Frågor och svar 2b

 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003

FRÅGOR OCH SVAR

Under ett par års tid har fiske-entusiaster fått svar på frågor om nästan allt som rör fiske.
Nu har vi avblåst frågesidorna men givetvis finns det digra materialet kvar. Så du som har funderingar kring ditt fiske kan säkert hitta ett svar som passar just dig.
Fortsättning frågor och svar 2 - Till Fiskesajtens förstasida

*020815
Hej Egon!
Jag har en Ambassadeur eon . Kan man använda den till tungt havsfiske!?

Du skriver inte vilken storlek på Ambassadeur eon du har men 6600 C och 6601 C är avsedda för tungt fiske. Med lite grövre lina (0,40-0,45) kan ju även 5600-01 räcka för ganska grovt havsfiske.*020815
Har försökt att få gös via trolling i erkänt rika gösvatten. Men det verkar hopplöst, 1 en-kilos på åtskilliga timmar. Jag har prövat terminator 11cm (utseende som en mört), Zalt (svart-grön-gul-röd) och det var den som jag
fick den på... samt den som skall vara så oootroligt bra Cotton cordell's "Walls diver" med "rätt färgschema". Levande agn i älven fungerar fint, men hur skall jag göra för att hitta fisken med trolling, vilka tider, vilka djup, vilket väder, vilken fart när jag trollar etc.?

Trolling eller dragrodd efter gös är bäst under ljusa sommarkvällar och nätter. Kör sakta över djupgrynnor och i vikar där småfisken spritter i ytan. Använd flytande ytgående wobbler och drag som går grunt även i låg hastighet. Rödvita och fluorfärgade beten går i de flesta gösvatten.

*020730
Egon!!
Jag avgudar dej! Du gav min kompis tips om reflex i färgerna s och z. Vi köpte varsin sån jag och Johan och en till. Vi fick 7 stora abborrar och en ca 3 kilos gädda och en på 5 kilo!
Har du nåt tips om agn för kastmete i de sjöar vi fiskar i, de har ganska mörkt vatten och är ganska små ?
Jag undrar också om man kan få bäcköring på spinnfiske? Och i så fall med vilken sorts drag?
Väntar på svar
Josef

Hej Josef och kul att mitt tips gick hem.
Jag har själv haft framgång med Reflex i olika färger och vatten.
Vilket agn som är bäst för kastmete beror på vad för fisk du tänker fånga. För abborre är småfisk som mört och löja bra, även mask naturligtvis. För gädda bör du ha lite större betesfisk och då är små abborrar också användbara.
Till bäcköring är små mörka spinnare som Meps och Black Bee på max 7 gram bra.
*020730
Hej!
Jag undrar om du vet något sätt att färga tupp/hönshackel?
Till torrflugan coacham står det enligt beskrivningen att man ska använda vit anka till vingarna. Ska man då forma vingarna till önskad form?
Tack på förhand!

Färg till flugmaterial som hackel och vingar finns att köpa hos välsorterade sportfiskebutiker eller på postorder. Jag vågar inte ge mig in på naturfärger men det finns kanske några örter eller bark från träd som kan vara lämpliga. Fråga någon äldre kvinna som är van att färga garn och tyg. Det går med samma färgmedel till höns- och tupphackel.
Jag förmodar att du menar flugan som heter Coachman (namnet betyder Kusk) och härstammar från engelska kungakusken Tom Broswort. Din stavning var inte helt korrekt.
Vingen av vit anka eller gås fäster du så här: På det redan lindade skaftet placerar du två bitar vingquill ovanpå främre delen av kroken. Håll dem kvar med vänster tumme och pekfinger. Fixera dem med tre varv bindtråd framför, vik dem rakt upp och fäst tre varv bindtråd på andra sidan. Dela sedan vingarna med en dubbingnål och forma dem med saxen till önskad storlek och form.

*020726
Hej Egon!!
Jag brukar fiska gädda i Klarälven i Värmland.
Jag undrar hur jag ska göra för att få många gäddor. Ska man stå vid en bäckmynning eller??
Vad ska man använda för drag?
Tack på förhand!!
Edda

Hej Edda!
Gäddorna söker sig alltid till platser där småfisk finns. Bäckmynningar, djuphålor, bakom stockar och stenar i strömkanterna samt i gräs och natebottnar.
Fiska med vobbler, skeddrag eller spinnare. Bra drag är Atomdraget, Meps eller Droppen som spinnare, HiLo och Terminator som vobbler.
Lycka till!


*020726
Hej! Jag heter Gustav och är 13 år och jag undrar vad man ska ha för drag för att få abborrar och lite större fiskar. Jag brukar fiska i Norrköpingsströmmen.

Hej Gustav!
Jag tror att du skall fiska med spinnare i Norrköpingsströmmen. De är bra för både abborre och gädda, och även öring som jag tror kan finnas där. Abu Reflex, Meps och Droppen är bra namn, storleken bör ligga mellan 7-18 gram.

*020726
Hej hej!
Jag undrar hur man gör egna drag? Min kompis gjorde ett par för några år sedan, tyvärr har hon gett bort dom! Och hon kommer inte ihåg riktigt hur hon gjorde...
Kan du hjälpa mig?
Hanna

Hur man gör egna drag kan besvaras på många sätt. Men det enklaste sättet är att klippa ut en långsmal oval plåtbit av en konservburk eller liknande tunn plåt. Fäst sedan en blybit med epoxylim på en av sidorna, den minst blanka. Borra små hål i båda ändorna och fäst en trekrok med fjäderring i ena änden och en likande på samma sätt i den andra. Wobbler kan man göra av alträ som man impregnerar med parafin eller syrahärdande plast. Fäst två trekrokar på undersidan med skruvöglor.
Snedsåga framdelen så att den skär ner i vattnet. Måla med vitt under och mörkare färg på översidan.

*020721
Hej!
Jag heter Johan och är 14 år. Jag brukar fiska i mycket små sötvattensjöar som t. ex Lilla Vilången och Vassgårdasjön i närheten av Kristinehamn. Jag fiskar efter gädda och abborre. Vad ska jag fiska med? Jag brukar fiska med Hi-Lo Wobbler, Jiggar, Droppen och Skeddrag. Dragen jag kör med är oftast ljusa och blänkande. Kör jag med rätt drag?
Hoppas på svar.

Om vattenfärgen är något mörk i de sjöar du nämner skall Du byta till märka beten. Pröva gärna Gnosjös Black Bee, Meps Zebrafärgade. Kommarfärg på spinnare och skeddrag kan också gå. Lyckas Du inte så får Du väl försöka meta med levande agn. Använd ditt vanliga spinn- eller haspelspö, tackla med flöte, sänge och trekrok som Du fäster i en tafs av grövre lina eller vire. För abborre kör Du med mask och enkelkrok.
Lycka till!


*020720
Jag var och fiska i min stuga med min morfar och jag skulle sätta på mask på kroken. Så satt jag flötet och kroken i vattnet utan mask och när jag hittade en mask såg jag att flötet bara försvann och jag drog upp fisken. Då var det en abborre. Detta hände två gånger. Biter dom för att kroken blänker eller?

Om det är en ljus krok (silverliknande) kan abborren mycket väl uppfatta det som en liten fisk, eftersom den rör sig i takt med vågor etc. Då hugger den. Mask är nog säkrare ändå.
Hälsningar Egon


*020715
Jag undrar om du vet något bra recept på fiskedeg till mete. Och något bra drag till gädda och abborre.
MvH Simon

Hej Simon!
Tuggad småfranska är både bra och lätt att använda som fiskedeg. Bra drag för både gädda och abborre är Abu Reflex Red och White i vikterna 7-12 gram. Som gäddbete är Atomdraget i färgen G/green flach mycket bra.


*020715
Tja Egon!!
Jag brukar fiska bäcköring i en skogsbäck som ligger i mellersta Värmland. Nu undrar jag:
Hur mycket kan en bäcköring väga??
Hur ska man göra för att fånga dom riktigt stora??
Sen undrar jag hur stor gädda har du fått?
Hej då!

En bäcköring kan bli ganska stor i vissa bra bäckar, ett halv kilo kanske. Annars är nog vikter kring 2-3 hekto vanligast. Mete med mask i höljorna är nog allra bäst när det gäller att lura de stora till hugg.

*020715
Hej !
Jag ska sy en fluglina och behöver då enligt en beskrivning här på nätet "gummimassa".
Vet du vilken typ av massa det är och var får jag tag på den?
Med vänlig hälsning
Magnus Sundin

Hej Magnus!
Den gummimassa du frågar efter kan du köpa i de sportfiskeaffärer som säljer fluglinor.

FORTS

*020715
Hej!
Jag ska slå mitt insjööring-rekord som ligger på 2 kg och skulle behöva lite tips. Jag vill veta en bra torrfluga och nån bra våtfluga som brukar fungera i strömmande och stilla vatten. Där finns det både vild öring och fångstfärdig öring de sätter i. Ska förstås flugfiska.
Tim

Hej Tim!
Sedgeflugor finns i både torr och våt variant. En annan pålitlig öringfluga är March Brown Silver som våtfluga och en annan är Lumnes Nalle Phu, en nattsländeimitation som torrfluga.*020715
Hej på re!
Jag e en kille på 14 år som brukar fiska gädda i Mälaren men vet inte var och vilka drag man ska andvända. Haru några tips??
MVH Jonta

Hej Jonta!
Mälaren är en mycket stor sjö med många vikar och sund. Pröva gäddfiske i områden där det växer gäddnate och utanför vasskanter samt på och omkring grynnor. Fiska med wobblers. Hi-Lo och Terminator samt Atomdrag och Reflexspinnare. Fiska på varierande djup. På sommaren står gäddorna ofta djupt när det är varmt i vattnet.

*020715
Hej !
Jag heter Richard Gustavsson och är 11 år. Jag har fått ett fiskespö i födelsedagspresent, och jag undrar om det finns någon bra bok man kan läsa som nybörjare, om t ex vilka drag man skall använda och när dom används m.m. m.m.


Hej Richard!
Sveriges Sportfiskeförbund som finns i Stockholm har massor av litteratur om fiske och redskap för nybörjare. Adressen är Box 2, 16321 Spånga. Telefon 08-7953350. Fråga också i något bibliotek så finns det säkert någon bok som du kan låna.*020715
Hej Egon!
Jag är en kille på 14 år som undrar om du kan förklara hur man metar gös (med flöte). Vilka tider går gösen upp på grundare vatten och äter?
Bör jag meta en bit ut från land eller mitt ute på sjön? Hur stora ska betesfiskarna vara?
Tacksam för svar

Gösen jagar ofta på natten under den varma årstiden. På dagen kan man fiska på djupbranter kring grynnor och stengrund. Mete efter gös sker med levande agn, mört, abborre, löja m fl. Använd ditt kastspö och tackla med liten trekrok, sänke och flöte. Ställ flötet på det djup som du skall fiska på så betet når ner nästan till bottnen. Vänta på hugg och kroka fisken direkt. Det kan ta lång tid innan gösen hugger så ha tålamod.
Lycka till!

*020629
Hej Egon!
Min fråga är hur man förvarar fisken när man fått upp den. Då jag måste åka kollektivt en bra bit innan jag kommer hem vill jag bespara mina medresenärer eventuell stank. Ska jag linda in den i plastpåse?
Med vänliga hälsningar
Johnnie

Hej Johnnie!
Så här kan man förvara färsk fisk tillfälligt. Linda in fisken direkt i fuktat tidningspapper (går även med mossa) och lägg den i en plastpåse. Förvara den så kallt som möjligt innan och under hemresan. Blir du borta länge så krävs det kylskåp om det är varmt. Ta inte ur ock rensa fisken förän du kommer hem.


*020629
Hej Egon!
Läser med förtjusning frågor och svar även om jag inte förstår allt.
Har du några bra tips var i Jämtland - Härjedalen en lagom fisketokig familj kan tillbringa några dagar (i tält) och dra upp lite trevligt med kastspö som man äter upp efter hand och kanske tar hem ett litet överskott.
Tack på förhand
Helena Samuelsson.

Hej Helena!
Kul att du gillar fiske och frågor kring det.
Härjedalen och Jämtland är gudomliga landskap både för semester i tält och för fiske.
I Härjedalen finns platser som Tännäs, Funäsdalen, Tänndalen och Fjällnäs med massor av fina fiskevatten inom räckhåll. Kontakta Härjedalsfjälls Turist AB i Funäsdalen för råd om fiskekort och lämpliga fiskemöjligheter. Telefon 0684-21420.
Ett lättåtkomligt fiske med lift upp på kalfjället finns vid Hamra Turisthotell i Fjällnäs.

I Jämtland har Lantbruksnämnden i Östersund bra tips på fiskevatten. En plats för bra fiske är Kallsedet i västra Jämtland. Men det bästa är att kontakta Jämtlands Turistbyrå eller Lantbruksnämnden i Östersund, de har massor av bra tips. Tyvärr är det några år sedan jag var i Jämtland så därför är det bäst med färska uppgifter.
Lycka till!
Hälsningar Egon

020618
Hej !
Jag har tänkt mig att fiska gös. Vilket sätt är bäst?
Mete med levande agn (vad för agn,tafs,krok,m.m)?
Eller trolla och i så fall med vad? Var? djupt eller grunt?
Vid vilken tid morgon eller kväll?
M V H Ola

Gös är en fisk som går djupt under den ljusa tiden på dygnet men jagar på grunt vatten och i ytan över djupt vatten nattetid och i skymningen. Meta gös med levande agn går alltså bra på dagtid. Den uppehåller sig på djupgrynnor och djupbranter och kring steniga och tångbevuxna bottnar.
Som agn är småmört och löja bäst men det går bra med små abborrar också. Använd trekrok som du fäster under ryggfenan med en av de tre krokarna. På så sätt kan man kroka gösen direkt efter hugget.
För trollingfiske är rödvita skeddrag och wobbler bra. Bästa gösfisket för trolling är i skymningen och på natten under den ljusa årstiden.


020618
Hejsan Egon!!
Jag brukar fiska i Klarälven. Får oftast inte så mycket. Därför undrar jag hur man ska göra för att få gädda och abborre, har du några bra tips?
Tacksam för svar.
Björn

Klarälven är väl som andra strömvatten där gäddorna alltid uppträder i de lungnflytande partierna och abborrarna jagar lite överallt där det finns småfisk. Spinnare i silver och koppar brukar vara bra. Gäddorna föredrar nog wobbler men hugger även på skeddrag och spinnare. Det gäller att hitta dom därför får man prova olika djup och platser. Fråga någon som fiskar där om var det är bäst.020618
Hejsan!
Metar en hel del (kastmete). När jag nu är i behov av flöten hittar jag bara sådana med hål rakt igenom, jag undrar hur man fäster dessa på linan, jag vill inte bottenmeta. Jag tänkte använda mig av ett sorts bombardaflöte.
Tack på förhand !
Mankan

Kastmete med flöte kräver att man har ett s k glidflöte samt ett stopp på linan på det djup som man vill meta på. Det finns färdiga kastflöten som går att vattenfylla för önskad kastvikt och även andra typer av kastdubbar. Stoppet på linan kan man själv göra med hjälp av linnetråd som man knyter ett par varv hårt kring linan så man kan reglera djupet. Annars finns det tunna plaströr att köpa i redskapsaffärerna.
020612
HEJ!!!
JAG ÄR EN KILLE PÅ 14 ÅR SOM SKA MED FAMILJEN TILL NORGE (EN LITEN Ö SOM HETER HITRA) OCH JAG VILL VÄLDIGT GÄRNA FÅ UPP EN LAX. PAPPA HAR VARIT DÄR FÖRUT MEN VET INTE VAD FÖR DRAG MAN SKA HA TILL LAX (HAN VAR BARA UTE EFTER TORSK) SÅ KAN DU TIPSA OM NÅT DRAG TILL LAX SOM FUNKAR I NORGE?!?!?

Hej Norgefarare!
Jag har varit på Hitra en gång och upplevde den starka ström som råder där mellan tidvattenbytena som lite farlig vid vadning. Se upp för de starka strömmarna!
Terminator är ett bra lax- och havsöringbete. 30 gr sjunkande i färgerna H-BS, H-GS samt Toby 28 gr i fägerna G/YP Flash och S/Blue och Toby Salmo i silver bör du ha med i draglådan.
Lycka till!


020612
Hej!
Är en fisketokig kille som brukar "hobbyfiska" några gånger per år. Kommer då ut med båt och fisket inriktas ibland på gösfiske, oftast genom trolling.
Vi fiskar både tidiga mornar och senare på kvällen.
Rapala Magnum och Rapala "tvådelad" Jointed är framgångsrika beten.
Sjön är ganska "skitig" och inte speciellt djup (Sjön, Möckeln i Småland).
Mina frågor är:
Har du några andra förslag på wobblers som kunde vara intressanta att prova?
Skall jag tänka på något speciellt när det gäller val av färger (Ljusa färger/Lysande färger/Mörka färger)? Ljusa färger på morgonen vid klart väder eller mörka färger på kvällen vid sämre väder?
Skall man byta färg ofta eller är det modellen som lockar till hugg?
Tack för svaret på förhand!
Peter

Hej Peter!
Wobbler med ställbar sked i färgerna rött/vitt är bra i de flesta gösvatten. Även spinnare och skeddrag i samma färger bör finnas i fiskeväskan. HiLo sjunkande 18 gr och flytande 26 gr är mina favoriter. Fiska i ytan nattetid och på djupet när det är ljust och strax efter skymningen. Nya terminator 18 gr färg H/RH är värt att prova.
Gösen har ganska dålig syn och går därför mer på hörsel när den jagar. På närhåll c:a en meter ser den dock bra.
Ljusa färger på dagen och mörka på kvällen gäller vid allt fiske, så även ibland för gös, speciellt i grumliga sjöar.


Fortsättning frågor och svar 2

Till sidans början

Till Fiskesajtens förstasida