27

Palmeutredare:
"Gärningsmannaprofilen visar att mördaren kan vara en annan än Christer Pettersson"
010515
För första gången yttrar sig kriminalkommissarie Jan Olsson - som sammanställde den s k gärningsmannaprofilen (GMP) tillsammans med psykiatrikern Ulf Åsgård - offentligt om sitt arbete:
-Det kan vara en helt annan person än Christer Pettersson som sköt Palme.
Kanske kan man nu se att GMP är en "klockren" träff på "33-åringen" Victor Gunnarsson.
Han pekar nämligen också på en detalj som är viktig när det gäller Gunnarssons roll i mordet:
-Mördaren stoppade sedan ner revolvern i en liten väska.

Det är i en intervju med Aftonbladet som Jan Olsson bryter tystnaden. GMP gjordes under ett år 1993 - 94 när Christer Pettersson - dömd för mordet i tingsrätten men friad i hovrätten - fanns i centrum.
En stor brist i GMP är just - som FBI:s expert Robert Ressler framhåller - att det fanns en viss "anpassning" till Christer Pettersson. En annan brist - och kanske så allvarlig att den borde diskvalificera GMP - är att spaningsledaren Hans Ölvebro inför FBI fastslog att det inte fanns någon uttalad hotbild mot Olof Palme tiden före mordet.
Profilexperten Gregg McCrary sa i in intervju med TV:s Lars Borgnäs om sitt inledande samtal med de svenska besökarna från Palmegruppen:
-Ja, de sa att det inte pågått något som var politiskt kontroversiellt just då.
Det skapade en plattform för bedömningen att det då i stället rörde sig om en ensam gärningsman, en mentalt störd enstöring.
Och det var ju så fel det kunde vara. Palmehatet var väl utvecklat vid den här tiden, militären protesterade mot att Palme "försvarade" Sovjets u-båtskränkningar, medlaruppdraget Iran-Irak var inne i ett mycket känsligt läge, Bofors skandalösa vapenaffärer med Iran var politiskt sprängstoff, Palme höll tal mot apartheid veckan före mordet och han träffade chilenska ledare som kämpade för att störta juntan och återupprätta demokratin.
Det här var verkligen heta saker - som Ölvebro undanhöll FBI:s profilskapare.
Gregg konstaterade att om han fått denna information hade bilden blivit en annan.
GMP har i sig ett värde, vilket Granskningskommissionen också anser, men eftersom förutsättningarna var felaktiga kan den inte säga något om motivet eller en eventuell komplott som låg bakom den ensamme galningen.
Så låt oss tro på GMP och flytta över den på VG.
GMP: Mördaren var väl förtrogen med området kring mordplatsen, kanske bodde där. Och kanske fortfarande finns kvar i området.
VG: Självklart kan Palmegruppen inte uttala sig om var mannen befinner sig. När det gäller VG mördades han i december 1993. Palmes mördare kan inte ha haft kännedom om att makarna Palme skulle ta den här vägen hem. Men när det nu skedde kunde gärningsmannen (GM) klara sig galant eftersom han var på sin "mammas gata". Det var VG i allra högsta grad. Den svensktoppssångerska han under en tid hade sällskap med bodde i en lägenhet alldeles ovanför trapporna från Tunnelgatan. VG innehade dessutom en nyckel till en lägenhet på Döbelnsgatan. Café Mon Cheri på Kungsgatan nedanför Regeringsgatan - ett par minuter från mordplatsen - var också VG.s stamlokus. Här visste han hur han skulle förflytta sig - och gömma sig. Vi har en tänkbar flyktväg som stämmer på minuterna - med tre vittnen som pekar ut VG.
GMP: Om mördaren lever är han i dag mellan 55 och 60 år. Bland viktiga detaljer som utredarna anser bevisade är att mördaren var högerhänt.
VG: Om han levt i dag hade han varit 48 år. Vittnen har haft mycket svårt att fastställa en trolig ålder på mördaren. Det mesta är gissningar: mellan 30 och 40 år. VG var högerhänt. Det intressanta är att vid husrannsakan fann man bara hans vänsterhandske. Han kunde inte redogöra för var högerhandsken fanns, svaret var: "Det är bättre med en handske än ingen alls". Och det hade han ju rätt i.
GMP: Mördaren var en mycket ensam människa, en ensamvarg.
VG: Han kände en mängd människor men var omvittnat en mycket ensam person. Hans beteende gjorde att han inte hade några nära vänner. I stället levde han i en drömvärld, såg mängder av våldsfilmer och hade Sylvester Stallone och Clintan som sina hjältar. Vittnesmål om hans kluvna personlighet kan du läsa i boken
Han sköt Olof Palme och de nya kommentarer som bifogas kapitlen.
Den kände socialdemokratiske debattören och ideologen Hans Haste ansåg sig ha utsatts för anonyma brevhot skrivna av VG. Hans omdöme om VG var bl a:
"Han är en man som anser sig vara överlägsen praktiskt taget alla andra, en övermänniska som rör sig som en jämlike i kretsen av historiens riktigt stora: Jesus naturligtvis, Darwin, Einstein, Schweitzer, Churchill, John F Kennedy etc".
GMP:
Mördaren var fylld av hat mot Olof Palme.
VG: Den tolkningen gjorde inte FBI:s Robert Ressler. Han ville hellre se det som att mördaren hade en "fixering" vid Olof Palme. Och det är exakt vad man kan säga om VG. I sina möten med personer som senare spontant lämnat vittnesmål framgår det att Palme ofta kom på tal. VG fanns också på plats några gånger när Palme höll tal och skröt om att han ställt frågor till honom. Han tog ett arbete som vikarierande lärare i en skola intill Almedalen på Gotland dit Palme kom varje sommar och höll tal. Ett jobb VG fick lämna sedan han slagit till en elev.
Cirka 45 minuter före mordet sitter VG på Café Mon Cheri på Kungsgatan - ett par minuter från den blivande mordplatsen - och håller låda inför tre flickor. Han talar om Olof Palme och "att om man kommer med kritik blir man väl skjuten i ryggen". Hans aggressivitet mot Palme tar till slut sådana proportioner att en av flickorna för att få tyst på honom säger att hon är släkt med Palme och inte vill höra sådant prat om honom. Ur kapitel 5 i boken Han sköt Olof Palme.
Jag har hela tiden hävdat att vittnet Nieminen, som tillsammans med sitt sällskap möter mördaren ovanför trapporna till Tunnelgatan, är ett av Palmeutredningens viktigaste vittnen (och hon kallades inte ens till Christer Pettersson-rättegångarna därför att hennes vittensmål hade klart visat att CP omöjligt kunde vara Olof Palme mördare. En skandal som svensk press missade med grov marginal.)
Här kan du läsa vittnesmålet. Nieminen ser mördaren komma springande uppför trapporna med tunga steg. Det är helt fastslaget genom vittneskedjan att mannen med den uppknäppta, knälånga rocken (samma typ av klädsel som VG bar denna kväll) verkligen är Olof Palmes mördare. Klädseln stämmer inte ett ögnonblick med CP:s. Inte heller hade denne en liten axelremsväska. Men det hade mördaren - och VG. Nieminen ser hur mördaren fösöker stoppa ner något i väskan medan han fortfarande springer. Hennes uppskattning av väskans storlek stämmer exakt med de tre flickornas beskrivning av den "fullproppade" väska VG lagt upp på bordet vid samtalet timmen före mordet.
Kriminalkommissarie Jan Olsson, som tillsammans med Åsgård skärskådat alla vittnesmål under det år de sammanställt GMP, kan inte komma förbi vittnet Nieminen. Han nämner gärna just detaljen med väskan därför att detta är mycket viktigt. Och det är väl i det här läget som Olsson inser att det inte var Pettersson som kom springande med väskan. Mördaren bar en axelremsväska i vilken han troligen hade vapnet, mannen som kom upp för trappan hade en sådan väska - och det hade också VG. Niemi uppskattade att väskan var av storleken 20 x 15 cm. Det fantastiska är att flickorna på Mon Cheri nämner exakt samma mått.
Faktum är alltså att GMP stämmer oerhört väl in på Victor Gunnarsson, betydligt bättre än på Christer Pettersson.
Men vi vet alltså att förutsättningarna för GMP var felaktiga. Man kan av materialet fastslå att det rörde sig om en ensam gärningsman, en mentalt störd person med Palmehat, lokalkännedom och oproffessionellt uppträdande. Men man kan inte av detta dra slutsatsen att han helt och hållet var ensam om mordet. För om Ölvebro lämnat korrekt information om hotbilden till FBI då hade med stor säkerhet också frågan om en komplott - svensk eller internationell eller både och - kommit upp. Alltså en ensam gärningsman med internationell proffsig uppbackning. Som vid parallellmordförsöket i Rom.
Det mest glädjande i Jan Olssons uttalande är ändå att det sker en markering som leder bort från Christer Pettersson.

Åter till sammandraget

Till sidans början
Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad