DEBATT - PARANORMALT LEOPOLD REPORT 
Frågan om livet efter döden - om det nu finns ett sådant - har varit ett hett debattämne ända sedan den första "tänkande" varelsen på jorden ställde den första filosofiska frågan: Varifrån kommer jag? Och när jag väl kommit till som människa, kan jag besitta övernaturliga krafter? Här kan du dela med dig av dina egna tankar kring detta och bemöta andras.

 

Det här är en debattsida i dessa spännande ämnen - bl a i anslutning till våra artiklar om paranormala fenomen.
Åter till Paranormalts förstasida

Här är fler inlägg

Uri Geller är en skicklig illusionist men också en bluff
Min latinlärare och en av världens skickligare inom "Close up magi" (dvs fingerfärdighet) som t o m uppfunnit trick var en gång i tiden "kontrollant" vid TV-sändningarna med Uri Geller (läs mer om honom här). Han kunde inte avslöja exakt
hur Uri gjorde men konstaterade iskallt att hans rörelsemönster var det som en mycket driven "close up magiker" har och att han utan tvekan är en skicklig illusionist.

Senare har Uri erkänt att han är en driven illusionist och att allt var trick. Vart tog det vägen? Pengarna från filmer och shower är kanske slut igen? Andra illusionister har dock inte rätt att avslöja trick de köpt för utomstående... det ingår i kontraktet. De kan bara säga att det är trick och får inte avslöja hurdet går till.

För övrigt kan Carl-Johan utföra minst lika imponerande tankeläsningstrick och andra illusionsnummer som Uri som är en bluff när han hävdar att det inte är trick.
JU


Å ena sidan skriver du att Uri Geller erkänt att han är en driven illusionist och att allt var trick - å andra sidan anser du att han är en bluff när han hävdar att det inte är trick. Det ska inte förnekas att Uri Geller är en av de rikaste personerna i London - pengar han tjänat på sin "konst". Och fortfarande tjänar på stora turnéer i USA och Japan. Så inte har han brist i kassan. Han kanske rent av är på gång till Skandinavien igen.
Uri Gellers unika "mindpower" är dokumenterad genom flera seriösa experiment. Att han sedan därtill är en av världens skickligaste illusionister gör ju inte saken sämre. När det är allvar och när det rör sig om trick... ja det kan nog bara han själv svara på. Vad han erkänt är att han inför miljonpublik i TV misslyckats att göra det man förväntat sig av honom. Sådant händer honom då och att han erkänner det öppet tyder väl ändå på en viss ärlighet.
Men inte är han så dum så han slår undan fötterna på sig själv genom att erkänna att allt han gör är trick.

AL

Uri Geller har förlorat i domstol
när han har försökt stämma dem som hävdat att han är en bluff. Så enkelt är det med den saken!

På 60- och 70-talet byggde han upp en myt om sig själv som bland annat ledde till en Film om hans liv. Uri tjänade stora pengar men under senare år erkände han i någon intervju att han var illusionist hårt pressad av böckerna skrivna av Illusionisten Randy James som
avslöjat hans metoder och de påföljande förlusterna i rättegångarna.
Även medhjälpare till Geller har erkänt att de varit med om att fuska.

Det var länge ganska tyst kring Geller men mot slutet av 90 talet började han aktivera sig allt mer men nu handlar det allt mer om new age och healing där de direkta tricken är svårare att bevisa men väl kända inom sekter och new age rörelser. Flera olika New Age sektledare har använt sig av illusionstrick av samma typ för att binda troende till sig. Några av dessa har också lyckats dupera s k vetenskapliga test. De trick Uri gör kan hundratals illusionister göra men de talar om att det är trick.

Uri har numera en hemsida där han använder sin påstådda förmåga som argument för att sälja allahanda krimskrams (kristaller björnar yckelringar, handavgjutningssatser etc till hutlösa priser) samt sina böcker.

Man får allt vara bra blåögd för att inte genomskåda sådant.

Hälsningar
J.U


 

 

 

Man kan tro på paranormal förmåga först när den
har visats under kontrollerade former där alla
möjligheter till fusk har uteslutits

Många som sysslar med s k paranormala företeelser kritiserar, ofta mycket hätskt, magikern James Randi som tagit som sin livsuppgift att upplysa folk och avslöja allehanda charlataner och bluffmakare, inte minst dem som tjänar stora pengar på sina påstådda, obevisade paranormala förmågor.

Jag anser att mycket av kritiken av James Randi är grovt osaklig. Han försöker inte, som många påstår, bevisa att paranormala företeelser INTE existerar. Han har själv sagt ungefär: "Jag kan inte bevisa att de inte existerar. Jag kan faktiskt inte ens bevisa att jultomten inte existerar. Det går aldrig att bevisa att en sak inte existerar".
Det han däremot gör är att begära att de som påstår att paranormala företeelser existerar, eller att de kan utföra saker som strider mot de kända naturlagarna BEVISAR DETTA i kontrollerade tester, där fusk, självbedrägeri eller vantolkningar har uteslutits så långt det bara är möjligt.


En sak förstår jag inte riktigt: Väldigt många som sysslar med, och påstår sig tro på paranormala företeelser kritiserar James Randi för att han utlovar en belöning till den som kan bevisa att han/hon, under kontrollerade
former, kan utföra det man påstår kunna göra. Antingen kritiserar man själva företeelsen som sådan, eller också kritiserar man metoderna för testerna, oftast på felaktiga grunder. Varför kritiserar man detta? Här har
man ju tidernas chans att en gång för alla få slut på diskussionen genom att slå alla tvivlare med den store Randi i spetsen på fingrarna, och dessutom tjäna tio miljoner kronor! Hur kommer det sig att det tydligen bara är
klåparna som försöker göra anspråk på priset? Hundratals, kanske tusentals personer har ju försökt och misslyckats.

Varför anmäler sig ingen som verkligen kan utföra vad de påstår att de kan? INGEN ENDA av alla som försökt har ju ens klarat det förberedande testet, än mindre något avgörande test. Trots att man själv får vara med om att utforma testet och i förväg komma överens om vad man tänker göra och vad som krävs för att testet skall anses godkänt. Allt skriftligt dokumenterat innan testet tar sin början.
Varför har aldrig någon lyckats bättre än vad som kan förväntas av slumpen? Tänk om alla dessa som kritiserar Randi, i stället lade ner all denna energi på att BEVISA att de verkligen KAN UTFÖRA VAD DE PÅSTÅR! Tio miljoner kronor är ju faktiskt inte att förakta. Dessutom skulle man hamna i alla framtida
historieböcker som en av de stora upptäckarna...

Förresten är det ju inte bara "James Randi Education Foundation" som testar och utlovar pris till den som UNDER KONTROLLERADE FORMER utför paranormala gärningar. Flera mindre organisationer världen över har satt upp mindre priser, utan att någon har lyckats bevisa någonting och erövra dem.
Det är nog inte så konstigt att man misstänker att alla dessa, som basunerar ut sina fantastiska förmågor (och ofta tar betalt för att "visa" dem), samtidigt som de angriper det faktum att Randi erbjuder dem en stor summa
pengar när de visar att kan göra vad de påstår, är fullt medvetna om att de aldrig skulle klara ett oberoende test under kontrollerade former. Därför är de tvungna att gå till angrepp för att lägga ut rökridåer.
Det är ungefär som om Michael Schumacher skulle säga: "Ferrari är idioter som vill betala mig miljoner för att jag skall bevisa att jag kan köra racerbil. Jag behöver inte bevisa det, jag struntar i deras miljoner och kör
taxi i stället"...

Kontentan av det hela blir: Det finns anledning att tro på en paranormal förmåga först när den har visats under kontrollerade former där ALLA möjligheter till fusk eller vantolkningar har uteslutits så långt det bara
är möjligt. För att kunna accepteras vetenskapligt måste också resultatet kunna upprepas under lika strikt kontrollerade former. Detta för att kunna utesluta varje möjlighet av en "lycklig slump" (det KAN ju tänkas att någon t ex av en tillfällighet råkar läsa upp vad som faktiskt står på ett papper i ett slutet kuvert, men det lär ju knappast inträffa flera gånger efter varandra). Här erbjuder JREF världens möjlighet att få bevisa att man har
sin påstådda förmåga, man får stor publicitet och kan bli ekonomiskt oberoende. Varför tar man inte emot detta med öppna armar i stället för att kritisera?
"Fenris"

Åter till Paranormalts förstasida

Här är fler inlägg


Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare varje månad från ca 50 länder