Detta är en sida ur LEOPOLD REPORT bes&oumlkare fr&aringn ca 50 l&aumlnder varje m&aringnad

33-åringen erkände mordet på Olof Palme
Han skrattade åt hur han kommit undan

(Leopold Report uppdaterad 14-11-30). Victor Gunnarsson, den s k 33-åringen, erkände i USA mordet på Olof Palme.
Han gjorde det inför en god vän i Salisbury, North Carolina, Rana Chaudhury.
Denne säger i en pågående mordutredning i USA:
- Victor skröt om det och skrattade åt att han lyckats döda premiärministern och komma undan.
Enligt Chaudhury sa Victor Gunnarsson att det inte berörde honom ett dugg: "Det var som att skjuta en hund".

Vittnesmålet har nu plockats fram sedan medborgarrättsorganisationen the North Carolina Center For Actuse Innocence i USA, som med hjälp av privatdetektiver och jurister arbetar för att frige felaktig dömda fångar i USA, inlett en undersökning av livstidsdomen mot polismannen Lamont Claxton Underwood,52, för mordet på Victor Gunnarsson.
Privatdetektiven Charles W Frick förhörde Rana Chaudhury den 9 september 1996. Han säger i en e-mail-intervju med Leopold Report:
-Från början ville han inte tala med mig men sedan hans advokat Bruce Kaplan kontakta honom på min begäran sade han ja och var då också villig att vittna inför rätta om det skulle bli nödvändigt.
På frågan om Chaudhury var trovärdig säger Frick till Leopold Report:
-Jag anser att hans uppgifter var trovärdiga. Under mitt förhör med honom uppträdde han mycket allvarligt och jag bedömde honom som både uppriktig och ärlig.
-Han berättade för mig om en släkting från Sverige som var på besök. Och att det var denne släkting som umgicks med Kay Weden och inte Gunnarsson. Jag kan inte verifiera uppgiften om svensken.
Uppgiften att en släkting från Sverige besökte Gunnarsson är korrekt och bidrar till att höja Chaudhurys trovärdighet. Den mycket nära släktingen med initialen D - som också Chaudhury nämner - i sitt förnamn var på besök hos Victor i Salisbury vid den aktuella tidpunkten, i slutet av november och början av december 1993.

Det var Gunnarssons påstådda kärlekshistoria med Kay Weden som ansågs vara motivet till att den svartsjuke LC Underwood skulle ha avrättat Gunnarsson med två skott sedan han kidnappat honom från bostaden i Salisbury den 4 december 1993.
LC Underwood har hela tiden nekat till mordet. Han har också fått fram viktiga vittnen som aldrig hördes i rättegången och detta har fått medborgarrättsorganisationen att ta upp fallet.
I sitt förhör säger Chaudhury:
-Gunnarsson berättade att han inte tyckte om politiska ledare och att det var han som mördade Sveriges premiärminister Olof Palme.
-Gunnarsson uppgav att han blev arresterad och senare frisläppt i brist på bevis. Chaudhury berättade att han skröt om detta. Gunnarsson sade att om han fick möjlighet skulle han döda alla politiska ledare inklusive USA:s president.
-Gunnarsson uppgav att han skulle gå upp bakom USA:s president och skjuta honom bakifrån precis som han gjorde med Sveriges statsminister. Men presidenten var ordentligt bekvakad.

Gunnarsson berättade för Chaudhury att han lämnade Sverige därför att han fruktade för sitt liv och räknade med att var han än befann sig skulle han dödas på samma sätt som han dödade premiärministern.
-Chaudhury uppgav att Gunnarsson skröt och skröt och skrattade år att han lyckades döda premiärministern. och komma undan.

Chaudhury lärde känna Gunnarsson när denne kom till Salisbury 1989 och var sedan tillsammans med honom många gånger. Chadhury uppgav att han trodde på det Gunnarsson berättade om mordet på Sveriges premiärminister. Han säger också att Gunnarssn var lömsk och slug. Gunnarsson sa om mordet på Olof Palme att det inte berörde honom ett dugg när han dödade premiärministern och att det var som att skjuta en hund.

Du kan läsa hela förhöret här.

Andra artiklar om Victor Gunnarsson och mordet på Olof Palme kan du få upp via detta sammandrag.

 

 

 

 

 

Intervju Rana Chaudhury
HWY 152
Rockwell N.C
Date: September 9, 1996

RA intervjuade Chaudhury på Ramada Inn Restaurant i Salisbury den dag som nämns ovan. Chauhury uppgav att han träffade Viktor Gunnarsson kort efter att denne kom till Salisbury och att han umgåtts med honom många gånger sedan dess. Chaudhury är från Indien och uppgav att Gunnarsson kände frändskap med honom eftersom han varit "hippie" i Indien en gång i tiden. Gunnarsson hade rest omkring i världen och bodde i Indien under en period.
Chaudhury uppgav att han och Gunnarsson talade om SATNYA SAI BABA som Chaudhury beskrev som en "guru", den mest respekterade i Indien.

Chaudhury uppgav att Gunnarsson sa till honom att han hatade SAI BABA och skulle döda honom om han fick möjlighet. Gunnarsson berättade att han inte tyckte om politiska ledare och att det var han som mördade Sveriges premiärminister Olof Palme. Gunnarsson uppgav att han blev arresterad och senare frisläppt på grund av brist på bevis. Chaudhury uppgav att Gunnarsson skröt om detta. Gunnarsson sade att om han fick möjlighet skulle han döda alla politiska ledare inklusive USA:s president.

Gunnarsson uppgav att han skulle gå upp bakom USA:s president och skjuta honom bakifrån precis som han gjorde med Sveriges statsminister. Men presidenten var ordentligt bevakad. Gunnarsson berättade för Chaudhury att han lämnade Sverige därför att han fruktade för sitt liv och räknade med att var han än befann sig skulle han dödas på samma sätt som han dödade premiärministern. Chaudhury uppgav att Gunnarsson sade att han ville skjuta USA:s president i huvudet. Gunnarsson uppgav att han blev arresterad och senare släppt i brist på bevis. Chaudhury uppgav att Gunnarsson skröt och skröt och skrattade åt att han lyckats döda premiärministern och komma undan.

Chaudhury uppgav att han vid ett tillfälle presenterades för en ung man från Sverige som identifierades som hans "släkting". (Den intervjuade kommer inte ihåg namnet på den unge mannen förutom att han hette D och att han var Viktors "släkting". Presentationen gjordes på China Garden Restaurant i Salisbury. "Släktingen" beskrivs vara i xx-årsåldern, xx än Viktor och vägde uppskattningsvis något under xx kilo. Chaudhury konstaterade att han verkade välutbildad men agerade omoget. Han hade xx hår klippt i "Beatles"-stil. Chaudhury uppgav att Viktor, "släktingen" och en blond kvinna kom in på restaurangen tillsammans. (Chaudhury visades ett foto på Kay Weden som han identifierade som damen tillsammans med Viktor och "släktingen"). Han uppgav att de satt vid ett bord och att Kay Weden satt bredvid "släktingen" och att Viktor satt mitt emot dem. Chaudhury uppgav att det var helt klart att Kay var med "släktingen" och inte Viktor. Kay Weden strök "släktingen" mellan hans ben.

Vid ett senare tillfälle, uppgav Chaudhury att Gunnarssons och hans "släkting" kom in i China Garden restaurang och under allmän diskussion framgick det att Viktor skulle ta "släktingen" till flygplatsen för återresa till Sverige. "Släktingen" skulle återvända till USA två veckor senare för att bosätta sig där.

Senare, uppgav Chaudhury, när han var på China Garden observerade han att "släktingen" och Kay Weden kom in i restaurangen och slog sig ner i ett bås i ett hörn. Han kommer inte ihåg datum men uppger att det var under dagen - mellan lunch och middag. Han uppgav att de uppträdde som förälskade i båset och hade sina händer helt över varandra. "Släktingen" hade sina händer under Kay Wedens blus och under hennes dress och de kysstes. Det fanns inga andra gäster i restaurangen och Chaudhury uppgav att han satt i baren. Chaudhury uppgav att telefonen ringde och han svarade vilket inte var ovanligt då han var god vän med barens ägare och ingen annan befann sig i närheten av telefonen. Han uppgav att en vuxen kvinnlig person ville tala med Kay Weden. Han säger att han lade ner telefonen och frågade om Kay Weden var i restaurangen. Han sade att Kay Weden kom till telefonen samtidigt som hon ordnade till sina kläder och hon verkade upprörd. Han hörde inget av samtalet men hörde Kay säga "mamma låt oss vara i fred". Han konstaterade också att "släktingen" också uppträdde upprört och pratade rakt ut i luften men högt nog för att han skulle höra. Han uppgav att han hörde något som lät som "låt oss vara ifred din gamla hagga, vi ska snart gifta oss."
Han uppgav att när Kay hängde upp telefonen hörde han henne säga "Den jävla haggan". Sedan lämnade hon och "släktingen" restaurangen och Chaudhury observerade att "släktingen" körde Viktors bil. Han uppgav att han tyckte det var ovanligt då Viktor aldrig lät någon annan köra bilen. Han sade också att han var överraskad när han såg "släktingen" då detta var efter den tidpunkt då "släktingen" skulle ha lämnat landet.

Chaudhury uppgav att efter mordet på Ms Miller såg han ett foto på en teckning i tidningen som eventuellt föreställde en misstänkt. Han tyckte att personen såg ut som Viktors "släkting" som han sett tillsammans med Viktor och Kay Weden. Han uppgav att han sett alla tre personerna (Viktor, Kay och "släktingen") tillsammans åtminstone två gånger innan han såg Kay och "släktingen" tillsammans.

Chaudhury uppgav att Viktor var en kvinnornas man och han hade sett honom tillsammans med många olika kvinnor. Han uppgav att Gunnarsson också verkade gilla män. Han hade sett Gunnarsson en gång tillsammans med en man. Gunnarsson presenterade honom som "Mike". Det var någon gång sommaren 1993. Gunnarsson och den här mannen höll varandra i händerna. Mannen var yngre än Gunnarsson. Det var enda gången Chaudhury hade sett Gunnarsson med den här mannen.

Chaudhury uppgav att efter nyheten om Viktors död läste han i en tidning att Kay var tillsammans med Viktor. Han uppgav att han talat med sin advokat Steve Gray om det här och Gray skulle tala med David Bingham, Underwoods advokat. Chaudhury blev tillsagd att det bästa var att hålla tyst om det här. Han var rädd för att gå till polisen och diskutera detta. Han tyckte att om de var på jakt efter en av sina egna skulle de kanske även blanda in honom.

Chaudhury känner inte Underwood och har aldrig träffat honom. Han uppgav att efter den senaste artikeln i tidningen om mordet kontaktade han advokaten Bruce Kaplan. Chaudhury uppgav att Gunnarsson var mycket lömsk och slug. Han trodde på det Gunnarsson berättade om mordet på Sveriges statsminister. Gunnarsson sade till honom att det inte berörde honom ett dugg när han dödade premiärministern och att det var som att skjuta en hund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ännu ett erkännande
av VG att han
mördade Olof Palme
Av Anders Leopold
(Leopold Report 130225) Ännu ett erkännande av Victor Gunnarsson att han mördat Olof Palme framkommer i den polisutredning som gjordes i samband med mordet på svensken i december 1993.
Det är det andra vittnet som utan egen vinning spontant berättat om hur Victor Gunnarssons sagt att han sköt Sveriges premiärminister och i skrytsamma ordalag skrattat åt att han lurade de svenska myndigheterna.

Det är vittnet BS, som inför bekanta själv erkänt att han tillsammans med en kamrat mördade Victor Gunnarsson (VG) därför att denne låg med hans hustru.

BS vittnesmål
om vad VG berättat beträffande Palmemordet kommer spontant mitt i ett pressande förhör där han hörs som misstänkt för mordet på svensken.
Förhöret hölls i Salisbury torsdagen den 25 juli 1995 av detective sergeant Paula Townsend tillsammans med tre andra polismän.
BS hade inför flera bekanta berättat att hans hustru varit otrogen med VG och att han därför tillsammans med en bekant kidnappat och bortfört svensken och sedan skjutit honom i ett skogsparti cirka 30 mil från Salisbury.
BS hördes som misstänkt.
Direkt ur protokollet:
BS was asked: "Did you kill Viktor Gunnarsson?" He hung his had and said: "I had best not answer that question right now".
(BS fick frågan: "Dödade du Viktor Gunnarsson?".Han hängde med sitt huvud och sa: "Det är bäst att jag inte svarar på den frågan just nu.")

Enligt ett vittne hade BS skrivit ett brev där han erkände att han mördat VG. När han fick frågan om detta brev existerade svarade han att han ville tala med en advokat innan han gav något svara.
Under förhöret framkom att BS före mordet hade ställt sig in hos Gunnarsson och att det förekommit droghandel. Vid ett tillfälle, uppger BS i förhöret, berättade VG om mordet på Olof Palme.
Direkt ur protokollet:
Victor discussed with Brandon his having been charged with assassinating the Prime Minister. Victor bragged and bragged about how he killed the Prime Minister and got away with it. Victor said he ran up behind the Prime Minister and shot him. Victor said he came to the United States to get away from the problems with the the killing.
I övrigt nämndes inget mer om Palmemordet under förhöret. då det egentligen inte hade med frågan om BS skuld i Gunnarssonmordet att göra.Det är första gången som vittnen berättar att Victor Gunnarsson (VG) erkänt mordet på Olof Palme. Det är två personer som var för sig återger VG:s egna ord.
Det finns ingen anledning att sänka vittnenas trovärdighet. De har inte haft egen vinning av att fabricera ett falskt vittnesmål.
Alltså är det VG:s egen trovärdighet som avgör om man ska dra några slutsatser av det han sagt.
VG var känd för att skryta och göra sig märkvärdig, men det har aldrig tidigare framkommit att han tagit på sig mordet. I stället har han hävdat sin oskuld och inför de som lyssnat - inte sällan kvinnor - talat om sig själv som en syndabock som fått utstå oerhört mycket och som alla borde tycka synd om.
Man kan naturligtvis säga att han vid den här tidpunkten haft anledning att göra sig märkvärdig och skapa respekt bland en del ljusskygga typer i hans umgängeskrets i Salisbury genom att framställa sig som en politisk assasinator av hög dignitet.
Vi lär inte få svar på den frågan men en sak är klar: det är högst sannolikt att VG - den man som satt anhållen som skäligen misstänkt för mordet på Olof Palme - verkligen erkänt mordet.. Det är alarmerande och borde få mordutredarna i Sverige att plocka fram det material som kallas för avskrivet. Något sådant finns naturligtvis inte i en så här stor mordutredning om nya fakta kommer fram.
Bakgrunden:
Victor Gunnarsson
anhölls den 12 mars 1986 först som misstänkt för delaktighet i mordet på Olof Palme knappt två veckor tidigare, 28 februari 1986.
Mot honom fanns en rad vittnesmål om hans märkliga uppträdande före och efter mordet. Trots detta släpptes han den 19 mars mot spaningsledningens vilja.
Det är min absoluta uppfattning att detta var ett av de största misstagen i hela Palmeutredningen - att inte pröva materialet mot VG inför en häktningsdomstol.
Spaningsledaren Hans Holmér sa också:
-KG Svensson (chefsåklagaren) hade inte tillräckligt med is i magen. Det som fanns mot VG skulle ha prövats inför domstol.
Vid de två första förhören lämnade VG tidsuppgifter som visade att han hade ca 45 svarta minuter att agera på.
Senare fick han fram två pojkar som enligt KG Svensson gav honom alibi. Han hade inte ens nämnt dessa viktiga vittnen under de två första förhören. Men Svensson lade ner förundersökningen.
Det visade sig dock att detta alibi inte kunde få något juridiskt värde då pojkarna inte kunde fastställa tidpunknten för samtalet med VG och lämnade uppgifter om hans nya kamera som han förevisat men - enligt egen uppgift - inte hade med sig på stan mordkvällen.
Många i Palmeutredningen ville inte ge upp och därför fortsatte man spana på VG under tre år - med bl a telefonavlyssning och reseförbud under en period.
Då flyttade VG till USA, Salisbury i North Carolina. Att en person som saknar inkomst (han fick sjukbidrag från Sverige och vid den här tidpunkten var skadeståndet han tilldömts på 95.000 kronor slut) och därtill varit misstänkt för mord på landets statsminister får uppehållstillstånd i USA har förvånat många. En tolkning är att han haft goda kontakter uppåt.
Utredarna av mordet på VG förvånades över att denne man som saknade inkomst kunde göra flera resor till Florida och komma tllbaka till Salisbury med pengar som han öppet spenderade. Vid tidpunkten för försvinnandet hade han dock inte betalat hyran utan hotades av vräkning. Enligt uppgift bistod hans föräldrar honom med 400 dollar.
I augusti 1993 var VG hemma i Sverige.Då skulle boken "Han sköt Olof Palme" publiceras på Tidens förlag. Jag och hans förhörsledare Börje Wingren hade under ett års tid gått igenom hela förhörs- och vittnesmaterialet som Wingren mot alla regler kopierat och tagit med sig när han lämnade Palmutredningen efter en schism - övertygad om att VG var gärningsmannen.
Jag skrev boken med detta material som underlag och med Wingrens kommentarer. VG:s namn var ändrat men trots det framträdde han i Expressen och hävdade att det var han som åsyftades och att han skulle stämma förlaget och författarna.
Det var vår plan för att på så sätt få igång en process kring Gunnarsson-materialet.Men i stället återvände VG brådstörtat till USA och Salisbury. Någon stämning eller kontakt med advokat blev det inte.
I stället kom i mitten av december beskedet att han var försvunnen, efterlyst av föräldrarna.
MEN, och det är viktigt, denne okände svensks försvinnande borde ha mötts med en axelryckning i USA. I stället gick det ut en efterlysning via Interpol som också kontaktade Palmeutredarna i Stockholm. Därtill ställde sig FBI bakom en efterlysning med bild i TV över hela USA.
Den 5 december 1993 fann Kay Weden (Underwoods f d fästmö) VG:s dörr öppen. Hon meddelade detta till värdinnan Bonnie Whiteley som låste dörren. Ingen visste var VG befann sig och hans bil stod på parkeringen.
Då han inte dök upp gick värdinnan in i lägenheten den 13 december. Hon såg en våt t-shirt hängande i badrummet. I sitt vittnesmål säger hon också att hon såg en guldklocka och noterade att telefonsvararens lock var stängt och att det blinkade.
Två dagar senare gick hon åter in i lägenheten och hade bestämt sig för att göra en polisanmälan om det inte fanns några tecken på att VG dykt upp. Hon noterade nu att guldklockan var borta och att telefonsvararens lock stod öppet och att det inte fanns något band i den.
Samma dag anmälde hon Victor Gunnarsson som saknad.
Den 7 januari 1994 hittas VG.s kropp naken i snön i Watauga County, ca 30 mil från Salisbury. Han har på sig sin guldklocka och en klackring. Det är allt. Han är skjuten med två skott, ett framifrån och ett bakifrån. Det ser ut som en avrättning i maffiastil. Morddagen fastställs till den 4 december 1993.
LC Underwood fälls mot sitt nekande för mordet som enligt motivet är ett svartsjukedrama.
- Många här är övertygade om att mordet på Gunnarsson har att göra med hans inblandning i mordet på Sveriges premiärminister.
Till detta vill jag idag instämma med chefsåklagare Anders Helins och mordkommissionens chef Arne Irvells slutsats att Gunnarsson var inblandad i mordet på Olof Palme - men inte gärningsmannen.
Anders Leopold
www.leopoldreport.com

Här kan du läsa artiklar om Gunnarsson och Palmemordet publicerade på Leopold Report.
som ger kopplingar och bakgrund