ändå en reservation för det material som nu läggs fram. Här finns substans - men dokumenten borde inte finnas. Den här typen av operationer efertlämnade aldrig några spår. Allt förstördes. Vi har väl nu kunnat konstatera att den reseräkning som namnger "mördaren" är falsk.

Och så då 33-åringen VG. Jag är av den bestämda uppfattningen att han inte kan plockas bort från mordplatsen. Det är hans knälånga rock som vittnen ser, det är hans uppfällda kapuschong med teddykant som ger olika former av huvudbonad - bl a Gökboet-mössa - och en konstig rak nacke (Lisbet)- och varför inte den ljusa överläppen (Lisbet) då han enligt övertygande vittnesmål rakat av sig sin mustasch? (Något som han ihärdigt förnekade under förhören). Det är de något korta korta byxorna som är hans jeans överstoppade i ett par basketdojor som han bar ( t o m vid första förhöret). Det är han som kommer upp för trapporna och det vittnet Nieminen ser är rocken uppknäppt och axelremsväskan i vilken han springande försöker peta ner något i - samma mått på väskan som flickorna på Mon Cheri angav, märkligt nog exakt samma! Det är hans vaggande gång som gör att vittnet Samson någon minut senare får en bild av honom bakifrån på Regeringsgatan vilket medför att han vid konfrontation i vilken VG ingår pekar ut honom. Vittnet Jalo med bilen som han försökte få lift med pekar ut honom två gånger (mannen luktade vitlök vilket också flickorna på Mon Cheri sagt i sitt förhör), flickorna på Sagabiografen som dagen efter mordet pekar ut VG:s knälånga rock vid en klädeskonfrontation - den bars av en man som kom in på biografen 45 minuter efter filmens början. Samma sak gör Anna Hage som var en av de första på mordplatsen när hon får välja mellan ett antal rockar.

Nej, det går inte att plocka bort VG från mordplatsen och området - men jag tror som du ser i mitt material numera att det inte var han som sköt. Jag tror att det var Thieme och Izquierdo som korvgubben såg gå framför makarna Palme och som han trodde var livvakter. Det var Thieme, som sneddade över Sveavägen och ställde sig vid Dekorimafönstret. Han sköt Olof Palme och efter attentatet gjorde han det självklara, drog in på den okända mörka gatan och vek av vid första bästa tvärgata - för att klara det behövde han ingen lokalkännedom. Och vem har letat efter en flyende (troligen mycket lugnt gående) mördare söder ut på Luntmakargatan?
VG fanns utanför kycklingbararen (vittne har pekat ut honom inne på baren bland 1 000 fotografier) när Palme gick "åt fel" håll. Detta var hans område. Han rusade runt kvarteret och kom fram precis när det small och chockades. Han stod kvar lite för länge, vittnen såg honom när han vände och sprang in i Tunnelgatans mörker.

Troligen var VG svensk informatör under den senaste planeringsveckan (bortriven ur hans fullklottrade kalender) när Thieme, Izquierdo och - OK då - ett par sydafrikanska agenter anlände till Stockholm. Kanske hade han en walkie-talkie i "den proppade väskan" (vilket jag nu tror är det sannolika) eller ett vapen som han trodde han skulle få använda.

Så tycker jag det ser ut just nu och det ska bli intressant att se hur det här "nya" Sydafrikaspåret utvecklar sig.
Hälsning
Anders