Detta är en sida ur
LEOPOLD REPORT Besökare varje månad från ca 50 länder

Nedanstående artiklar skrevs på Leopold Report 2003. Sedan dess har mycket hänt när det gäller Sydafrikaspåret. Ny fakta har framkommit som också visar att en del av det du kan läsa här inte längre är aktuellt. Tyvärr kan jag inte gå igenom mina drygt 1000 sidor på LP och korrigera det som  inte längre kan anses vara sanningen.
   Men det är ändå intressant då det innehåller information som fortfarande bör ha stor betydelse och ingår i en form av framtida utredning kring mordet på Olof Palme.
   Läs gärna men gå i så fall sedan till det aktuella Sydafrika-materialet som presenteras på förstasidan www.leopoldreport.com
Anders Leopold 2015-03-16F d utrikesministern Sten Andersson backar upp det nya Sydafrikaspåret
Äntligen viker Palmeutredningen in på ett spår som kan leda till en lösning
Är dokumenten falska?
Kanske falska dokument - men rätt spår

I USA dömda storsvindlare ligger bakom
reseräkningen som pekar ut "mördaren"
Av Anders Leopold
(Leopold Report 030122) Männen bakom den ifrågasatta reseräkningen som pekar ut den 54-årige "mördaren" i det nya Sydafrikaspåret är två storsvindlare och experter på förfalskningar.
Sydafrikanerna Tai Minnaar som presenterat dokumentet för svensken Kent Ajland och Palmegruppen och Riaan Stander som attesterat reseräkningen har i USA dömts till 139 miljoner kronor i skadestånd sedan de svindlat amerikanska affärsmän.
Är det slutet på Sydafrikaspåret?
Rikskriminalens chef Lars Nyle´n till Aftonbladet:
-Vissa uppgifter kan vara sanna, men vad vi har kommit fram till vill vi inte avslöja. Det kan finnas ytterligare dörrar att öppna.


Alla experter är eniga om att "reseräkningen" är en förfalskning. Där finns den 54-årige "mördarens" namn och detaljerade uppgifter om hans resa och vistelse under morddygnet i Stockholm.
Journalisten Anders Hasselbohm som följt Sydafrikaspåret i tio år säger till Expressen:
-Men det är ju helt emot en professionell underrättelsetjänst, som den sydafrikanska, att sätta något på papper som kan spåras.
Detta är den detaljerade reseräkning som skulle peka ut Olof Palmes mördare - men alla är eniga om att det är en förfalskning.

Advokater och tidigare underrättelsemän som intervjuats av svenska tidningar har samma uppfattning. Alla vet att i samband med större operationer utomlands sopades alla spår igen.
I US District Coourt finns domen mot de två bedragarna. Men de svindlade affärsmännen har inte fått några pengar.
-Med tanke på hur mina klienter blev lurade hade jag inte litat på dem, säger advokaten Lawrence Pedley , Kentucky, till Expressen.

- Vi har spårat de här männen så bra man kan, och herregud - de lurade verkligen mina klienter.
-Riaan Stander är den värsta förfalskare och lögnare som finns, säger en f d agent.
Julian Knight, advokaten som försvarat ett 20-tal av apartheidregimens största skurkar inför den s k Sanningskommissionen säger:
-De är kända för att vara förfalskare. Personligen är jag mycket misstänksam till äktheten i den nya historia om hur Palmemordet skulle ha gått till.
Rikskrims chef Lars Nyle´n är mycket tveksam till de nya uppgifterna, då särskilt den s k reseräkningen.
-Vi har en bra bild av det här men risken finns alltid att man blir utsatt för underrättelsesvindleri av människor som vill tjäna pengar och svärta ner andra.
-Vissa uppgifter kan vara sanna, men vad vi har kommit fram till vill vi inte avslöja. Det kan finnas ytterligare dörrar att öppna.

 

 

 

 

 

 

 

Palmeutredningen söker efter nya dörrar att öppna i Sydafrikaspåret


*Vi behöver inte tveka längre. Det dokument som stöttade upp hela den här historien var reseräkningen. En praktfull förfalskning.Det fanns det anledning att misstänka redan när den kom på tapeten. Ingen underrättelsetjänst i världen skulle spara ett sådant dokument - särskilt inte ett mordkommando under den förhatliga apartheidregimen. Nu vet vi vilka gubbar som låg bakom och det avgör saken: De i USA dömda storbedragarna Tai Minnaar, f d generalmajor i den militära säkerhetstjänsten - nu avliden - och den tidigare kände förfalskaren Riaan Stander.

*Tai Minnaar lanseras som huvudkällan och Kent Ajland och rikskrims förre chef Tommy Lindström tog honom till Sverige där han fick lämna sina dokument - bl a den famösa reseräkningen -till Palmegruppen.Fanns det ingen som kunde ha kollat upp honom lite bättre?
Minnaar och Stander har alltså dömts till drygt skadestånd efter att ha svindlat amerikanska affärsmän.

*Jag har gång på gång hävdat att via Sydafrika måste det finnas dörrar att öppna bakåt mot USA. Jag skrev det så sent som i går: Han är sannolikt nyckeln till den dörr som kan öppnas åt rätt håll - bakåt mot USA (jag syftade på den chilenske brigadgeneralen Pedro Espinoza som fanns i Pretoria vid den här tidpunkten - se länk nedan).
Det känns nästan som en nyckel i alla fall har satts i låset. Vad kan de här två herrarna, ordentligt klämda i USA, ha haft för motiv att blanda sig i Palmemordet och förfalska handlingar? Pengar? Ja, troligen, de har väl insett att det fanns 50 miljoner i potten och böterna på 139 miljoner kronor hängde över dem.
Men här kommer ändå USA in i bilden och varje sådan vink är viktig (se Tatum-länk nedan). Kan de med ryggen mot väggen har tvingats med i ännu ett desinformationsscenario för att hålla dörren mellan Sydafrika och USA ordentlig igenbommad?

*Fler än jag börjar tala om dörrar som kan öppnas. Det är en mycket glädjande kommentar rikskrims chef Lars Nyle´n fäller
i dagens Aftonbladet som visar att Palmegruppen trots falsariet med reseräkningen inte släpper taget:
-Vissa uppgifter kan vara sanna, men vad vi har kommit fram till vill vi inte avslöja. Det kan finnas ytterligare dörrar att öppna.

Radiointervjun med Gene Tatum

De chilenska proffsen i Stockholm mordnatten

Till sidans början