Fiskeskola 8
  EGONS FISKESKOLA

Här går du till fiskeskola 1


Här går du till fiskeskola 2

Här går du till fiskeskola 3


Här går du till fiskeskola 4

Här går du till fiskeskola 5

Här går du till fiskeskola 6

Här går du till fiskeskola 7


Fiskeskola 8

 

Det mest spännande
med flugfisket är
att ta fångsten
med egen fluga
Här får du en lektion i hur du tillverkar den

Gör din egen fluga


En typ av fluga som är enkel att binda är en s k streamer, på engelska kallas den för bucktails. Den ska imitera en liten fisk och fiskas som våtflugor, under ytan. Lämpliga att fiska öring, regnbåde och även abborre med. Man kan göra ett par varianter, en ljus och en mörk. Man kan använda många olika slags material och variera färger i det oändliga. En del streamers kan man förse med ögon, men till den tekniken skall vi återkomma en annan gång.

DET HÄR BEHÖVER MAN:
Bindstäd, trådrullehållare, sax, krok i storlek 12 - 4 med nedböjd ögla. Bindtråd: svart. Till kropp: flat silverlurex eller silvertinsel. Ribbning: ovalt silvertinsel.
Vinge: guld och röd bucktail eller svanshår av ekorre. Snabblim eller klarlack.

 

1) Fäst kroken i bindstädet. Fäst bindtråden i öglan och 2) linda bakåt till böjen.
3) Fäst in en bit silvertinsel så du har kroppsmaterial längs krokskaftet.
4) Linda tråden med glesa varv tillbaka över silvertinseln och fram till ca 3 mm bakom öglan.
5) Snedklipp en bit oval silvertinsel och fäst in den med silversidan ut. Linda tinseln bakåt med jämna varv kant-i-kant. Lacka tunt ovanpå tinseln så håller flugan bättre.
6) Linda ribbningen framåt med ca 2 mm mellan varven. Linda över det sista tinsellagret och fäst in.
7)
Ta en bunt svanshår för den mörkare flugan eller röd och gul bucktail för den ljusa och fäst ovanpå kroken där du slutade ribbningen så att håren går i höjd med krokens bakkant. Se till att du inte tar för mycket hår i bunten för då går inte flugan lika bra.
Tips: 8) För att få "vingen" att resa sig gå tillbaka med bindtråden bakom håret och gör tre varv, då reser den sig. Istället för ögon gör vi nu ett huvud av bindtråd som samtidigt fäster "vingen". Linda några varv och lacka när huvudet är tillräckligt stort. Glöm inte att fästa tråden först.

Till den mörkare varianten kan man använda flossilke i svart eller ullgarnstråd som kroppsmaterial. Var inte rädd att experimentera. Även en felbunden fluga kan gå bra. Träna gärna med lite billigare material innan du binder på riktigt. Det går faktiskt att lära sig på en krok av vanlig ståltråd som man böjer till. Då spar man både material och tid. Lycka till!
Om du bundit en egen fluga så maila gärna en bild på den och en kort beskrivning så lägger vi ut den här.

 

Till sidans början

Till fiskesajtens förstasida
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT 1.519.942 besök på våra sidor under 2003