Ett urval ur vårt
GOLFARKIV:

Annikas otroliga
världsrekord!


Masters på Barsebäck 2006

***********
Solheim Cup
12 - 14 sept 2003
bl.a
Glädjetårar och körsång

********
Hemmapubliken lyfter Europa

Scandinavian Masters
Barsebäck 2004Annika utmanade de manliga golfproffsenMr Barsebäck:
arbetargrabben som köpte sig en egen golfbana och nu styr största golftävlingen
Intervju med
Gösta Carlsson


Golfbane-
arkitekten
som får skäll när det
går dåligt
och beröm när det
går bra
Intervju med
Tommy Nordström


US OPEN
för damer 2001

Mr Barsebäck:

"Det är fel att spela Masters
på samma bana i åtta år"

(Leopold Report uppdaterad 100421)) Det strålar om Gösta Carlsson när europatourtävlingen SAS Masters spelas på Barsebäck.
Man förstår honom. Han känner det som om det är hans egen tävling - 9 Masters på Barsebäck under 17 år.
En egen Mastersbana som ständigt hyllas av proffsen.
Så plötsligt är det slut. Masters har köpts till en och samma bana i Stockholm under åtta år.
Man förstår honom. Besvikelsen är stor.


"Mr Barsebäck" fyllde 90 år kort efter SAS Masters 2009. Han är på kontoret på Järavallens Resort varje dag. Han dirigerar. Han tar beslut. Han bestämmer. Men han tar till sig allt hans duktiga medarbetare lägger fram. Ger beröm, förkastar.
Arbetargrabben från Nyköping som byggde upp ett eget företag i Landskrona, Järnkonst, kort efter krigsslutet och blev så framgångsrik på tvättmaskiner och lysrörsarmatur att Curt Nicolin på ASEA köpte upp honom - han har fortfarande hårda nypor och vet vad han vill.

 

Gösta Carlsson och Anders Leopold
(Foto: Leopold Report)

 

 

Han satte en del pengar i en egen golfbana på ön Ven i Öresund och 1977 blev han ensam ägare till Barsebäck Golf & Country Club. Han hade en golfbana, han hade skickliga medarbetare och 1992 för första gången europatourtävlingen Scandinavian Masters.

Gösta Carlsson: -På den här banan har vi sedan haft 14 internationella tävlingar som har toppats av damtävlingen Compac Open, Scandinavian Masters och slutligen den största damtävlingen i golfvärlden; Solheim Cup.
- Vi har kunskaperna, erfarenheterna och framförallt en golfbana som proffsen från hela världen öst beröm över. Nu tar man bort den möjligheten på grund av stora ekonomiska intressen och lägger tävlingen Masters i Stockholm. På en bana av säkert stor kvalitet men där det saknas erfarenhet och kunskap. Man har en dröm om att får arrangera världens största golftävling, Ryder Cup, 2018.
-Visst, det är pengarna som styr men det är publiken och spelarna som är det avgörande. Så därför tror jag inte ett ögonblick på att man med framgång ska kunna arrangera samma tävling år er efter år - i åtta år - utan avbrott. Folk kommer att tröttna - både publik och spelare.


Mastersvinnaren på Barsebäck 2009
Ricardo Gonzales från Argentina.
(Foto: Leopold Report)

 

 

 

Björn Örås kallar sig för en lycklig amatörgolfare sedan 40 år. Han har lyckats med sina företag och skapat ett kapital som gjort det möjligt att satsa på en egen golfbana; Bro Hof Slott GK i Stockholm.
2010 drar han igång sitt livs projekt. Och en viss kickstart har man fått genom att Nordea gått in som ny titelsponsor. Det är ett avtal på tre år och ger ett kapital på 64 miljoner kronor. Och så ett nytt namn givetvis; Nordea Scandinavian Masters.
Masters har under åren spelats både i Stockholm och Göteborg. Enligt Masters egen statistik har Barsebäck haft cirka 15 procent större publiktillströmning än Stockholm (123 000 var publikrekordet). Oroar inte detta Björn Örås?

-Jag känner den största respekt för detta och därför måste vi verkligen uppgradera Masters. Vi måste få ännu bättre startfält, bättre kringaktiviteter och ännu bättra marknadsföring för att dra storpublik till tävlingen. 150 000 under mastersdagarna har vi satt upp som drömmål.
-Nu senast var prispotten på 10 miljoner kronor. Det placerade Masters i Sverige på 46:e plats bland European Tours 50 tävlingar. Vi måste upp mot 50 miljoner och målet är att Nordea Scandinavian Masters ska bli Europas andra stortävling efter British Open.

Gösta Carlsson tror inte på att intresset för tävlingen kan hålla i sig åtta år i rad.
-Tre år kan väl vara lagom, sedan måste man skifta bana. Det har jag också sagt till Golfförbundet. Jag tror nog att det ska gå att resonera med Örås efter ett par år och få hit Masters till Barsebäck ingen.

Om detta säger Örås: -Om någon kommer med ett bättre förslag så ska vi naturligtvis kunna resonera om saken. Det är inte en huvudfråga om den här tävlingen ska gå i Göteborg, Stockholm eller Malmö. Sverige är en liten nation men stor när det gäller golfen. Vi måste samarbeta i landet för att möta konkurrens från Asien, Persiska viken och inte minst USA-touren dit många duktiga spelare söker sig.
-Vi har många duktiga spelare på både herr- och damsidan så bara detta borde kvalificera Sverige för en Ryder Cup-tävling. Ryder Cup 2018 är också vårt mål och ansökan ska lämnas in i april 2010.

Även Gösta Carlsson vill försöka få Ryder Caup till Barsebäck. Och där har man faktiskt ett försprång då världens största damtävling, Solheim Cup, genomfördes 2004 med högsta betyg från både arrangörer, spelare och publik.

Åter till golfsajten
 


 

 

 

 

 

 

 


 Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT besök från ca 50 länder varje månad