LEOPOLD REPORT
27 år
CHILEJUNTANS
DÖDSDOM MOT
OLOF PALME

 HÄR KAN DU LÄSA DOKUMENTET I ORIGINAL MED SVENSK ÖVERSÄTTNING. KLICKA HÄR!

 Av Anders Leopold
FN:s kommission för mänskliga rättigheter fick 1977 en detaljerad redogörelse för den chilenska säkerhetstjänstens aktuella dödslista. Olof Palme var det enda utländska namnet på listan.
I kommissionens förhör med den chilenske fackföreningsledaren Toro Ramirez avslöjar denne att Sveriges statsminister Olof Palme skulle mördas av den chilenska säkerhetstjänsten.
I december 1976 misslyckades den chilensk-amerikanske agenten Michael Townley, enligt egna uppgifter till FBI, med sitt uppdrag att mörda Palme i Madrid.1984. Det gjordes ett nytt försök - men då kom inte Palme. Spansk polis grep de två beväpnade chilenare som dök upp på Socialistinternationalens möte och utvisade dem. Det var det fruktade mördarteamet Roberto Thieme och Julio Izquierdo som enligt övertygande vittnesmål också befann sig i Stockholm när Olof Palme mördades.
Victor Toro Ramirez var aktiv i den chilenska revolutionära befrielseorganisationen MIR. Han lämnade uppgifterna om dödslistan till United Nations Working Group of Human Rights in Chile den 1 februari 1977 i Geneve. Per Hammarskjöld på svenska ambassaden i Santiago kom på omvägar över Ramirez vittnesmål och skrev "strängt förtroligt" till UD och polisledningen i Stockholm:

Under ett möte som hölls den 21 juni 1976 hade enligt vittnesmålet en rad policyfrågor tagits upp när det gällde hemliga polisen DINA:s utlandsaktiviteter. Således skulle man haft planer på att mörda Olof Palme.
Här kan du läsa hela UD-brevet

Ramirez arresterades den 23 april 1974 av det chilenska flygvapnets säkerhetstjänst. Samma dag och natt misshandlades han naken, utsattes för elchocker mot könsorganen och hängdes upp i fötterna i en mörk cell. Ramirez fördes runt till olika tortyrcentraler i två år innan han kom till det mest fruktade stället av alla: Villa Grimaldi i Santiago. Genom en kontakt inom fängelseledningen försågs han med uppgifter om mötet den 21 juni 1976. Inför FN-kommissionen i Geneve lämnade han namnlistor på samtliga som var närvarande vid DINA-mötet samt namn på fångar som var "försvunna" men i själva verket torterats till döds i Villa Grimaldi.
Ramirez berättade:

Mötet diskuterade den framtida planeringen av verksamheten. Bland många som skulle elimineras var Andres Pascal Allende, generalsekreterare i MIR, Carlos Altamirano, generalsekreterare i socialistpartiet, Eduardo Frei, expresident i Chile och Olof Palme, expremiärminister i Sverige.

Mötet utvärderade mordet på general Carlos Prats och mordförsöket på den chilenske försvarsministern i exil, Bernardo Leighton, och hans hustru i Rom - ett attentat som var en häpnadsväckande kopia av mordet på Olof Palme.
Planerna för ett attentat mot Allendes ambassadör i USA,Orlando Letelier i Washington, fastställdes. Tre månader senare sprängdes han i luften utanför ambassaden. Michael Townley greps och erkände att han gett order om när bomben skulle utlösas.
Bland de medgivande han gjorde för att få ett lindrigare straff var att han försökt verkställa ordern att mörda Olof Palme i Madrid. Högste chefen för DINA:s operativa verksamhet var brigadgeneral Pedro Espinoza. De båda chilenska mördarna Thieme och Izquierdo samt även Michael Townley stod under hans befäl. Espinoza var verksam i Sydafrika från december 1985 till april 1987. 1995 överlämnade han sig själv till de chilenska myndigheterna och erkände sig skyldig som huvudansvarig för bl a mordet på Orlando Letelier. Han dömdes till sex års fängelse.
Det var ett så uppseendeväckande lindrigt straff för den man som exilchilernarna kallade "en av det chilenska folkets bödlar" att det blev upplopp utanför domstolsbyggnaden. Nyligen (1998) fick Espinoza avslag på sin nådeansökan av president Eduardo Frei, son till förre presidenten med samma namn som också fanns på Espinozas dödslista. Frei dog en naturlig död 1982. Förutom Olof Palmes namn fanns bl a på dödslistan general Prats, som samarbetat med Allende, Bernardo Leighton och Allendes försvarsminister Orlando Letelier.
General Prats mördades i Buenos Aires, Letelier spängdes i luften i Washington, Leighton utsattes för mordförsök i Rom och Olof Palme sköts i hörnet Sveavägen - Tunnelgatan i Stockholm.


Det finns ingen anledning att betvivla Ramirez uppgifter att Olof Palme stod på den chilenska dödslistan. Det kan verkar något förvirrat att hävda att Chile, alltså Pinochet, stod bakom mordet på Palme samtidigt som vicepresident George Bush och hans organisation anses vara anstiftare. Men det går att knyta samman trådarna, vilket framgå av de artiklar som publiceras på Leopold Report.
Vittnesmål från f d CIA-medarbetare och amerikanska journalister, väl insatta i ämnet, avslöjar med stor trovärdighet att CIA sällan opererade i andra länder med egna medarbetare. CIA satte in stora summor i fascistorganisationer som den italienska P 2-logen och den chilenska "Operation Condor" , som leddes av Pinochet, och styrde också den sydafrikanska underrättelsetjänstens terroristgrupper. Målet var detsamma, att med alla medel bekämpa kommunismen.
De operationer med anknytning till vapen- och droghandeln som styrdes från USA och CIA utgick från en grupp som kallades OSG (Operation Sub-Group - en "hemlig skuggregering" skapad av Bush 1981) vilken leddes av George Bush. Enligt CIA-agenten Gene Tatum var det just OSG som skickade ordern att eliminera Olof Palme till professionella "assets" i Sydafrika. Du kan höra honom säga detta i intervjun med Peter Ford i Los Angeles 1996.

Till sidans början

Åter till sammandrag del 3.

Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad