Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT Besökare från ca 50 länder varje månadNy bok om mordet på Olof Palme:

Här gisslas den tidiga Palmeutredningen
men mördaren kör bil till mordplatsen


(Leopold Report 100320) Det här är en av de senaste av alla böcker som skrivits om mordet på Olof Palme - Den endelige opklaring (Forlaget Hovedland). Den borde översättas till svenska. Den danske journalisten Paul Smith sågar den tidiga mordutredningen på ett sätt som svenska journalister och författare ännu inte nått upp till.
Det är synd att han också försöker lösa mordet för där råkar han illa ut.

*Paul Smiths gärningsman finns med i mordutredningen och Granskningskommissionens betänkande 1999 med beteckningen GH. Denne man har snabbt blivit rik på spel och spekulerar med miljontals kronor på börsen. Så höjer den svenska socialdemokratiska regeringen med Palme i spetsen aktieskatten med det dubbla. Det låter ruskigt men det handlar om från 1 procent till 2. Det blir några hundratusen om man är mångmiljonär och klippare - men att för den skull gå ut på gatan och skjuta landets statsminister känns som en överloppsgärning.

*Låt oss acceptera motivet. Det har funnits med i bilden hela tiden. Det passar in i den snurriga gärningsmannaprofilen (den kan du läsa om här) som handlar om en ensam galning. Inte bara en GH, Christer Pettersson eller Victor Gunnarsson. Det finns fler.

*Men som i alla andra lösningar måste man tyvärr placera mördaren på den blivande mordplatsen någon minut före makarna Palme når fram till korsningen Tunnelgatan - Sveavägen. Det gick inte ens med Pettersson.

*Låt mig återkomma till det. Paul Smith är mycket påläst, han utgår från några dokumentationer som nästan inte nämnts tidigare och som "burde give röde örer hos de ansvarlige såvel i politiet som blandt politikerna".

*Vi börjar från slutet. Det vill säga bokomslagets sistasida. Jag har tagit del av mycket material genom åren och hört talas om detta - men jag har faktiskt inte tidigare sett bilden. Det är polisens bild tagen vid en rekonstruktion av hur mordet har gått till enligt vittnesmål från mordplatsen. Man förstår att den gömts undan - för redan den friar den darrige högerhänte Pettersson.

*Det viktigaste vittnet i hela mordutredningen sitter i sin bil på Tunnelgatan vänd mot Sveavägen och alltså mordplatsen. Det är Inge Morelius. Han är vaksam då han står där det är stoppförbud. Hans vänner plockar ut pengar ur bankomaten och det är där tidpunkten för mordet fastställs. Just när sedlarna petas ut smäller det två skott. Han ser hur mannen vid skyltfönstret på andra sidan Sveavägen går ut bakom ett par (Lisbet och Olof Palme) griper Palme i vänstra axeln och avlossar de båda skotten med ett vapen han givetvis då håller i höger hand.

Enligt förhör med Morelius 86-03-01 - alltså dagen efter mordet:

"M: Han tar ner armen, stoppar sedan handen i fickan, tar sig relativt lugnt därifrån.
F(förhörsledaren): Vilken ficka är det?
M: Höger fortfarande, höll vapnet i höger hand, på rocken eller jackan och försvinner…"


*Studera bilden. Polisen har valt att vid rekonstruktionen göra mördaren till vänsterskytt. Tvärt emot Morelius vittnesmål och senare vedertagen uppfattning i Palmeutredningen. Det har gått 24 år. Det Morelius sagt har blivit "sanningen". Men är det verkligen det?

*Vittnet Anders Björkman som går sex-sju meter bakom makarna Palme är berusad, men HUR berusad? Själv säger han att han har klara minnesbilder av vissa moment. Hans hustru kunde vid hemkomsten också styrka att det inte var så allvarligt med berusningen - mer själva chocken.

Enligt förhör med Björkman 86-03-01 - alltså dagen efter mordet:

"Björkman säger vidare spontant att han i sin egen fantasi runt detta förhållande helt enkelt har dragit slutsatsen att mannen har skjutit Palme med vänster hand under tiden som han hållit den högra runt axlarna…Han (Björkman) uppfattar hur personen som befinner sig s a s längst till vänster lyfter och sträcker upp sin högerarm - likt att man ska lägga armen om någon. I ögonblicket efteråt hör han hur det i följd smäller 2 gånger - dock inte speciellt högt."

*Detta är några av de få vittnen som sett själva skottögonblicket. Men de viktigaste. De berättar dagen efter mordet. Så: när polisen gör sin tidiga rekonstruktion av mordutredningen väljer man att tro mer på Björkmans vänsterskytt. Vi ser ju bildbeviset här.

*Detta vittnesmål försvinner så småningom bort i dimmorna - särskilt när Christer Pettersson blir huvudpersonen. Rekonstruktionsfotot också, givetvis. Det är väl därför jag inte sett det. Undangömt. Inte ens under Christer Pettersson-rättegångarna ställs de avgörande frågorna av åklagaren Anders Helin, advokaterna eller rättens ordförande:

Vilken hand höll han upp mot offrets axel? Sköt han med vänster hand? Inte heller någon av Petterssons advokater eller rättens ordförande frågar om vittnet sett om gärningsmannen var höger- eller vänsterhänt.

Jag har lyssnat på förhören från Pettersson-rättegången. Svaret på denna viktiga fråga ställdes inte av de ansvariga. Tänk om gärningsmannen var vänsterhänt. Om vi plötsligt fick bort 50 procent av misstänka gärningsmän. Då är vi på G.

Vi andra - OK det vet utredarna av Palmemordet också - vet att Christer Pettersson var högerhänt och alltså inte den skytt som Anders Björkman så tydligt såg bakom ryggen på Palme. Så redan där borde han ha avförts från utredningen. En bra packad Christer Pettersson hade naturligvis adrig orkat från Grand till mordplatsen på ca tre minuter. Och tänk er att han skjuter med en tung Magnum med fel hand och sedan klarar det fantastiska löpet in på Tunnelgatan (ca 100 m)) och uppför trapporna (89 trappsteg).

Tror ni fortfarande på Pettersson som Palmes mördare? Nej, det gör inte jag - och inte heller Paul Smith.

Men då är ju fotot från rekonstruktionen precis så galet som det ser ut. Och det friar Pettersson!!! Jag har svårt att finna de rätta orden i denna härva så jag citerar Paul Smith:

"Sådan fortsatte sjuskeriet, da Skandinaviens mest besynderlige mordefterforskning tog sin begyndelse".

*Jag ska inte upprepa alla de misstag som begås. De flesta är kända men blir genom Smiths skarpa blick och syrliga kommentarer tydligare än tidigare. Men nu vill han alltså ha en en ensam galning som gärningsman. Han som spelat till sig miljoner men nu ser den höjda aktieskatten som en katastrof.

Och den mannen placerar han i en silverfärgad lyxbil som står parkerad utanför Grandbiografen. Förspelet kan vi acceptera - han bor cirka tio minuter från mordplatsen (som ingen kände till i förväg), han är rasande på Palme, han är tävlingsskytt och har en inregistrerad Smith & Wesson .357 Magnum hemma. Han ser Palme gå in på Grandbiografen, kör hem efter vapnet och väntar ut sitt blivande offer vid bioentrén.

*Smith (inte Wesson utan Paul) hittar ett vittne som vi inte ägnat så stor uppmärksamhet åt tidigare. Hon ser bilen (en smart bil av äldre modell… hon nämner Jaguar eller Rolls Royce…), hon beskriver mannen (ca 40 år, ca 185 cm lång, knälång mockarock). Hon säger att han är ensam i bilen... ensam i bilen....

*Vittnet, konststuderande Pia E väntar på bussen efter biobesöket. Hon satt bakom Palme och kände igen honom. Hon har därför av normal nyfikenhet på landets statsminister bra koll på vad som händer utanför biografen där hon står och väntar på bussen. Och bra koll på tiden. Vem ska han med bilen hämta? Palme? Plötsligt åker den därifrån klockan 23:16 (skotten avlossas 23:21) söderut på Sveavägen, alltså mot Tunnelgatan och den blivande mordplatsen. Smith räknar ut att han bör vara där cirka två minuter senare.

*Ett tag tänker jag så här: Paul Smith vill driva med oss. Han är en för läsaren trevlig bekantskap. Han är skicklig. Ungefär i samma stil som han gisslar mordutredarna ger han oss "die dummen Schweden" en spark. Men så bestämmer jag mig för att ta honom på allvar. Och då är det kört.

*Vi ser hur gärningsmannen med sin silverfärgad lyxbil bromsar in vid hörnet Tunnelgatan - Sveavägen. Rusar ut ur bilen och bort till skyltfönstret vid Dekorima. Tar plats och skjuter.

*Där står den smarta bilen för sig själv… en bil som man lägger märke till även om den inte finns i närheten av en plats där landets statsminister just har skjutits. Kanske skakar den till när de båda skotten avlossas. Låter lite som en punktering som ett vittne säger.

*GH som alltså är GM försvinner in på Tunnelgatan och har tydligen i upphetsningen glömt sin fina bil mitt på Sveavägen, eller Tunnelgatan, eller… ja, det är P-förbud överallt just där. Kan bli en del besvärliga frågor för GH att besvara framöver... men det är sådana detaljer som en person som drabbats av denna psykotiska kollaps tappar bort, enligt Gärningsmannaprofilen (GMP).

*Paul Smith, som är förutom utbildad journalist också fil.kand i historia och filosofi har ju situationen klar för sig när han drar slutsatsen att GH tjänat... nej, gjort det Palme hatade mest av allt i svensk ekonomi... gjort så smarta klipp på sina aktieaffärer att han mycket väl kunde äga en så här fin bil. Men i så fall har den aldrig registrerats på GH hos dåvarande Bilregistret (som numera heter Transportstyrelsen).

*Paul Smith ägnar många sidor åt att reda ut analyserna av gärningsmannprofilen (GMP). Och, precis som mordutredarna nio år efter mordet (!) fick klart för sig när GH äntligen hördes om sitt revolverinnehav, stämmer han bra in på GMP. Men det gör även ett antal andra personer som figurerat i mordredningen.

*Den väsentliga skillnaden, invänder säkert Paul Smith, är att GH verkligen hade en "Clintan-kanon" vid mordtillfället. Den fick polisen koll på först nio år efter mordet. Han hade sålt den 1992 under omständigheter som inte verkade helt övertygande. Den blev aldrig identifierad.

*Paul Smith har en alternativ lösning . Bilföraren är inte GH och alltså inte mördaren. Det är den s k Grandmannen som åtminstone till det yttre kan stämma in på GM. När makarna Palme sneddar över Sveavägen finns det en man som gått bakom makarna Palme som också enligt ett vittne korsar Sveavägen. Men sedan tappas han bort. Smith menar att detta kan vara GH och när makarna Palme stannar till vid ett skyltfönster passerar han bakom dem och går före till mordplatsen. De flesta problemlösare har sett detta som enda möjligheten att placera gärningsmannen före Palme på mordplatsen.

*Men allt stupar på ett av de säkraste vittnena: Nicola Fauzzi. Han passerar Tunnelgatan norrut och säger att han tittade in i mörkret. Ingen människa syns vid Dekorimafönstret. Det plockar bort flera chimära personer som eventuellt just då skulle kunna lura där. Han möter makarna Palme som han känner igen. Ingen människa har gått framför dem och alltså mött Fauzzi. Hans tanke är: var finns livvakterna? Då ser han en man sex-sju meter bakom Palme och drar slutsatsen att där går en. Men det är vittnet Anders Björkman som ställt till så många problem i utredningen just kring mordplatsen. Bland annat befann han sig några meter bakom mördaren och såg att denne sköt med vänster hand.

Kanske var en av de två välklädda gentlemän (enligt vittnet Ljubisa N) som gick före Palme på motsatta sidan (ett klassiskt sätt att skugga) söderut på Sveavägen fram till Tunnelgatan vänsterhänt.
Mordet på Olof Palme
Jag har som journalist på Expressen följt och skrivit om utredningen av mordet på Sveriges statsminister och FN:s fredsmäklare Olof Palme den 28 februari 1986 sedan dagen efter attentatet; som reporter på Expressen, som ansvarig för denna nättidning och som författare till tre böcker med anknytning till mordet, nu senast 2008 Det svenska trädet skall fällas, Satans Marionetter och
Han sköt Olof Palme Här är en sammanfattning av mitt material på Leopold Report som ständigt uppdateras.

Anders Leopold
ansvarig utgivare för
registrerade databasen
www.leopoldreport.com