DEBATT - PARANORMALT LEOPOLD REPORT 
Frågan om livet efter döden - om det nu finns ett sådant - har varit ett hett debattämne ända sedan den första "tänkande" varelsen på jorden ställde den första filosofiska frågan: Varifrån kommer jag? Och när jag väl kommit till som människa, kan jag besitta övernaturliga krafter? Här kan du dela med dig av dina egna tankar kring detta och bemöta andras.

 

Det här är en debattsida i dessa spännande ämnen - bl a i anslutning till våra artiklar om paranormala fenomen.
Åter till Paranormalts förstasida

Här är fler inlägg

"Jag vill gärna ha avgörande bevis för att Uri Geller kan göra det han gör utan tricks"

Hej Anders!

Stötte härom dagen på "Leopoldreport" på nätet. En publikation som denna blev jag väldigt glad över att finna. Jag uppskattar speciellt artiklarna om Friedrich Jurgenson och transkommunikation. (Är väldigt intresserad av det paranormala.)
Blev också väldigt glad att finna artikeln om Uri Geller (jag minns när han var här 1974, även om jag bara var 12 år den gången). Tyckte att det var fascinerande att läsa om Ditt eget möte med denne märklige man och det experiment han utförde med Dig.
Uri Geller har ju varit ansatt av illusionisten James Randi som velat avslöja honom som bluff. I en bok jag läste (minns för ögonblicket inte vilken) erkände Geller att han vid vissa tillfällen fuskat då han varit pressad och inte kunnat prestera äkta fenomen.
Skulle så gärna vilja få ett avgörande bevis på att Geller verkligen kan göra det han gör, utan tricks. Det jag hittills sett honom göra kan jag (eftersom jag själv är illusionist) finna en normal (i motsats till paranormal) förklaring till. Eftersom han erkänt att han ibland fuskat är jag inte säker på att de gånger jag sett honom (på TV) har varit då han utfört äkta fenomen.
Samma gäller det sifferexperiment han utförde med Dig 1974. Hade experimentet utförts på ett något annorlunda sätt än Du beskriver skulle jag varit helt överbevisad. Jag återkommer till hur jag menar.
Låt mig först berätta hur man som illusionist kan göra om samma sak som Geller gjorde för Dig den gången:
Antag att han hade en s.k. nailwriter, ett litet nästan osynligt ritstift att fästa på tumnageln. Den som inte vet att han ska titta efter det ser det inte, särskilt inte om den som utför effekten tittar på en med intensiv blick (kallas i illusionistkretsar för misdirection). Du berättar att efter Du inför hans ögon skrivit åttan, vände han själv på sitt block. Det är en relativt smal sak för den som är tränad att under en sådan vändning skriva dit en åtta med sin tumnagel (särskilt om han samtidigt tittar på en och ler charmigt). Om man studerar bilden på Uris åtta så ser den faktiskt ut som att den skulle kunna vara skriven med en nailwriter. (Jämför med Din åtta som skrevs på vanligt sätt och Du förstår vad jag menar.)
Nu säger jag inte att Geller verkligen fuskade den gången utan att de omständigheter Du beskriver tillåter ett för en illusionist relativt enkelt trick. 1974 var ju länge sedan, men kan Du minnas ifall Geller vände sitt block på ett sådant sätt att tummen aldrig, inte ens för några ögonblick, befann sig dold bakom hans block? Eller är åttan skriven så långt in på papperet att tummen inte kan nå dit? I så fall skulle det vara svårare att hävda att en nailwriter är förklaringen.
Om Du får ett nytt tillfälle att låta Uri Geller visa sina förmågor för Dig på nära håll, föreslår jag att ni gör på följande sätt:
Geller lägger en lapp med en på förhand nedskriven siffra i ett kuvert som han föseglar. Därefter får Du själv förvara kuvertet i en av Dina fickor. Från och med nu och tills experimentet är över måste Geller befinna sig tillräckligt långt ifrån Dig för att inte nå Dig med sina händer, detta för att eliminera möjligheten att med fingerfärdighet byta ut kuvertet i Din ficka. Du bör även hålla en hand över fickans öppning för att ytterligare försvåra något sådant.
När Du sedan har skrivit Din siffra (under mental påverkan av Geller) tar Du själv upp kuvertet ur Din ficka, öppnar det och tittar på vad han skrivit. Om experimentet under sådana omständigheter lyckas kan jag i egenskap av illusionist säga att det inte kan vara fusk. Då skulle jag vara helt övertygad om Gellers förmåga.
Som sagt tror jag på Gellers förmåga även om jag inte själv sett något som övertygar mig. Det sägs ju att han klarat omöjliga omständigheter i vetenskapliga laboratorier. Men man måste komma ihåg att vetskapsmän är utbildade att studera naturen, och naturen fuskar aldrig. Därför är det nödvändigt att illusionister får närvara vid dylika experiment. Du nämner på något ställe att det var två illusionister, Dickson och Zorka, som prövade honom och blev övertygade. Kan man finna någon rapport från dessa tester och kan man komma i kontakt med illusionisterna som utförde dem. (Om Du har deras e-mailadresser skulle jag vara mycket tacksam att få dem).
Avslutningsvis vill jag tacka Dig för Din nättidning och jag ser fram emot flera artiklar om det paranormala.
Med vänliga hälsningar
Stefan Valdemar
Hemsida:
www.musik-magi.se

Tack för mail, Stefan!
Som jag tror jag skriver någonstans: om Uri Geller är en bluff är han samtidigt världens främsta illusionist. Och det är ju inte illa.
Jag har inte hört honom säga eller läst någonstans att han själv påstått att han i svåra stunder fuskat för att lyckas med sina experiment. Snarare är det tvärt om, som han berättar i min intervju, att det faktum att han inte alltid lyckas får tjäna som en form av bevis på att han inte sysslar med tricks. "Då skulle jag alltid lyckas".
Han berättar ju också om sin hemska stund i Johnny Carson show när han misslyckades inför miljoner TV-tittare. Där hade det platsat med lite fusk.
Många av de avancerade experiment och tester som gjorts med honom har fullkomligt uteslutit möjligheten till manipulering eller fusk Men låt oss säga att han verkligen är en duktig illusionist och att det i mindre sammanhang räddat honom undan pinsamheter som ett misslyckande.
Beträffande mitt experiment med Uri så minns jag bara att han la upp sitt block på bordet med framsidan ner och från det ögonblicket hade mig - och min fotograf Jerry - i sitt våld. Han var medveten om att Jerry stod med kameran praktiskt taget över honom så jag tvivlar på att han skulle våga fuska. Men det trick du beskriver kan naturligtvis inte uteslutas. I så fall var det oerhört skickligt - och djärvt gjort. Han var ju på väg till Sverige och tänk om vi lyckats avslöja honom! Ett riktigt scoop för Aftonbladet!
Jag har mitt och hans papper kvar och Uris 8:a sitter mitt i papperet. Medger att åttan verkar lite bakvänd, så…
Illusionisterna Dickson och Zorkas test med Uri var verkligt avancerat. Man kan ju säga som så, om Uri var en bluffmakare, hur vågade han då ställa upp inför dessa proffs? Ja, av detta förstår du att jag tror på honom liksom jag vet att Friedrich Jürgenson aldrig ett ögonblick gjorde en ansats till att fuska.
De här två människorna, som jag haft glädjen att få lära känna, är egentligen ganska lika varandra. Och faktum är att båda sagt ungefär samma sak till mig för att kanske tona ner sin storhet och ge andra människor hopp: "Alla människor bär på denna "kraft" men få har förmågan att utveckla den och använda sig av den."
Hos Uri finns tydligt en stark religiositet. Han försöker få andra människor att få tag i denna "mindpower" som han helt enkelt ser som Gud. Han arbetar ju myckt med sjuka barn hos vilka han på olika sätt försöker väcka denna "power" till liv för att de själva med egen kraft ska kunna bekämpa sjukdomen. Det finns åtskilliga exempel på att de lyckats. Kanske ser han sig själv som en Jesus-figur med den skillnaden att han inte hämtar styrkan utifrån en abstrakt gudskraft, utan inifrån en konkret människa.
Friedrich använde sig aldrig av gudsbegreppet. Han förbannade i stället rerligionerna som gjort människan så mycket ont. Däremot placerade även han kraften - och guden om man så vill - inne i människan. En sorts odödlig själ som inte hade något med den fysiska dimensionen att göra. Och därför ständigt levande i andra dimensioner. Och, som han menade, med viss kapacitet att söka kontakt med denna fysiska dimension.
Ja, det här blev ju lite utvikningar. Konkret kan jag säga att du kan få tag på de båda illusionisterna Dickson och Zorka genom "Society of American Magicians". Du hittar deras uppsats om Geller-experimenten på
www.tcom.co.uk/hpnet/g14.htm
Och därifrån kan du för övrigt gå vidare till Uri Gellers hemsida.
Vi har kontakt med varandra så jag ska fråga honom rakt upp och ner om han någon gång medgivit att han fuskat och om en nailwriter ingår i hans utrustning - och om han använde en sådan vid vårt experiment 1974, så ska vi se vad han svarar.
Hälsningar
Anders

URI GELLER SVARAR SJÄLV

Jag tror på detta fenomen
Hejsan !
Jag tror helt och fullt på detta fenomen
Jag har under ett antal år blivit besökt av avlidna bekanta och bekantas avlidna för att framföra hälsningar.
Min far har nyligen avlidit och jag har haft kontakt med honom ett antal gånger. Tyvärr är det saker som inte hann att bli utredda innan han gick bort så det är en kämpig bit just nu.
m v h
Lena P
******

Hej Lena!
Det är väl så att vissa människor är mer mediala än andra. I första hand gäller det ju att hålla dörren öppen för möjligheten att det finns ett liv efter detta och vägar att kontakta dem som gått över dit.
Hoppas du får användning för dina speciella egenskaper på rätt sätt och att du kanske genom dessa kommer igenom det du drabbats av genom din fars död.
Hälsning
Anders Leopold
******
Tack för att du svarade. Ja, jag håller på att ta emot gåvan på rätt sätt. Lära lyssna på signaler och känslor/vibrationer i vissa situationer m m
Mvh
Lena P

Åter till Paranormalts förstasida

Här är fler inlägg

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare varje månad från ca 50 länder