PALMEMORDET PÅ BIO FILM LEOPOLD REPORT 
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor 2003Sista kontraktet:
EN BRA THRILLER
OM DEN INTE HANDLAT OM
MORDET PÅ OLOF PALME

Några synpunkter på filmen Sista Kontraktet i TV
Maila in din åsikt!
 Det bästa man kan säga om Kjell "Jägarna" Sundvalls film Sista kontraktet är att det är en bra actionthriller. Visst innehåller den en hel del klichéer, men för att vara en svensk produktion måste man ge den godkänt i överkant. Den är också stundtals mycket spännande.
Tänk om det hade fått förbli så! En fictionstory som handlade om mordet på en svensk fiktiv statsminister.
Nej, just det. Det hade ju inte gått. Alltså får vi komma riktigt nära Olof Palme. Han skildras med dokumentära snuttar på ett sätt som måste ge en okritisk åskådare visionen av att detta är nog den sanna historien om hur mordet gick till. Filmen får stor genomslagskraft och skadar allmänhetens försök att på mer sansade grunder bilda sig en uppfattning om vad som kan ha hänt.
Konspirationsteorin, det är väl OK. En sådan bygger vi också på. Att finanssverige av rädsla för bl a löntagarfonderna gör sig av med statsministern, det är väl också en tillåten spekulation.
Ett inhyrt proffs, ja gärna det. Men sedan flippar alltsammans ut.
Polisen får tidigt veta att ett denne "Schakal" - elegant framställd av engelsmannen Michael Kitchen - finns i Sverige under falskt namn med falskt pass. Han identifieras och fotograferas. Bakom sig har han mord och attentat i en stor del av världen.
Både åskådare och polis följer honom och hans möten med de personer som ska medverka i attentatet - speciellt utvalda halvfigurer som ska placeras ut kring den tänkte mordplatsen och orsaka villospår. Man låter honom hålla på - ja, en amatördeckare skulle snabbt dragit slutsatsen att målet är Sverige statsminister.
Men tror ni han grips? Nej då. I stället ansluter sig en känd mordgalen norsk legosoldat till gruppen. Den svenska polisen tittar storögt på deras förehavanden. Vad ska de hitta på?
Svensk polis har fått ta ordentliga törnar i Palmeutredningen. Men denna fördumning förtjänar den inte. Inte ens om en del poliser gärna skulle ha blundat om någon ville ta livet av Palme.
Det är fullständigt horribelt att ens tänka sig att dessa två herrar under lång tid får finnas i Sverige och planera något som uppenbarligen ska bli ett attentat mot en högt uppsatt person i det svenska samhället.
OK för att någon ledande figur inom Säpo är med i konspirationen. Men sedan är det stopp. De här killarna hade utvisats på nolltid - nej förresten, givetvis hade de gripits eftersom åtminstone "Schakalen" är efterlyst av Interpol över hela världen. Det får man t o m se på arkivbilder i spanarnas datorer.
Så långt från verkligheten får man inte gå, Kjell Sundvall. Det enda trovärdiga hade varit att låta "Schakalen" förbereda sig i hemlighet. Filmen blir nu genom detta fullkomligt snurriga scenario ett spekulativt pekoral. Det går inte bara att skylla på den anonyme författaren
Mikael Persbrandt, som övertygande spelar polisen som ingen vill tro på, Roger Nyman, berättar sin historia för kollegan - Reine Brynolfson. De sitter i hans stuga i skogen och blir skäggigare och skäggigare allt eftersom tiden går och tillbakablickarna spelas upp.
När allt är slut och de ska åka därifrån exploderar bilen. Vem som sitter i kan vara en hemlis, men vem hittade ut till dom i skogen och placerade bomben där? Jaha, ja. En poliskollega, naturligtvis.
Och liket i badkaret som polisen sedan länge sett levande umgås med den kände terroristen - när man hittar det måste väl kollegerna i alla fall tro på Nyman? Det får vi aldrig veta.
Så lockas en nynazist och en Christer Pettersson-kopia till mordplatsen för att ovetande bli spår i den kommande mordutredningen.
Det fantastiska är att Petterssonkopian mot löfte att få ett kilo amfetamin av "Schakalen" på telefon beordras att placera sig i hörnet Tunnelgatan-Sveavägen vid 23-tiden tills något händer.
ABSOLUT INGEN kunde veta att paret Palme skulle passera där. Snarare var det solklart att de skulle åka tunnelbanan hem denna råkalla vinterkväll.
Man får aldrig veta vad som händer direkt efter skotten - men förmodligen sticker Petterssonkopian vettskrämd därifrån och det ser ju vittnena. I verklighetens scenario grips han och döms för mordet men frias för givetvis finns det inte ett enda bevis för att han funnits på mordplatsen. Och det är ju där mordet begås.
Kjell Sundvall har i TV-intervjuer nästan med tårade ögon talat om hur hårt han tog mordet på Palme. Så när han nu gör en film om detta mord måste man ju tro på hans ärliga uppsåt. "Detta är min version", säger han. Det enda positiva jag ser med den är att han i alla fall friar Pettersson.
TILL SIDANS BÖRJAN

Vad tyckte du om filmen?

 Några röster om filmen Sista kontraktet

LÅNGSÖKT HANDLING
Hej!
Jag tittade ikväll på "Sista Kontraktet" på tv, efter att tidigare ha sett den på bio. Man upptäcker alltid fler saker andra gången man ser en bra film; bl a insåg jag denna gång, redan från början, att filmen var en tillbakablick. Detta gjorde att filmen blev mindre rörig än första gången.
Handlingen var lite väl långsökt tycker jag. Varför kunde inte "den handelsresande i mord" ha utfört mordet helt ensam, utan legosoldaten t ex?!
Det var även onödigt oklart varför den sydafrikanske "pojkvännen" mördades i sin lägenhet och vad det var för "50 000" hans tjej pratade om.
En anmärkningsvärd ingrediens som gav trovärdighet åt berättelsen, var emellertid att "alla inblandade dödade alla", utom personerna i toppen och bakom skrivborden. Detta torde förklara, varför mördarens identitet ännu idag är okänd för den breda massan.
En god vän till mig, tror hursomhelst att mördaren kommer att ge sig till känna efter att preskriptionstiden har passerats. Hur det blir med den saken återstår att se.
Hälsningar,
Robert

BRA FILM
Jag tyckte det var en bra film. Och handlingen är väl inte omöjlig, skiljer sig inte så mycket från dina teorier. Men jag tror som du att "Schakalen" inte kunnat arbeta så öppet i Sverige utan att polisen ingripit.
Henry

SÄPO INBLANDAT?
Det är helt OK att tänka sig några högt uppsatta figurer i Sverige som låg bakom mordet. Och säkerhetspolisen kan mycket väl haft något med det att göra. I alla fall en bra film.
Jarmo Bergström, Stockholm

ÖVERDRIVNA KONSPIRATIONSTEORIER
De här konspirationsteorierna som filmen för fram och som du också för fram är alldeles för överdrivna. Jag tror att det var en ensam galning, det fanns så många som hatade Palme. Så varför inte Christer Pettersson, trots allt.
Ej konspiratör

TROR PÅ POLISSPÅRET
Jag har hela tiden trott på polisspåret. Så filmen är inte så otrolig. Många var ute efter Palme men jag tor att de som låg bakom fanns i Sverige. Det som kanske är fel med filmen är att man har svårt att tro att mördaren och hans kumpan får möjlighet att operera så öppet. Det måste väl ha funnits ärliga poliser som ingripit.
Stellan K

HÅLLER INTE
Hej!
Det är en jävligt bra film, bra skådespelare, spänning och så.
Bra story, men den håller ju inte.
Henrik

 Till sidans början