Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad

VEM VAR
FRIEDRICH JÜRGENSON?

Han var den förste som upptäckte de s k elektroniska röstfenomenen (ERF), eller Electronic Voice Phenomenon (EVP) och spred kunskap om dem över hela världen. Men han var också den okände konstnären som målade två påvars porträtt, som mitt framför världens stora TV-bolag gjorde filmen om Petrus nyupptäckta grav - och han var den förste som fick göra en film om påven privat. Rösterna fick honom att avbryta en enastående karriär...

 


När den svenske konstnären Friedrich Jürgenson 1968 kom ut med sin andra bok ”Radio- och mikrofonkontakt med de döda” var han redan känd i en stor del av världen som ”Mannen med anderösterna”.
   Två år senare, i maj 1970, besöktes han av en av världens främsta parapsykologiska forskare, Hans Bender vid universitetet i Freiburg, och hans team med extraordinär teknisk utrustning. Nu skulle en gång för alla experiment genomföras för att fastställa om röstfenomenen verkligen existerade.
Resultatet var nästan chockartat för Hans Bender då det gjordes flera inspelningar som bevisade dess existens. Han sa att det sannolikt var paranormala röster – alltså som kan tolkas som röster från en annan livsdimension.
   Det här är den nästan osannolika historien om Friedrich Jürgenson som upptäckte det som i dag kallas EVP – Electronic Voice Phenomena. Organisationer och sällskap över hela världen ägnar sig åt att på elektronisk väg bygga vidare på bron mellan två livsdimensioner som Jürgenson lade grunden till.  
   Journalisten Anders Leopold var en av de första som skrev om Jürgenson och de blev nära vänner i ett tjugotal år innan Jürgenson den 15 oktober 1987 gick över till det han helt enkelt kallade den fjärde livsdimensionen. Det gjordes åtskilliga inspelningar som uppmärksammades i media. En av dem som besökte Jürgenson och fick in de kanske tydligaste rösterna var den svenske TV-legendaren Arne Weise som berättar om sin skakande upplevelse.
   Under arbetet med boken fick författaren, bland flera tydliga röstupptagningar, en hälsning från sin sedan två och ett halvt år avlidna hustru som kände Friedrich Jürgenson och visste att boken för eller senare skulle skrivas. Budskapet på bandet är: Jag finns… jag är med dig!
   Läsaren hänvisas i boken till en särskild websida och kan där avlyssna denna inspelning, upptagningarna med Arne Weise och ett 40-tal andra inspelningar – flera gjorda utan Jürgensons medverkan.
   I bokens avslutande kapitel finns instruktioner om hur man spelar in via mikrofon och radio.
 leopoldreport@gmail.co

RECENSIONER

   Boken finns nu i bokhandeln och hos nätbokhandlarna. Något lägre pris på förlaget - www.parthenon.se 

 

Detta är en sida i nättidningen
Leopold Report
Den erbjuder också annan spännande läsning.
Klicka här så kommer du till sidan ett.

 
Friedrich Jürgenson och Anders Leopold i oktober 1970 i Vatikanen på väg till påvens privata lägenhet. Foto: Jerry Windahl.

Sedan Jürgenson för Sveriges Televisions räkning gjort filmen om den nyupptäckta Petrus grav - mitt framför ögonen på köande utländska TV-bolag - belönades han av påven Paulus VI med ordern Commendatore Gregorio Magno.
Foto: Sveriges Television.

Friedrich Jürgenson försöker här förklara ett av sina röstfenomen för Anders Leopold. De kunde ofta vara lika obegripliga för honom som för oss andra. Foto: Jerry Windahl.

EN MÅNGSIDIG KOMPLICERAD PERSON SOM MED OERHÖRD LIVSGLÄDJE
ÄGNADE SIG ÅT DÖDEN...

Av Anders Leopold
Våren 1964 besökte jag som reporter för Aftonbladet konstnären Friedrich Jürgenson på gården Nysund i sörmländska Mölnbo. Där i en lätt flagnad sekelskiftesvilla vid en trollsk sjö hände märkliga ting. I lokalradion hade jag hört att Jürgenson påstod att han fått kontakt med andra sidan... med en annan livsdimension, med de döda - och endast med hjälp av en vanlig bandspelare och via mikrofon och radio.
Det faktum att Sveriges Radios supertekniske expert Kjell Stensson bragts ur fattningen av de röstfenomen han ställts inför och att den kände radio- och TV-mannen Arne Weise vid ett besök i Mölnbo med egna SR-band inte bara fått svar på sina frågor utan också blivit ordentligt omskakad av budskapet - fick mig och min fotograf Jerry Windahl att rycka ut.
Från detta vårt första möte utvecklades en personlig vänskap mellan mig och Friedel (som rösterna och vännerna ofta kallade honom - eller Fritte, som Jerry och jag sa) vilken varade fram till hans död i Höör i oktober 1987.
Vi kunde prata oss igenom många nätter då vi tycktes lösa de viktigaste livsfrågorna ( eller rättare dödsfrågorna). Jag skrev ett tjugotal artiklar om Friedrich Jürgenson. Jag gjorde också ett radioprogram om denna unika människa... denna mångsidiga, komplicerade person som med en oerhörd karisma och livsglädje ägnade sig åt livets motsats - döden. Döden var för Friedel bara ett begrepp för ett högre levnadsplan, en fjärde dimension.
Men det hände andra märkliga och stora saker i Jürgensons liv. Det är om detta min bok Min vän på andra sidan handlar.