Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT
2 905 936
besök på våra sidor under 2005

Låg Bofors vapenhandel bakom morden på Olof Palme, Cats Falk och Carl Algernon?

Hej Anders!

Har följt Palmeutredningen sedan -86. Det är ett par saker jag alltid undrat över, du kanske har undersökt dessa.
Det fanns en journalist som hette Cats som blev mördad i Stockholm en tid innan mordet på Palme, som enligt kolleger till henne hade kommit över oehört sensationella uppgifter och p.g.a. dessa blev hon dödad. Kan det varit Boforsaffärerna? Likaså påstods det att en vapeninspektör, har tyvärr glömt vad han hette, som studerade Bofors vapenaffärer begick självmord genom att kasta sig framför ett tåg. Kan han fått hjälp av perrongen? Kan där finnas ett samband mellan Cats, vapeninspektören och Palme ?

Med vänliga hälsningar
CL

Hej !
Tack för mail. Cats Falck arbetade för Rapport och var inne på heta spår när det gällde vapenhandeln då hon och hennes väninna 29 maj 1985 körde ner i Hammarbykanalen och dödades. Alltså före mordet på Palme.
Det som verkade vara en olycka beskrevs i september 2003 som ett sannolikt mord sedan tidigare hemliga handlingar om den östtyska säkerhetstjänsten Stasis verksamhet blev mer eller mindre offentliga för den som orkade ta sig in i dem. Det framgick att vid den här tidpunkten pågick vapensmuggling från Sverige till Östtyskland. Bl a handlade det om krutsmuggling men också vapen från den svenska vapentillverkaren Bofors.

Men vad som inte kom fram då var att detta var en östtysk mellanstation - där man tjänade grova pengar - för vapenleveranser vidare på olika vägar till Iran. Man kan säga att detta var en del av Iran/Contras-affären där grunden var USA:s illegala vapenleveranser till Iran. I Europa drev nämligen den genom Iran/Contras-rättegången i USA världsberömde krigshjälten från Vietnam, Oliver North, verksamheten. Det gjorde han i den amerikanska administrationens tjänst, direkt underställd viceprecident George Bush ("Pappa Bush") under namnet Enterprise. Det västeuropeiska huvudkontoret låg i Frankfurt. För övrigt den plats där vissa uppgifter talar för att Olof Palme mötte North då denne begärde att få upprätta en "legal" vapenhandel via Bofors-routen mot att stort ekonomiskt stöd till Bofors verksamhet. Problemet var att Palme sa nej och därmed enligt det scenario jag beskriver i Lepold Report skrev under sin dödsdom. Läs om detta på www.leopoldreport.com/Casey.com

Det var faktiskt det danska Sjöfolksförbundet som hösten 1986 avslöjade den amerikanska vapen- och droghandeln med Iran - som sedan blev Iran/Contras-affären - och det är inte omöjligt att just Cats var den journalist som fick upp det första spåret. Kanske visste hon något som sedan Palme också fick klarlagt i sin medlarroll i kriget Iran-Irak. Därför tystades de båda. Sådant händer dessvärre i den värld vi lever i. Läs bara om mordet på en annan kollega, Anna Politkovskaja, och den förre KGB-agenten Aleksander Litvinenkos öde. De visste för mycket och vågade tala om det. De är väl några av vår tids hjältar.

Beträffande krigsmaterielinspektör Carl Algernoons död i Stockholms tunnelbana den 15 januari 1987 var det enligt min och mångas uppfattning mord kopplat till det ovan nämnda. Jag hoppas någon gång få återkomma till detta på Leopold Report.

Hälsning
Anders LeopoldVisst var det Christer Pettersson!
Läser man förundersökningen med alla vittnesmål verkar det självklart att Christer var den som släckte Palme! Han hade ju motiv (Bombmannen..., eller att han kände sej illa behandlad av samhället överhuvudtaget, med Olof som främsta företrädare eller bla, bla bla, Christer var ju trots allt pundare/kåkfarare, dessutom tjackpåtänd på mordnatten). Han stämmer in på massor av vittnesuppgifter (främst då Lisbets), vilket ingen annan kan stoltsera med. Han påstod att han somnade på pendeln efter att ha tagit amfetamin, tjenare! En av de mest uppseendeväckande uppgifterna överhuvudtaget i fallet!

Han stod naturligtvis och väntade på Sigge utanför Grand, för att få tag på speed (där ser man mycket väl fönstren i Cigges kvart) och när han av en händelse får syn på paret Palme blir han förbannad av bara anblicken. Han förstår var han har den förhatliga samhällschefen i minst en o en halv timme, Cigge kommer så småningom hem, Chrille går upp dit, fixar tjack, lånar eller snor puffran av Cigge, väntar utanför bion, följer efter, pangar på vid Decorima, lubbar upp för trappen, ner till Centralen, plankar och åker hem. Vad är det som är så osannolikt med det?
Vapnet vet han knappt själv var han slänger...Mannen är ju ett fyllo/tjackpundare som har svårigheter att komma ihåg vad han gjorde för en timme sen!
CIA-sure!, Sydafrika-jaha, Gunnarsson- (även om han själv gillade ideén)-inte en chans!

Det är klart att det var Christer!

Var det inte rätt kulor som hittades på mordplatsen?
Hejsan!
Jag har skrivit till dig förr... då bad du mig skicka in mina små texter. Jag har en förklaring till varför Palme inte hade livvakter. Jag har forskat lite runt mordet och funderar på att skriva en uppsats på universitetsnivå i framtiden.

Din sida är fantastiskt bra och jag har besökt den från och till under många år.
Men man minns inte riktigt vad man läst och inte läst. Skrevs det inget om kulorna på din sida där man sa att det inte var rätt kulor som hittats?

Stämmer det att någon västtysk grupp tog på sig mordet? Var det inte någon grupp som tog på sig mordet ganska omgående? Vilken grupp var det? Kan det varit RAF? Den som låg bakom ambassadmorden i Stockholm 1975?

Anser du att det varit rätt att inte söka aktivt efter magnum 38? Vad tror du om det som jag tagit upp?
PQ

Hej PQ!
Kul att höra ifrån dig igen och att du fortfarande är intresserad. Fortsätt med det för det är kanske du eller några i din generation som finner svaret på varför en svensk politisk ledare och aktiv fredskämpe i världen mördades på öppen gata i vår fredliga huvudstad Stockholm. Och kan förhindra att något sådant händer i framtiden. Skriv din uppsats.

Tack för din fina kritik. Visst har vi skrivit mycket om kulorna och du kan hitta flera artiklar om du går in på debattsidan www.leopoldreport.com/Nydeb.html och särskilt den artikel som har rubriken "Ett mordvapen som inte kunde identifieras...".

Det är numera tyvärr så mycket material på Leopold Report att det kan vara svårt att hitta rätt. Men jag har en avdelning som heter Sammandrag www.leopoldreport.com/SamDel1.html där jag försöker få en del av materialet i rätt ordning.

Journalisten Bob Woodward - en av de två Watergate-avslöjarna som lyckades fälla en president, har du väl hört talas om? - han beskriver i sin bok CIA:s hemliga krig hur CIA opererar när man t ex genomför ett attentat mot vår världs maktmänniskor som vägrar gå i USA:s ledband: högt uppsatta finansmän, industrimän, militärer och politiker i länder utanför USA. Officiellt drabbas de av helt oväntad hjärtinfarkt, märklig dödsolycka i trafiken, haveri i egna privatplan och mycket annat som leder till "att det som de hade tänkt berätta om aldrig blev sagt."
Nåja, ryssarna är inte bättre. Den ryska journalisten Anna Politkovskaja fick inte berätta sanningen för världen och agenten Aleksander Litvinenko som visste varför Anna mördats fick radioaktvit spray på sin mat och dog.

CIA skapar en desinformationsbank som direkt efter attentat aktiveras. Då sprids över världen information från en mängd håll vars avsikt är att omedelbart leda in den påbörjade mordutredningen på fel spår - vilket i de flesta fall leder till totalt kaos.
Ett av mina indicier på CIA:s agerande i Palmemordet är just att en västtysk terrorgrupp redan på mordnatten kontaktade Stockholm och några svenska ambassader i Europa och "avslöjade" att de låg bakom mordet. Från en agent inom svensk underrättelsetjänst fick jag senare kommentaren - "en typisk CIA-aktion". Jag minns inte och kan inte just nu kolla om det var "RAF". Det var den första desinformationsattacken mot mordutredningen. Sedan följde flera - bl a det s k PKK-spåret - just det! - som ju definitivt sänkte Palmeutredningen - och därför blev mycket lyckosam för de som planlade och genomförde attentatet.

Din fråga om vapnet besvaras i artikeln på debattsidan. Det finns flera vapentyper som kan ha avlossat samma ammunition så vad ska man leta efter? Och poängen är att några av dem inte som en Magnum brakar loss rakt ut i luften utan är perfekta för ljuddämpare. Kanske därav Lisbet Palmes kommentar som om jag minns rätt var ungefär den här: "Det lät som barn lekte med smällare."

Hälsning
Anders


Var den person som Lisbet Palme pekade ut
ett vittne som liknade Christer Petterson?

Hej!

Efter att ha läst den välskrivna "Han sköt Olof Palme" som är publicerad på din hemsida har jag två frågor som jag hoppas få besvarade eller utvecklade.

1. Den person som Mårten Palme pekar ut efter att ha skilts från föräldrarna på Sveavägen skiljer sig från hur man tror den s.k. 33-åringen var klädd. Mårten Palme hävdar att han hade en blå täckjacka och förmodligen bar han även glasögon. Mig veterligen bar varken 33-åringen eller Christer Petterson glasögon. Är det alltså plausibelt att anta att det här rör sig om en oidentifierad person som förstås nödvändigtvis inte behöver ha samröre med mordet?

2. Det skrivs i boken att den person som Lisbet Palme pekar ut som gärningsmannen kan tänkas vara ett av huvudvittnena, och att hon således misstar sig. Min poäng är att den här personen i så fall måste rimligen vara lik Christer Petterson då Lisbet Palme senare pekade ut honom som den person hon misstänkte vara mördaren. Detta är väl en uppgift som borde gå att kontrollera? Alltså var den person Lisbet Palme pekade ut, vittnet, lik Christer Petterson?

Tackar förövrigt för en mycket informativ hemsida och dessutom ett intressant uppslag gällande 33-åringen.
Vänliga hälsningar
GL

Hej GL!
När jag tillsammans med Börje Wingren skrev "Han sköt Olof Palme" baserad på det material Börje tagit med sig från utredningen och som ju är hemligstämplat än i dag - kombinerat med mitt eget material - bedömde vi givetvis Mårten Palmes iakttagelser som viktiga. Han tog själv kontakt med polisen sex timmar efter mordet vilket visar att han hade kontroll på nerverna och ville bidra till att utredningen kom rätt med färska iakttagelser.

En detalj var betydelsefull för oss: täckjackor är inte långa, de går ner lite över midjan. Men den här mannen bar enligt Mårten (mina citat är från förhörsprotokollen) "en blå täckjacka som var ganska så lång, gick en bra bit neråt benen". Dessutom konstaterar Mårten att mannen gick en aning framåtlutad "kanske så att han hade båda händerna instuckna i jackfickorna eller att han bar någonting under jackan."

Om vi håller oss till detta och 33-åringen:
Han bar denna kväll en sorts blågrön långrock, en kanadensisk flygarjacka med huva, som gick nedåt knäna. Han befann sig med denna rock upplagd på ett bord timmen före mordet på café Mon Cheri på Kungsgatan, några minuter från den blivande mordplatsen. Vittnen såg hans axelremsväska vilken "verkade proppad". De anger faktiskt storleken på väskan exakt med samma mått som vittnet Nieminen - 20 x 15 cm.

Vittnen från mordplatsen ser en person röra sig därifrån med en rock som var knälång och fladdrade kring benen. Vittnet Nieminen som mötte mannen som kom uppför trapporna, och som officiellt anses vara mördaren, säger att han hade en knälång rock som var uppknäppt och under denna hade han en väska, axelremsväska, i vilken han springande försökte stoppa ner något. (www.leopoldreport.com/NIEMI.html). (Redan här är ju Christer Pettersson ute ur bilden). Vittnet Samson på Regeringsgatan som faktiskt vid konfrontation pekade ut 33-åringen på hans rörelser, säger att mannen hade en "mörk täckjacka som gick ned på halva låret" (www.leopoldreport.com/SAMSON.html)
Och så har vi vittnet ID som blev stoppad av en man som ville åka med honom. Mannen bar en rock som putade ut som om han hade något innanför den (axelremsväskan-med ett vapen eller en walkie talkie?) och över huvudet en kapuschong. www.leopoldreport.com/OPbok20.html

Huvudbonaden är ju av betydelse. På 33-åringen Victor Gunnarssons jacka - hämtad av honom från ett källarförråd dagen före mordet - fanns en pälskantad kapuschong. Med den uppfälld och ihopknuten - perfekt för att dölja ansiktet i mörker - får man en huvudbonad som liknar flera av de typer som vittnen beskrivit: Gök boet-mössa, eller som Mårten sa, en keps. Och Lisbet Palme har sagt något om att mannen hade kort nacke, vittnet AH som försökte ge Palme konstgjord andning, säger något om en man som försvann med uppskjutna axlar och ingen nacke, eller långt hår. Och så ser man ut bakifrån med den rock Gunnarsson bar med kapuschongen uppfälld och ihopknuten - från rekonstruktion av hans rock. ID ser faktiskt att mannen som ville få lift hade en uppfälld kapuschong. När denne ropade in genom den delvis öppnade sidorutan kom en stank av vitlök. 45 minuter tidigare hade de tre flickorna som satt vid samma bord som Victor Gunnarsson några minuter från mordplatsen känt stark vitlöksdoft från honom.

Ja, så ser just detta ut i en sammanfattning. Bevis får vi aldrig, det gäller att lägga de fakta, vittnesuppgifter och lösa funderingar som finns i vågskålarna och bestämma sig för vilken som väger tyngst.

Lisbet Palme kan inte ha uppfattat mycket under det chocktillstånd hon befann sig i. Men kanske en figur med täckjacka - midjekort sådan - och han (vittnet AB) stod cirka sju meter bakom henne och hade inget med mordet att göra. Men han var chockad, hade säket "stirrande blick" och kastade sig undan in i en intilliggande port för att inte själv bli skjuten. Man tror allmänt - givetvis utanför Palmegruppen - att det var han som så småningom blev en Christer Pettersson.

Beträffande glasögonen. Ja, det kan ju vederbörande haft för att dölja sitt utseende, formulär 1A, eller också kanske det bara var ett intryck Mårten fick. Eller, som du säger, kanske en person som inte hade något med det här att göra.

Hälsning
Anders